MOTOR - FÓRMULA 1
Esports 28/11/2016

En el nom del pare

Els Rosberg emulen els Hill, que fins aquest diumenge eren l'únic cas de pare i fill que havien aconseguit ser campions del món de Fórmula 1

Nuria García

BarcelonaNico Rosberg va aconseguir diumenge a la fi el seu primer títol de campió del món de Fórmula 1. Ha trigat més del que segurament ell s'imaginava, però al circuit de Yas Marina va poder assaborir què se sent quan et proclames campió del món. S'hi havia quedat dos cops a les portes, i l'estadística que deia que era el pilot que havia guanyat més curses sense haver aconseguit cap títol pesava. Tant o més que el cognom. "El cognom m'ha ajudat, però no seria campió si no arribar a ser per mi", recordava diumenge Nico Rosberg. Els contactes del seu pare li van permetre provar, amb 17 anys, un Williams, escuderia amb la qual Keke Rosberg es va proclamar campió el 1982.

Ara, amb el títol del fill, els Rosberg aconsegueixen emular els Hill (Graham i Damon) i es converteixen en el segon cas de pare i fill que són campions del món de Fórmula 1. Curiosament, els fills, Damon i Nico, van trigar 34 anys a igualar la fita dels seus pares, ja que Graham Hill va aconseguir el primer títol l'any 62 i el seu fill, el 96, i els Rosberg els van aconseguir en el 82, Keke, i el 2016 el seu fill.

A diferència dels Hill, Keke Rosberg sí que ha pogut veure triomfar el seu fill. Graham Hill va morir en un accident d'avió mentre tornava del circuit francès de Paul Ricard l'any 75 i, per tant, quan Damon Hill va ser campió, el 96, ell ja no hi era. Keke Rosberg, en canvi, sí que va poder felicitar el seu fill. Ho va fer, però, amb una mica de retard. "Prefereix veure les curses a casa amb tres pantalles amb el temps en directe i les càmeres de bord", va explicar Nico Rosberg. Keke era a Dubai, i quan va acabar la cursa es va desplaçar corrents fins a Abu Dhabi per celebrar el títol del seu fill. "Cada dissabte rebo un missatge d'ell que em diu: 'Per la cursa!'. Els meus pares són una part important de tot això", confessava emocionat Rosberg.

A diferència del seu fill, Keke Rosberg, que tot i néixer a Suècia competia amb la bandera de Finlàndia, va conquerir la seva primera i única corona després d'haver guanyat tan sols una cursa, el Gran Premi de Suïssa, la primera victòria en els cinc anys que acumulava a la F-1.

Altres ho van intentar

Els Hill i els Rosberg no són els primers que intentaven que el pare i el fill fossin campions. De fet, Mario Andretti, Jack Brabham i Nelson Piquet també van provar que els seus descendents triomfessin a la Fórmula 1. Andretti va ser campió l'any 78, però el seu fill Michael no ho va aconseguir mai. I Jack Brabham, per exemple, va guanyar tres títols, però els seus dos fills David i Gary no en van poder guanyar cap. El mateix li va passar a Nelson Piquet, que també va sumar tres campionats mundials, però el seu fill Nelsinho no va tenir la sort de guanyar-ne cap.

A l'altra banda, la dels fills triomfadors, hi ha els Villeneuve. Gilles Villeneuve va morir l'any 82 quan lluitava pel títol sense haver-ne guanyat cap abans, mentre que el seu fill, Jacques, va ser campió l'any 97.

Nico Rosberg però, té clar que no vol donar continuïtat a la saga. Si més no, ara per ara és el que vol. El pilot alemany espera que la seva filla Alaia (nom provinent de l'euskera i que significa alegria) no se senti atreta pel món del motor a nivell professional. "Una altra generació de pilots de Fórmula 1? No gràcies, l'apuntaré a classes de golf", va dir rialler. Ell, de moment, als seus 31 anys, ja ha aconseguit la seva primera corona i s'ha espolsat la pressió de ser l'etern aspirant al títol.