CICLISME
Esports 07/07/2012

La muntanya del Tour de França comença avui als Vosges

Albert Rabadan
2 min
Els ciclistes del Tour de França van viure ahir l'últim dia tranquil abans de l'arribada de la muntanya.

BARCELONANi els Pirineus ni els Alps. El Tour de França 2012 tindrà la seva presa de contacte amb la muntanya amb dues etapes als Vosges el primer cap de setmana. L'organització ha apostat per començar amb una arribada en alçada inèdita, com és el cas de La Planche des Belles Filles.

L'estació d'esquí amb prou feines supera els 1.000 metres d'alçada, però serà un bon test per comprovar l'estat de forma dels favorits amb la duresa dels seus 5,9 km. S'hi arribarà després de gairebé 200 km d'etapa, on s'hauran superat dos ports de tercera categoria. El desnivell mitjà de l'ascens és del 8,5% i alguns trams, com l'última rampa, arriben fins al 14%.

Amb tot, l'etapa més imprevisible d'aquest Tour de França serà la de demà: 158 quilòmetres de mitja muntanya entrant als Jura suïssos, en què se superaran 7 ports de muntanya (quatre de segona categoria i l'últim, el Col de la Croix, de primera) i que la televisió retransmetrà de manera íntegra i li donarà d'aquesta manera un tracte de jornada decisiva.

És un dels pocs escenaris de cursa en què Bradley Wiggins (Sky), el principal favorit juntament amb Evans (BMC), haurà hagut de defensar-se com a aspirant a la general. Malgrat que tot depèn de l'ambició i la combativitat dels rivals, l'etapa pot donar un gir a la general abans que arribi la primera contrarellotge llarga.

Amb tot, un dels principals interrogants que es presenten a l'arribada en altura és com l'afrontaran els escaladors purs. D'entrada, ja tenen la necessitat de recuperar temps després dels segons que es van deixar en el pròleg però, sobretot, per la caiguda massiva que va haver-hi a 18 km de la meta de l'etapa d'ahir i que en molts casos els poden deixar especialment afectats físicament.

Les causes de la caiguda no van quedar clares, però el veterà David Millar la va definir com "la més espantosa" que havia viscut en la seva carrera. Només 61 dels 190 ciclistes que van acabar van entrar en el mateix grup del guanyador, i els escaladors en van ser els més malparats. Hesjedal va perdre totes les opcions en entrar a 13 minuts, Gesink i Valverde van perdre més de dos minuts.

Els dies anteriors ja havia abandonat un valuós gregari de Bradley Wiggins, el bielorús Kanstantsin Siutsou, en una de les altres caigudes. "No sé on ens deixa l'absència d'en Kosta, però ens afecta molt en els plans que teníem perquè és un dels gregaris claus en muntanya", escrivia el mateix britànic, que és segon en la general rere Cancellara, en la seva columna al diari The Guardian .

És la part incontrolable d'un Tour de França que arriba avui als seus moments de veritable lluita entre els favorits, sense accidents pel mig. "La primera setmana ha estat una bogeria, però en realitat és sempre així. Ens n'oblidem perquè només passa aquí, però caure o no caure continua sent una loteria", continuava Wiggins.

stats