CICLISME
Esports 22/03/2012

Les nevades del Pirineu espatllen l'etapa reina de la Volta

Albert Rabadan
2 min
L'etapa d'ahir es va córrer amb unes condicions molt dures. Al centre de la foto, el ciclista japonès Fumiyi Beppu, de l'equip Greenedge.

PORT AINÉ (RIALP)Tothom s'esperava que, a finals del mes de març i amb la falta de precipitacions que assetjava Catalunya, cap de les inclemències meteorològiques que poguessin passar aquesta setmana afectarien el desenvolupament de la Volta a Catalunya. Però el pitjor temps va arribar i a les cotes raonablement altes del Pirineu va començar una nevada que va evitar que l'etapa reina de la prova catalana fos tal i que es convertís, bàsicament, en una veritable tortura per als participants. I això que les caigudes del dia anterior ja havien deixat fora de joc algun il·lustre com Alejandro Valverde, que no va prendre la sortida, però el nombre d'abandonaments sota la pluja i la neu es va convertir pràcticament en interminable.

La pluja va fer acte de presència des de la mateixa sortida a Sant Esteve d'en Bas, i es va anar accentuant a mesura que avançaven els quilòmetres. Mentre els ciclistes superaven l'ascens de la collada de Tosses, les precipitacions eren infernals i, mentrestant, ja nevava al cim del Cantó (el port següent) i la pujada a Port Ainé era impracticable des de ben bé la meitat dels seus 18 quilòmetres, malgrat l'esforç de les màquines llevaneu. Amb tot, en aquell moment ja s'havia format una potent escapada, on hi havia bons escaladors com Steven Kruijswijk (Rabobank), Chris Sorensen (Saxo Bank) i el que finalment va ser el vencedor, Janez Brajkovic (Astana), que va ser el més ràpid en la improvisada línia de meta (una cinta adhesiva a terra) que es va fer a Canturri, més de 50 quilòmetres abans del previst.

Un meta improvisada

Vistes les perspectives del temporal, gran part dels equips ja no feien cap esforç des del pilot per organitzar la caça d'un grup que va tenir fins a 11 minuts d'avantatge. Però això no va evitar que, després de reunir-se a la tarda a un hotel de Sort, els jutges decidissin no aplicar cap canvi a la general tenint en compte que, amb la seva decisió de canviar de meta a última hora, no havien deixat marge de maniobra. D'aquesta manera, Michael Albasini (Greenedge) continua líder després del que, en paraules del guanyador, havia estat "el dia més dur" de tota la seva carrera. "Si haguéssim hagut de fer tota l'etapa sencera, no l'hauria acabada", afirmava l'eslovè, que es mostrava molt sorprès: "Ningú sabia que on col·locarien la meta ni si allò ho era", va dir.

stats