BARÇA
Esports 14/05/2015

L'Audiència Nacional estudiarà el dia 22 els recursos de Bartomeu i Rosell pel cas Neymar

S'han presentat 7 recursos pel cas Neymar, dos d'ells de Bartomeu, i el seu predecessor, Sandro Rosell, contra el seu processament pel fitxatge irregular del brasiler

Efe
3 min
Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu afronten peticions de penes diferents.

BarcelonaL'Audiència Nacional estudiarà el 22 de maig set recursos del cas Neymar, dos d'ells els del president del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i el seu predecessor, Sandro Rosell, contra el seu processament pel fitxatge irregular del brasiler, uns fets pels quals s'enfronten a penes de fins a 7 anys de presó.

Segons han informat a l'agència Efe fonts jurídiques, els magistrats de la secció tercera de la sala penal tenen previst reunir-se aquell dia per debatre tots els recursos d'apel·lació presentats per Bartomeu, Rosell i el Barça, els tres encausats en aquest cas. Ho faran després que el successor de Pablo Ruz al jutjat d'instrucció 5 de l'Audiència, José de la Mata, obrís ahir judici oral contra els tres i que la secció tercera assenyalés anteriorment que els recursos no paralitzen la tramitació de la causa.

Cadascun dels encausats ha presentat dos recursos, un d'ells contra l'acte de Ruz que els processa per delictes fiscals (en el cas de Rosell, li afegeix un delicte societari per administració deslleial). Després del seu processament, el fiscal José Perals va demanar penes carceràries contra Bartomeu (2 anys i 3 mesos) i Rosell (7 anys i 6 mesos) i que s'imposi una multa de 22,2 milions d'euros al Barcelona, que serà jutjat com persona jurídica, així com de 25,1 milions a Rosell i 3,8 milions a Bartomeu.

El Barça al·lega en el seu recurs, a què ha tingut accés Efe, que no pot "afermar-se que existeixi maniobra d'ocultació" de fons a Hisenda per part del club, pel que demana que s'arxivi el cas contra ell. L'altre recurs presentat pels tres és contra la decisió de Ruz de no enviar la causa a un jutjat de Barcelona perquè s'investigués i jutgés allà.

El jutge Pablo Ruz va rebutjar inhibir-se a favor d'un jutjat de Barcelona atenent als criteris del fiscal, que afirmava que aquesta pretensió tenia la "finalitat evident de dilatar el procediment".

Ruz va al·legar que la competència era de l'Audiència Nacional perquè es tracta d'un delicte comès per espanyols a l'estranger, atès que al Brasil es va signar un dels contractes del fitxatge de Neymar i allà es van transferir els diners. Els processats sostenen, en canvi, que l'Audiència Nacional no és competent en un cas que hauria d'haver estat tractat a l'Audiència Provincial.

El setè recurs que tractaran els magistrats de la secció tercera és una apel·lació presentada pel club contra la negativa de Ruz d'acordar una diligència, han informat les fonts. Ruz va processar a Bartomeu, Rosell i el Barça per les quotes que el club hauria deixat de pagar a Hisenda el 2011, 2013 i 2014 pel fitxatge de Neymar.

Segons el jutge, el fitxatge va costar al club un total de 83.371.000 euros front als 57,1 milions que va declarar el Barça en els seus comptes, a la qual cosa se sumaria la quantitat defraudada a Hisenda, 13 milions d'euros.

En relació amb la responsabilitat de Bartomeu, el jutge destaca el seu protagonisme "tant en la gènesi de les operacions contractuals que constitueixen la base fàctica del procediment (la contractació de Neymar) com en el desenvolupament del fitxatge i, per ultimo, en relació amb el coneixement, assumpció i autorització dels pagaments vinculats a l'esmentada contractació ocorreguts el 2014".

A l'actual president del club se li processa per un delicte fiscal en l'últim exercici, quan Bartomeu va continuar actuant amb la mateixa "mecànica defraudatòria" que el seu predecessor.

Respecte a Rosell, Ruz assegura que va ser qui "va idear l'operació" perquè el club pagués menys a Hisenda i afegeix que va ocultar la quantitat real del fitxatge als socis, malgrat que en una assemblea celebrada el 5 d'octubre del 2013 diversos d'ells li van preguntar pel cost, que ell llavors va mantenir que va ser de 57,1 milions d'euros.

stats