L’organització considera que els Jocs Mediterranis han sigut “un èxit”

Ballesteros assegura que “Tarragona ha estat a l’altura en uns Jocs complexos”

A poques hores que Tarragona clausuri els seus controvertits Jocs Mediterranis, l’organització ha fet front comú en una concorreguda roda de premsa de balanç final de l’esdeveniment. A diferència de les diverses compareixences de crisi dels últims dies, en aquesta ocasió ha comparegut la plana major dels Jocs: l’alcalde de Tarragona i president del Comitè Organitzador, Josep Fèlix Ballesteros; el president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, l’egipci Amar Addadi; i el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco (a més del director tècnic de l’esdeveniment, Víctor Sánchez).

Amb un discurs sense fissures i sense rastre d’autocrítica, els dirigents han coincidit a valorar els Jocs Mediterranis com “un èxit”. “Hem estat a l’altura en uns Jocs complexos, ens ho diuen els atletes i les delegacions de tots els països”, opina Ballesteros. També ha admès “complicacions derivades d’haver tingut 600 esportistes més” dels que esperaven, però que “s’han anat resolent”. Per la seva banda, Amar Addadi no ha dubtat a definir Tarragona 2018 com “un èxit”, tot i reconèixer que “l’organització ha fet el que ha pogut amb els mitjans que tenia”, en referència als rigors pressupostaris de l’esdeveniment. Addadi ha posat en valor el nivell esportiu de les competicions “amb diversos medallistes olímpics i campions mundials". "La participació ha tingut molt nivell”, ha dit. Alejandro Blanco ha posat en valor “el mèrit que té haver organitzat uns Jocs amb les dificultats que hi ha hagut en els últims anys, amb continus canvis polítics". "Hem d’estar molt satisfets per la unitat d’acció que hem aconseguit per fer realitat uns Jocs magnífics”, ha afirmat.

Sobre la promesa de Ballesteros que aquests serien els millors Jocs Mediterranis de la història, l’alcalde de Tarragona ha dit avui que no li correspon a ell dir-ho, però que si es mira "el nombre d’atletes i de voluntaris i el nivell de satisfacció de les delegacions és evident que han sigut uns Jocs magnífics”. En opinió del president del Comitè Internacional, no es poden “discriminar altres edicions que també han funcionat molt bé, però aquests Jocs han sigut excel·lents”.

En referència a la imatge negativa projectada per Tarragona 2018 amb les diverses incidències dels primers dies, Ballesteros ha responsabilitzat alguns mitjans de comunicació que “han fet categoria de les anècdotes”. L’alcalde de Tarragona diu que no vol fer “cap cacera de bruixes", però creu que "hi ha hagut persones interessades a donar una mala imatge d’aquests Jocs, i és molt injust, perquè les coses que han passat passen centenars de vegades en qualsevol gran competició”. Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, ha lamentat que “s’hagin fet crítiques sense objectivitat i sense coneixements”.

Ballesteros també ha rebutjat que l’assistència a les competicions hagi sigut molt baixa. L’organització encara no té les xifres definitives, però l’argument del president del Comitè Organitzador és que “l’assistència ha anat de menys a més, a mesura que s’acostava la lluita per les medalles”. Ballesteros diu que ha vist “una piscina plena i un estadi d’atletisme ple, tot i que és veritat que hi ha hagut altres competicions que no han despertat tan interès”. Ballesteros ha posat en valor que aquests Jocs han estat “per sobre la mitjana d’assistència dels Jocs Mediterranis, tot i que no es pot comparar Tarragona i el seu entorn, amb 300.000 habitants, amb ciutats com Mersin (Turquia) –que va organitzar els Jocs el 2013–, que té més d’un milió d’habitants”.

Pel que fa a la cerimònia de clausura, que tindrà lloc aquest vespre, Ballesteros ha defugit la polèmica sobre la d’inauguració –en què es va criticar la falta d’elements culturals autòctons– i ha assegurat que en desconeix els detalls, però que hi haurà “gralles i tenora. “El català hi serà present com en la d’inauguració. El 60% del meu discurs va ser voluntàriament en català”, ha explicat. Ballesteros ha parlat també del futur de les instal·lacions construïdes per a aquests Jocs. L’alcalde de Tarragona ha explicat que l'Ajuntament i la Generalitat ja estan en converses per definir un model conjunt de gestió. L’objectiu és, a part que quedin a disposició de la ciutat, que serveixin per captar competicions esportives d’alt nivell, perquè Tarragona té “unes instal·lacions magnífiques i homologades i la capacitat hotelera d’acollir altres esdeveniments esportius”. En aquest sentit, Ballesteros ha recordat que Tarragona –juntament amb Granollers, Lleida i Castelló– acollirà el 2021 el Mundial femení d’handbol.