GOLF
Esports 08/05/2011

Un pioner que va fer popular un esport anomenat golf

Martí Molina
2 min
Una icona internacional El càntabre en una imatge d'arxiu del 1993. Va ser el primer europeu que  va guanyar a Augusta.

Amitjans dels anys 70 el golf era un esport de què amb prou feines es parlava a casa nostra. Avui en dia té tanta popularitat que fins i tot se n'ha creat un canal especialitzat (Canal+ Golf). Entre una cosa i l'altra han passat molts anys, però sobretot la carrera professional de Severiano Ballesteros. Un dels millors golfistes de tots els temps, i el primer europeu a posar-se la Jaqueta Verda com a guanyador del Masters d'Augusta.

Seve, com era conegut popularment, va morir ahir als 54 anys víctima d'un tumor cerebral. Una malaltia de la qual ja havia sigut operat ara fa dos anys i mig, i que s'havia agreujat els últims dies. Nascut a la localitat càntabra de Pedreña, possiblement una de les que té més tradició golfística de la península, Severiano Ballesteros era fill d'una família molt aficionada a aquest esport -els seus germans eren caddies i un seu tiet n'havia sigut jugador.

Als 10 anys ja trepitjava els camps de golf per disputar-hi tornejos, i amb 16 es va convertir en jugador professional. Durant dos anys participaria en múltiples competicions, fins que als 18 completaria la seva primera gran actuació a escala mundial. Seria el 1976, a l'Open Britànic, on acabaria en la segona posició després de liderar la prova durant els tres primers dies. Un torneig que va guanyar tres anys després, el 79, i es va convertir en el golfista més jove a aconseguir-lo. Un èxit que repetiria a les illes Britàniques els anys 84 i 88.

El 1980, un any després de guanyar el seu primer major , Seve va aconseguir una nova fita: ser el primer golfista europeu a posar-se la Jaqueta Verda que l'acreditava com a guanyador del Masters d'Augusta. Va revalidar aquest torneig el 83, quan també es va situar com a número 1 del rànquing mundial.

Aquells cinc majors , juntament amb els cinc Mundials Match Play i les quatre victòries a la Ryder Cup (una com a capità), són els triomfs que més brillen a les vitrines d'un golfista que va aixecar 94 títols.

El joc de Severiano Ballesteros va començar a decaure a finals dels anys 90, quan va començar a arrossegar problemes d'esquena. Unes molèsties que l'obligarien a retirar-se el 2007, l'any en què va posar punt final a 36 anys com a golfista professional.

Les reaccions després que s'hagi conegut la mort de Seve no es van fer esperar. Paraules de condol per al que han qualificat de "llegenda" del golf, tant per la passió com per la dedicació. Record per l'elegància dels seus cops i la capacitat per picar la pilota en les situacions més inversemblants. Per haver fet gran un esport que, temps enrere, poca gent sabia que existia.

stats