ESPANYOL
Esports 27/10/2019

La pissarra de Machín fa canviar de cara l’Espanyol

Bernardo, en un córner, marca el gol del triomf al Ciutat de València (0-1)

Roger Requena
3 min
La pissarra de Machín fa canviar de cara l’Espanyol

BarcelonaL’Espanyol bufarà avui les espelmes dels 119 anys d’història amb els ànims renovats després d’autoregalar-se un triomf (0-1), contra el Llevant, que serveix per recordar que està ben viu tot i acumular sis setmanes seguides en descens, bona part de les quals oferint una imatge força pobra. Només han calgut tres setmanes de feina i tres partits més que convincents sota les ordres de Pablo Machín per fer canviar la cara i l’ànim d’un equip que ha passat de tremolar davant de qualsevol rival a convèncer en un temps rècord. Encara queda molta feina per fer, però ja ningú dubta que, per fi, l’Espanyol ha trobat la tecla que buscava.

Ahir el conjunt blanc-i-blau va confirmar les bones sensacions mostrades contra del Vila-real i el Ludogorets i va arrencar una victòria valuosa i necessària d’un camp, el Ciutat de València, on no hi guanyava cap equip en Lliga des del març. L’Espanyol mateix, de fet, només hi havia celebrat els tres punts una vegada, la temporada 2004-05. Per aconseguir trencar aquestes dues dades tan dures, l’Espanyol va tenir un aliat: la llibreta de Pablo Machín, que va tornar a imposar el seu sistema al camp del conjunt granota per tercer curs consecutiu: primer amb el Girona (1-2), després amb el Sevilla (2-6) i ahir amb l’Espanyol.

La pissarra de Machín té les claus d’un Ciutat de València que va impacientar-se veient la impotència del seu equip davant d’un Espanyol edificat des de darrere, amb un mur de tres centrals amb què cada cop se sent més còmode. En els tres partits amb el tècnic de Sòria, els blanc-i-blaus només han rebut un gol. En els tres últims amb Gallego, en canvi, en va encaixar quatre. A favor sumen els mateixos, dos, si bé amb Machín la producció ofensiva de l’Espanyol està sent lleugerament superior: 41 xuts (8 dels quals a porteria), pels 36 (9 entre els tres pals) que els blanc-i-blaus van fer amb l’anterior tècnic. També serveix més córners (18 a 12) i en rep menys (9 a 12).

A València, l’Espanyol va impedir que el Llevant pogués córrer i activar la velocitat de Morales i Hernani, dos dels seus principals punts forts. El conjunt granota no es va trobar mai còmode en un partit on, a més, la pissarra de Machín va fabricar el primer gol a pilota aturada en Lliga d’aquest curs: Vargas serveix un córner i Bernardo, que ja n’havia rematat diversos contra el Ludogorets, troba premi amb una rematada poc ortodoxa amb el genoll. “He entrat al primer pal i he reaccionat com he pogut. Aquesta victòria era molt important, calia ser un equip sòlid i ho hem estat”, va reconèixer el colombià, que va puntualitzar que marxaven “contents” de València però “amb els peus a terra, amb molt per millorar”. Amb el seu salt, Bernardo va aixecar un Espanyol que ja veu la salvació a només un punt. El central, que amb Gallego encara no s’havia estrenat a la Lliga, s’ha convertit altra vegada en una peça indispensable per a un Machín que torna a explotar les seves virtuts com ja va fer a Girona. “Estava tenint molt poc protagonisme i per això estava també molt descansat. L’he entrenat al Girona i ja coneix molts automatismes del sistema, i per això és de gran ajuda per als futbolistes que té al costat”, va dir el tècnic.

Machín va tornar a apostar per l’onze que va proposar contra el Vila-real, amb l’únic canvi de Ferreyra per Calleri. Respecte a l’alineació del Ludogorets només va mantenir Bernardo i Diego López, que són els únics dos que han format d’inici en els tres partits que ha dirigit. La bona feina defensiva de l’equip va evitar que el gallec tingués gaire feina. De fet, només va haver de refusar una falta de Campaña a l’inici del primer temps i un xut d’Hernani a l’inici del segon. L’Espanyol, més pràctic que vistós, ha après a finalitzar moltes jugades per evitar contraatacs i a defensar-se amb la pilota en camp contrari per evitar que els rivals l’enfonsin en camp propi. Detalls significatius que valen molts punts.

stats