Els pitjors minuts del Barça de Luis Enrique

La Reial Societat esborra els blaugranes durant 45 minuts per oblidar

A.l.
Sergio Busquets, migcampista del Barça, intentant prendre la pilota a Carlos Vela, davanter de la Reial Societat.

Barcelona“Pràcticament ha sigut un miracle arribar amb 0 a 0 al descans”, admetia Luis Enrique des de la sala de premsa d’Anoeta. Durant els primers 45 minuts el Barça no va existir, va navegar sense rumb sobre la gespa. Van ser els pitjors minuts des que el tècnic asturià s’asseu a la banqueta del conjunt blaugrana. No és que la imatge dels catalans millorés gaire a la represa, quan va tornar a ser inferior als txuri-urdin, però almenys els blaugranes van donar sensació de perill, i van aproximar-se a la porteria de Rulli.

Fins al minut 41 el Barça no va xutar. Va ser un llançament a la desesperada de Luis Suárez des de la llarga distància, buscant sorprendre el porter rival amb una rosca impossible. Va ser el primer senyal de vida del Barça a Sant Sebastià després d’un llarg monòleg basc. L’equip d’Eusebio va ofegar els blaugranes amb una pressió alta, arriscant amb diversos un contra un a camp contrari que el Barça no va saber contrarestar. El mateix que va passar contra el Celta o el City a domicili, una assignatura pendent que Luis Enrique no ha sabut aprovar encara fora de casa.

Es va jugar al que volia la Reial

Però és que, a més a més, la Reial Societat va dominar el joc amb comoditat -83% de precisió-, sense rifar cap pilota, obrint el camp amb les aparicions de dos laterals llargs i profunds, i amb Willian José i Carlos Vela fent anar de corcoll els defenses catalans. Només Gerard Piqué i Javier Mascherano aguantaven, traient aigua com podien d’un vaixell que s’enfonsava: el Barça va rebutjar 16 pilotes en 45 minuts, més del triple que la Reial Societat. “Hem dominat de dalt a baix el Barça”, admetia en acabar el partit el jugador local David Zurutuza.

Els txuri-urdin van disposar de 8 xuts fins al descans, van dominar la possessió (53%) i van obligar a jugar el Barça en el seu propi camp (56%). Van servir 8 córners fins al descans, el doble d’oportunitats que en el pitjor dels partits del Barça aquesta temporada, quan en 90 minuts els catalans havien hagut de defensar-ne 4.

Un dels problemes de l’equip va ser la falta d’autoritat a la medul·lar per controlar el partit i no jugar al que volia la Reial Societat. Els tres migcampistes locals van tenir 98 intervencions, mentre la línia de tres que formaven André Gomes, Ivan Rakitic i Sergio Busquets va tenir 78 aparicions, gairebé sempre actuant en el seu propi camp, molt allunyats del trident. El Barça anava a remolc del rival, amb les línies separades que van portar-lo a jugar pilotes llargues per superar la pressió dels txuri-urdin (21% de les passades dels blaugranes fins al descans van ser en llarg).

Al descans, Luis Enrique va intentar canviar la dinàmica del joc amb l’aparició de Denis Suárez en el lloc d’un desconegut Rakitic, però l’aposta pel jove jugador gallec no va acabar de funcionar, i les seves millors aparicions no van ser per donar control, sinó amb irrupcions a l’àrea que van estar a punt de fer decantar la balança del costat visitant. A la represa, el Barça va generar les mateixes ocasions que la Reial Societat, però tot i això les grans oportunitats van ser per a Vela, amb dos llançaments que van topar amb el pal.