ELS VEÏNS D'ANDRÉS INIESTA, IL·LUSIONATS
Esports 10/01/2011

Un poble esvalotat

Albert Solé
6 min
FIFA, XDSI

"L'Andrés té el 99% d'opcions que li donin la Pilota d'Or", afirma un veí de Fuentealbilla. I ho diu ben convençut. Ell no en té dubtes. "Serà per a ell i s'ho mereix". Com si tingués fil directe amb la FIFA i France Football . Totes les converses al poble els dies previs orbiten sobre el mateix tema: que si sí, que si no, que si Xavi també ho ha fet molt bé, que si el gol que dóna el Mundial a Espanya pesa molt, que si la Gazzetta no acostuma a fallar....

"Està a l'ambient, es palpa, i si a més poses la ràdio, a l'hora que la posis sents com diuen que una pila de ràdios i televisions vindran a fer programes en directe des d'aquí, doncs esclar, només es parla d'això" comenta un dels tres tiets de l'Andrés, el Juan, o Juanito com el coneix tothom. Per ell qui s'ho mereix més és el seu nebot, faltaria més: "Digui el que digui Mourinho, és que si no ho dic, rebento!". Juanito és el culer de la família, els altres no ho són tant. Juanito assegura que està força tranquil malgrat la trascendència del que pot passar aquesta tarda a Zuric: "Ho porto bastant bé perquè penso que l'hi donaran, i ho porto bé perquè ja són moltes coses que han anat passant aquests anys que han dut a l'Andrés fins aquí". Juan Iniesta té molt clar com celebrarà si aquesta tarda l'Andrés rep la Pilota d'Or, igual que les altres vagades, amb una traca de petards: "Ja l'he comprada, 100 metres de traca, i sempre que l'he comprada l'he hagut de tirar, per tant...".

Jose García Luján, soci de l'empresa constructora del pare i membre de la Penya Andrés Iniesta del poble, explica que ja tenen pensat què faran si li donen la Pilota d'Or: "Per començar farem una gran festa amb els callos que farà l'àvia de l'Andrés, que no els ha tornat a fer des del Mundial". La Penya també té previst omplir dos autocars per anar diumenge al Camp Nou per al partit contra el Màlaga i poder veure com Iniesta ofereix la Pilota al seu estadi. A Fuentealbilla ningú dubta que serà per a ell, encara que respecten molt Xavi i Messi. L'únic que dubta és Jose Antonio Iniesta, el pare, que creu que l'hi donaran a Xavi perquè ja té 30 anys, explica el seu soci José Luis García. La resta del poble no dubta. Hi ha massa senyals que apunten en la mateixa direcció, com la filtració de fa unes setmanes de La Gazzetta dello Sport , que assegurava que la Pilota seria per al manxec -mai abans s'havia llegit la Gazzetta amb tant interès a Fuentealbilla-, o bé l'expectació mediàtica que hi ha. Si a l'estiu els turistes van envair aquest petit poble de la Manchuela -comarca de Castella la Manxa on està el poble-, avui dilluns seran els mitjans de comunicació d'arreu d'Espanya els que faran seu Fuentealbilla. "No pot ser que vingueu tots aquí si no l'hi han de donar, la premsa ja ho sap, tu ja ho saps, reconeix-ho", es comentava al Bar Amador ahir entre tapa d'orella i tapa d'orella amb all i julivert. Especialitat de la casa.

Espanya, capital Fuentealbilla

TV3 hi ha enviat una unitat mòbil per connectar-hi en directe, Catalunya Ràdio ha demanat una línia XDSI al mateix auditori de Fuentealbilla, on l'Ajuntament ha posat una pantalla gegant. Però Televisió Espanyola, Cuatro i Castilla la Mancha Televisión també es desplaçaran fins a Fuentealbilla aquesta tarda. Igual que Onda Cero, que farà el seu programa d'esports d'abast estatal en directe des de l'auditori, i la SER d'Albacete, que ha enviat un periodista a Zuric per cobrir la gala. "A Luis Castelo no l'envien allà perquè sí, és per ell, segur", insistien a l'Amador. Un desplegament mediàtic que al poble no ha passat desapercebut, i que només fa que reforçar-los el convenciment que la Pilota d'Or serà per l'Andrés Iniesta, el seu Andrés, el fill més il·lustre del poble -l'única persona nascuda a Fuentealbilla, viva o morta, que té un carrer al seu nom- serà coronat com el millor jugador del món del 2010.

"Millor jugador del món, és que sona bé, i és que si et pares a pensar què vol dir la frase... és molt fort!". Aquest és Francisco Javier Màrmol, Catali , actual segon entrenador de l'Albacete Balompié, que la temporada 95/96 era l'entrenador de l'aleví de l'Alba en què Andrés Iniesta era el líder, i el Barça s'hi va fixar després d'aquell famós torneig de Brunete. "Ronaldo, Stìitxkov, Romário, i ara Iniesta? Encara em costa imaginar-ho", diu Bruno Moral un dels seus millors amics i company de vestidor en aquell aleví magnífic. Catali coneix perfectament el caràcter del que va ser el seu alumne més avançat, i sap que està vivint les hores prèvies amb molta tranquil·litat: "Nosaltres estem nerviosos i expectants per si l'hi donen a ell, i estic segur que a ell no li importa en excés, segur que està pensant més en el Betis, el proper rival, que en això". I Bruno Moral se'n recorda d'unes paraules profètiques d'Iniesta durant la gala de la FIFA del 2010, quan va ser escollit com el cinquè millor del món: "Aquell dia li van preguntar si estava orgullós i ell va dir que sí, que estava molt content, però que allò no deixava de ser un pas més. Ell és així, si se li fica entre cella i cella que ha de ser el millor, callat i sense alçar la veu anirà fent fins que ho aconsegueixi". Catali, Bruno i altres excompanys d'Iniesta estaran avui als estudis de la SER a Albacete per viure en directe la gala i l'entrega del trofeu. Ningú a Albacete capital tampoc s'imagina que no l'hi puguin donar a ell.

Fuentealbilla està acostumat a viure amb algunes aparents contradiccions. Una d'elles és la política. L'alcalde, Ángel Salmerón, és del PP i ha guanyat totes les eleccions, les últimes per majoria absoluta. Però en les eleccions autonòmiques i les estatals és el PSOE el partit que sempre arrasa. I tot és perquè Salmerón és qui és, no per les sigles que porta associades. Amb el futbol passa el mateix. Fuentealbilla és majoritàriament del Reial Madrid, però per sobre de tot senten passió pel seu paisà, Andrés Iniesta, encara que vesteixi de blaugrana des dels 12 anys.

Quan Jose Antonio Camacho, com a director esportiu de la candidatura a la presidència del Madrid de Juan Palacios -el dels rellotges Viceroy-, en les eleccions de 2006 va assegurar que si guanyaven a les urnes Andrés Iniesta fitxaria pel club blanc, a Fuentealbilla ja es fregaven les mans. Era en aquella època en què Iniesta era el 12è jugador per Frank Rijkaard, sempre el primer canvi, però mai titular. Si Iniesta hagués fitxat pel Madrid la majoria del poble no viuria ara amb aquest doble sentiment.

El primer que viu amb dificultats la passió per Iniesta i l'alegria pels seus èxits és el seu tiet Andrés, el germà gran del seu pare -que es diu exactament igual que el seu nebot, Andrés Iniesta Luján- que és madridista fins al moll de l'os. Ho era abans i no pot deixar de ser-ho ara. Les contradiccions del tiet Andrés no acaben aquí. A Fuentealbilla tothom el coneix com el Camarada perquè va ser el fundador del Partit Comunista del poble, i va ser regidor de l'ajuntament pel PC. Ara, però, ja fa algunes eleccions que vota el PP i Mariano Rajoy. El pare, Jose Antonio, era de l'Athletic Club de Bilbao de sempre, i al poble fins i tot li diuen Dani, pel mític davanter biscaí dels anys 80. I l'Andrés, el futbolista, malgrat les llegendes, de petit era només de l'Albacete, l'equip en què va començar a jugar a futbol. Això sí, expliquen que quan l'Andrés tenia 8 anys i l'Alba va rebre un 7-1 al Camp Nou, va dir que ja no li agradava el Barça.

A Fuentealbilla, però, costa molt veure algun signe del Barça relacionat amb Iniesta. N'hi ha, però molt pocs. Els seus èxits amb la selecció espanyola, i sobretot el gol de la final del Mundial, han permès als veïns del poble que els costa fer onejar una bandera del Barça o portar la samarreta blaugrana amb el 8 a l'esquena poder expressar els seus sentiments cap a l'Andrés sense remordiments de consciència. Passejant pel poble es poden veure pancartes i banderes espanyoles que animen el jugador, i el mateix ajuntament ha posat una estàtua que reprodueix la Copa del Món -la més fotografiada aquest estiu- just davant del bar de la família, el Café Luján, on Iniesta s'havia fet uns farts de jugar a pilota metre la seva mare i els avis servien cafès.

stats