Publicitat
Publicitat

L’ALTRA MIRADA

El president amic d’àliens, Al-Assad i el Dalai-lama

Aquest estiu la Casa Blanca va rebre una petició, adreçada directament a Barack Obama, en què es demanava que es concedís la nacionalitat nord-americana al rus Kirsan Iliumjínov

Aquest estiu la Casa Blanca va rebre una petició, adreçada directament a Barack Obama, en què es demanava que es concedís la nacionalitat nord-americana al rus Kirsan Iliumjínov. La petició va ser rebutjada, ja que Iliumjínov tenia una ordre que li nega el dret d’entrar al territori dels Estats Units per haver donat suport al règim sirià de Baixar al-Assad. El més sorprenent de tot és que Iliumjínov no és un home de negocis corrent: és el president de la Federació Internacional d’Escacs (FIDE), un home que no pot ser aquests dies a Nova York veient la final del Mundial entre el noruec Magnus Carlsen i el rus Serguei Kariakin. Si hagués intentat ser-hi, l’haurien detingut.

"És un dels personatges més sorprenents de l’esport mundial”

Flemming Rose

“És un dels personatges més sorprenents de l’esport mundial”, explica el danès Flemming Rose, el responsable de l’entrevista en què Iliumjínov va explicar com el setembre del 1997 va ser abduït per extraterrestres: “Vaig passar un dia sencer a l’espai amb ells. Eren com persones, vestides de groc. Jo era al meu apartament, i em van fer volar amb ells. No ho he explicat gaire, ja que la gent no et creu, però els meus ajudants es van espantar perquè no em podien trobar. I, de sobte, ja havia tornat al llit”. Als 54 anys, Iliumjínov continua sent un misteri. “De fet, ell afirma que els escacs van ser creats per extraterrestres”, comenta Rose.

El president de la FIDE és calmuc, un poble d’origen mongol que porta segles a Rússia, especialment a Calmúquia. La majoria dels calmucs, com el mateix Iliumjínov, són budistes, que formen una de les minories ètniques més importants de Rússia. Una diversitat que Stalin no entenia, i per això va deportar milers de calmucs, com els pares d’ Iliumjínov, a Sibèria. I això que la família era fidel al règim soviètic: el pare havia guanyat medalles durant la Segona Guerra Mundial i ell mateix va ser batejat amb el nom de Kirsan en honor d’un oncle avi comunista heroi de la guerra civil.

El mateix Iliumjínov va servir dos anys a l’Exèrcit Roig, va treballar en una fàbrica i com tants polítics russos importants, va aprofitar-se de la caiguda de la Unió Soviètica per fer-se ric amb les privatitzacions. En menys de dos anys va passar de ser un treballador a ser ric. L’encert va ser donar suport a Borís Ieltsin quan no quedava clar qui manaria a la nova Rússia. Ell va esdevenir el seu home fort a Calmúquia, on va ser escollit president el 1993. Mantindria el càrrec fins al 2010. “Els escacs han format part del seu mandat. Ha barrejat campanyes com ara repartir telèfons mòbils als pastors calmucs o aconseguir que Calmúquia sigui l’únic lloc del món on els escacs són obligatoris durant els tres primers anys d’escola”, explica l’australià Eric Campbell, que va rebre permís per visitar la ciutat dels escacs, un recinte de luxe encarregat per Iliumjínov ple de pavellons, museus i fotografies del Dalai-lama, que ha visitat Calmúquia diversos cops per inaugurar temples.

El president de la FIDE sempre ha defensat que “els escacs no són política”, però els fets no diuen el mateix. El 2011 es va reunir amb Muammar al-Gaddafi per potenciar els escacs a Líbia, i va jugar amb ell una partida en directe. I ho va fer quan ja havia començat la guerra civil. De fet, aquest va ser l’últim cop que Gaddafi va ser vist viu en públic. El 2012 va arribar el torn de visitar Síria, amb la guerra ja començada, per fer negocis amb Baixar al-Assad. Unes reunions que van provocar que entrés en la llista negra nord-americana, motiu pel qual no és a Nova York, la ciutat on viu Garri Kaspàrov, el llegendari jugador d’escacs a qui va derrotar a les eleccions per presidir la FIDE el 2014. Kaspàrov, crític amb Vladímir Putin i amb el suport dels Estats Units, va perdre contra Iliumjínov, militant del partit de Putin. Kaspàrov sí que pot veure el Mundial en directe, però qui segueix manant és Iliumjínov.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT