LONDRES 2012
Esports 07/07/2012

El problema del Barça amb els Jocs

El Barça farà un últim esforç aquest cap de setmana per intentar evitar que Jordi Alba vagi als Jocs Olímpics. El dilluns es donarà la llista definitiva, però des del club són poc optimistes.

Martí Molina
3 min
LEO MESSI  Després d'un estira-i-arronsa amb el Barça, l'argentí va participar als Jocs de Pequín 2008, en què va aconseguir l'or.

BARCELONA.El Barça està pendent d'una conversa entre Andoni Zubizarreta -director tècnic del futbol professional del club- i Vicente del Bosque -seleccionador espanyol- per saber com es resoldrà el cas de Jordi Alba. El futbolista ha expressat públicament el seu desig de participar als Jocs Olímpics de Londres, i ha entrat a formar part de la llista de 22 preseleccionats. Però aquest fet no convenç el club blaugrana, que acaba de contractar els serveis del jugador.

Provinent del València, Jordi Alba va firmar aquesta setmana per cinc temporades amb el Barça. Ho va fer pocs dies després de guanyar l'Eurocopa amb la selecció espanyola. O, el que és el mateix, de completar una temporada atapeïda de partits. Però el fet que estigui a punt d'anar a la cita olímpica implica que el lateral gairebé no tingui descans aquest estiu -només deu dies-. Tot un handicap per a un jugador a qui li espera un altre curs ple de compromisos.

"Físicament em sento molt bé, i tinc moltes ganes de continuar jugant. Si no hi vaig ara, no hi aniré mai", deia el futbolista aquesta setmana. Unes declaracions que no van passar desapercebudes per Luis Milla, seleccionador olímpic, que ahir es va voler apartar de qualsevol polèmica i es va posar al costat del jugador: "Estic tranquil perquè sé que el Jordi vol venir amb nosaltres. N'he parlat amb ell i està il·lusionat amb els Jocs". Milla va fer aquestes declaracions a Las Rozas, en el primer dia de convocatòria prèvia als Jocs, en què no hi ha els tres que van participar a l'Eurocopa: Jordi Alba, Javi Martínez i Juan Mata.

Conversa aquest cap de setmana

Per la seva banda, el Barça va arrufar el nas quan es va confirmar la preselecció de Jordi Alba. El mateix Zubizarreta va dir que "s'adaptarien" a la situació, però que ell abans parlaria amb la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) per "intentar trobar una solució que satisfaci les tres parts". Segons fonts del club blaugrana, el director esportiu mantindrà aquest cap setmana una conversa directa amb el seleccionador absolut, Vicente del Bosque, que desencallarà definitivament la situació. "Sabem que al jugador li fa il·lusió, però des del Barça hem de defensar els nostres interessos", comenten. Però, tot i això, al club no són gaire optimistes i ja tenen coll avall que no podran comptar amb Jordi Alba fins a mitjans d'agost. Dilluns sortiran de dubtes, quan es publiqui la llista definitiva.

Si, com es preveu, Alba va als Jocs, no començarà a entrenar-se amb el primer equip fins a mitjans d'agost -la final del torneig de futbol és el dia 11-. Un problema afegit per a Tito Vilanova, ja que, a banda del desgast físic, el jugador no tindrà gaires dies per adaptar-se al sistema de joc blaugrana. Tanmateix, aquest fet no preocupa gaire el lateral esquerre. "Intentaré adaptar-me com més aviat millor, i estic segur que ho aconseguiré perquè ja conec el sistema", va dir durant la presentació.

El precedent de Leo Messi

L'estiu del 2008 es va produir un cas similar al de Jordi Alba. En aquella ocasió, era Leo Messi qui volia anar als Jocs de Pequín. Per al Barça això suposava un problema doble. D'una banda, perquè això partia la pretemporada del jugador i se'l sobrecarregava de partits -a més, l'any anterior havia tingut tres lesions musculars-. I de l'altra, els blaugranes es quedaven sense l'argentí per a la prèvia de la Champions contra el Wisla de Cracòvia.

Davant la insistència, tant de la selecció argentina com del jugador, per participar als Jocs, el Barça va arribar a portar el contenciós al Tribunal Superior d'Arbitratge (TAS), que va acabar donant la raó a l'equip que, des d'aquell estiu, entrenava Pep Guardiola.

Finalment, el tècnic va accedir a prescindir del futbolista durant l'estiu, i Messi va viatjar cap a la Xina, on acabaria aconseguint la medalla d'or amb l' albiceleste .

L'esport menys olímpic

El conflicte entre el Barça i els Jocs Olímpics no és puntual. De fet, es pot concloure que el conflicte està entre el futbol i la cita olímpica. En la majoria de disciplines esportives, participar en un esdeveniment com el de Londres 2012 és tot un orgull, i el vencedor és considerat el millor dels esportistes.

Però en el cas del futbol, la cosa varia. En unes olimpíades les seleccions classificades -per imperatiu de la FIFA- només poden convocar tres jugadors que tinguin més de 23 anys. Amb aquesta limitació l'espectador no dóna tanta importància a l'equip que aconsegueix la medalla d'or, perquè no se'l reconeix amb l'aurèola de millor equip del món.

Tot i algunes excepcions, els jugadors també aposten per competicions que consideren més prestigioses. Pel que fa a seleccions hi ha el Mundial i els campionats continentals (Eurocopa, Copa Amèrica...), i pel que fa a clubs, les lligues nacionals i trofeus continentals (Champions, Copa Libertadores...).

Tot plegat es pot comprovar en el ritme de venda d'entrades per a aquests Jocs: a dia d'avui, els partits de futbol són els que han despertat menys interès dels aficionats olímpics.

stats