RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 12/07/2022

L'èxit inesperat de l'altre Espanyol

Les seccions, encara independents del club, celebren els cinc anys de vida prop de les categories nacionals

4 min
Les Seccions Deportives Espanyol acumulen més de 300 esportistes en cinc esports

BarcelonaA mitjans del 2017, als despatxos nobles de l’Espanyol van rebre amb cert escepticisme l’anunci que un grup de seguidors periquitos farien reviure algunes de les 12 seccions històriques que el club va arribar a tenir entre el 1912 i el 2002. Els problemes econòmics van portar l’Espanyol a suprimir-les, de manera que, de totes elles, actualment només en manté una dins de la seva estructura, el futbol femení. De portes endins, al club blanc-i-blau es pensava que aquesta iniciativa seria anecdòtica, que el seu recorregut no duraria més d’un o dos anys i que no tindria cap mena de transcendència. La realitat, però, és que aquest dimecres les Seccions Deportives Espanyol compleixen cinc anys amb un solvent estat de salut. 

A partir del curs vinent tindran presència en cinc esports (hoquei patins, voleibol, bàsquet, handbol i futbol sala, que s’estrenarà la temporada 2022-23) que aglutinaran uns 24 equips i més de 300 esportistes. Les SD Espanyol, que estan constituïdes legalment com una entitat esportiva independent del club de futbol, han invertit poc més de mig milió d’euros en el global d’aquests cinc anys. De cara al curs vinent preveuen manejar un pressupost proper als 290.000 euros. Fins ara, el projecte s’ha nodrit principalment dels 25 patrocinadors que té, que han aportat prop del 80% dels ingressos. La resta de pressupost el completen les aportacions dels socis (en tenen uns 640 i esperen superar la pròxima temporada els 1.000) i les quotes dels jugadors de la base. 

“Anem sobrevivint any rere any i ens anem fent grans en la mesura que podem”, explica a l’ARA el president i un dels patrocinadors i impulsors de les SD Espanyol, Arnau Baqué. El projecte arrossega encara diverses mancances. Algunes d’estructurals, com la manca d’instal·lacions disponibles per acollir els entrenaments i partits dels seus equips. “És extraordinàriament complicat jugar a Barcelona, on hi ha un col·lapse pel que fa a instal·lacions públiques, i ni sumant les escoles privades o concertades es pot assumir tot el nivell de demanda”, lamenta Baqué, que va traslladar a l’Espanyol una proposta que podria resoldre, en bona part, aquest problema: incloure un petit pavelló dins del projecte de nova ciutat esportiva que el club vol construir amb part dels recursos de CVC que cal destinar a noves infraestructures esportives. “L’espai podria comptar amb un gimnàs i seria aprofitable pels equips del club i per les seccions, tot i que ara mateix és una opció molt verda”, constata l’advocat. 

L’altre gran problema de les seccions és econòmic: “El projecte pot ser i ha de ser autosuficient, però és difícil compaginar això amb les perspectives esportives de molt esports on estem tocant sostre. El salt més difícil és passar de ser amateurs a professionals”, exposa Baqué, que adverteix que l’actual context econòmic d’inflació no només complica la feina de trobar nous patrocinadors, sinó que també posa en perill la continuïtat dels que ja tenen. “Malgrat les mancances, que ens impedeixen definir-nos com un club professional, tenim un mètode i cada any anem a més. Cal posar en valor tot el que hem aconseguit”, reivindica.

En hoquei patins estan a Segona Divisió, la que es troba per sota de l’OK Lliga; en bàsquet, a un pas de la Lliga EBA; en handbol i voleibol, també a la màxima categoria catalana, mentre que en futbol sala debutaran a la quarta categoria estatal. Esportivament parlant, el projecte està aconseguint atraure talent i s'està apropant a les màximes categories, una elit que havien trepitjat quan eren dins del club. Qualsevol ascens a partir d’ara exigirà un salt important pel que fa a recursos en una entitat que, de moment, manté una estructura no laboral basada en el voluntariat. 

L’Espanyol s’obre a col·laborar

El creixement i la consolidació del projecte al llarg d’aquests cinc anys ha propiciat que l’Espanyol comenci a veure amb millors ulls les SD Espanyol. Chen Yansheng, propietari de Rastar Group i de l'Espanyol, però, ha insistit en reiterades ocasions que el focus del club, i per tant l'àmbit on destinarà els recursos, serà el futbol. L'empresari xinès segueix sense preveure la integració de les seccions dins de la seva estructura. Malgrat tot, amb el nou director general, Mao Ye, club i seccions comencen a veure amb bons ulls establir vies de col·laboració que no suposin cap despesa econòmica a l'entitat. 

Des de les SD Espanyol consideren un gran pas endavant que el club els allargui la mà després d’anys donant-los l’esquena. “Queda molt de camí per fer, però almenys ara hi ha un diàleg fluid”, celebra Baqué. Al maig les dues parts van mantenir una reunió en què l’Espanyol va reconèixer públicament la tasca de difusió de l’espanyolisme que fan les seccions i va obrir la porta, a més, a definir possibles vies de col·laboració de cara al curs vinent que s’hauran de concretar en una futura reunió. Des de l’Espanyol admeten el seu interès “per establir un marc de relació on es facin passos endavant en la relació i les dues entitats puguin ajudar-se mútuament”. 

Les SD Espanyol, que mantenen vigent el somni d’integrar-se al club en el futur, començaran de moment posant sobre la taula iniciatives que no costin diners a l’Espanyol: des de participar en els aplecs de penyes per demanar-los suport quan els seus equips juguin per Catalunya a tenir presència a les xarxes socials del club o establir algun acord perquè els seus jugadors tinguin carnets de soci a millor preu. És l’hora de bastir ponts. 

stats