02/12/2014

Una mort que reobre el debat de la seguretat al futbol espanyol

4 min
L’ESCENARI
 Una pintada al lloc on va ser apallissat Jimmy,  l’aficionat del Deportivo.

BarcelonaFrancisco Javier Romero Taboada, l’aficionat del Deportivo conegut com a Jimmy assassinat a Madrid, havia deixat de fer desplaçaments. Tenia 43 anys i alguns problemes de salut. “El Jimmy s’havia posat en molts problemes, tots el coneixíem a la Corunya. Però ja estava una mica fet pols i no solia viatjar”, explica un aficionat del Dépor que diumenge era a Madrid. Segons l’autòpsia, Jimmy va morir com a conseqüència dels cops provocats possiblement per una barra de ferro, quan va caure a terra entre cops dels radicals de l’Atlètic membres del Frente Atlético. Després el van agafar i el van llançar al Manzanares. La policia va trigar a arribar 30 minuts, però va evitar que s’ofegués. Però les ferides ja eren letals.

“Va ser una guerra. Els membres dels Riazor Blues -el grup d’ultres del Deportivo, d’extrema esquerra- es barallaven amb el Frente -els ultres de l’Atlètic, d’extrema dreta-”, explica aquest testimoni directe a l’ARA. “Si algú queia, li donaven puntades de peu. Vaig veure ganivets, va ser terrible. No et puc dir si era un baralla pactada, podria ser-ho, però no t’ho puc dir segur. Alguns dels Blues m’ho neguen”, afegeix. Jimmy, un home amb una desena d’antecedents penals i un llarg historial de baralles, va ser dels que van caure al terra. Va ser un dels dos aficionats del Dépor llançats al riu. L’altre va poder sortir-ne sense ajuda. Jimmy, membre d’un sector dels ultres del Dépor conegut com Los Suaves -el nom deriva d’un grup de rock dels anys 80-, no va defugir el contacte durant els incidents. “Tothom sap que, si hi havia gresca, aquests s’hi apuntaven”, diuen els que el van conèixer, malgrat que a la Corunya molts aficionats continuen negant que s’hagués concertat una cita entre grups per barallar-se. “És normal que hi hagués gent del Rayo amb nosaltres. Sempre que juguem a Madrid ens vénen a buscar i ens en anem junts a prendre canyes”, comenta aquest testimoni. La policia, però, creu que era una baralla pactada. La policia va detenir 21 implicats: 12 dels Riazor Blues, sis del Frente Atlético, dos dels Bukaneros -grup del Rayo Vallecano- i un dels Alkor Hooligans -de l’Alcorcón-, segons ha detallat el secretari d’estat de Seguretat, Francisco Martínez. Segons la policia, els aficionats gallecs van recollir els radicals del Rayo a Galapagar, abans d’entrar a Madrid amb dos cotxes a davant que els avisaven si hi havia un control policial.

Errades policials

La policia continuava investigant ahir la baralla que ha commocionat l’esport espanyol. Segons van comunicar, no tenien notícia de cap baralla pactada i no van donar importància a la reunió de 200 membres del Frente Atlético a la zona de l’estadi a dos quarts de 8 del matí, ja que no tenien informació del desplaçament de radicals del Deportivo. Però uns 130 membres dels Riazor Blues van arribar en dos autobusos llogats a Lugo, encara que els autocars si van sortir de la Corunya. Segons el secretari d’estat de Seguretat, Francisco Martínez, “hi va haver una intenció deliberada d’escapar del control i de la protecció de la policia”, però les informacions que arriben des de Galícia defensen just el contrari. Així, el comitè federal territorial del Sindicat Unificat de Policia (SUP) a Galícia afirma que “dijous” ja es va avisar a Madrid del desplaçament dels Riazor Blues.

La roda de premsa de Martínez va arribar després de la reunió de la Comissió Antiviolència, en la qual tant ell com el secretari d’estat per a l’Esport, Miguel Cardenal, van anunciar que han demanat una compareixença urgent al Congrés per informar d’aquests successos. Diferents partits polítics, com el BNG i el PSOE, han demanat explicacions, ja que consideren que es va produir una cadena d’errades de la policia. Dijous hi haurà una reunió entre la Federació Espanyola de Futbol i la Lliga de Futbol Professional per tractar les propostes per eliminar els seguidors radicals. “Es posaran sobre la taula moltes mesures, i moltes tindran a veure amb la violència verbal. Hem suggerit als clubs mesures com el tancament parcial de graderies, i alguns ja l’han aplicat voluntàriament, com el Vila-real. Aquesta data marca un abans i un després pel que fa a la violència als estadis”, va assegurar Cardenal. “La Lliga ha proposat crear una unitat per prevenir la violència i treballar conjuntament amb els cossos de seguretat de l’Estat. Tenim una legislació avançada, però si no s’acompanya de fets és impossible sancionar”, va afegir Cardenal, que va recordar que volen “sancionar amb extrema duresa qualsevol club que tingui una actitud connivent amb aquests aficionats”. La mort de Jimmy eleva a 12 la xifra de morts a Espanya en incidents relacionats amb el futbol. El cos de l’aficionat arribarà avui a la Corunya.

El Barça, criticat

Tots els clubs van emetre condemnes a la violència. El Barça també. Però el club blaugrana es va reunir a última hora per tractar les declaracions del cap de l’àrea regional de recursos operatius dels Mossos d’Esquadra, Lluís Miquel Venteo. Venteo afirma que l’actual directiva podria fer més per lluitar contra la violència. “És destacable que el Camp Nou no hagi viscut cap incident greu en matèria de seguretat en els últims anys. En les actes de partits de les dues últimes temporades, els Mossos d’Esquadra no han obert cap expedient sancionador”, deia el comunicat de la directiva. El projecte de la directiva de Sandro Rosell de crear la Grada d’Animació va refredar les relacions amb els Mossos, que van advertir d’un possible retorn de grups violents a l’estadi.

stats