ESPANYOL

Els resultats reivindiquen la candidatura de Gallego

Amb 10 entrenaments, l’equip passa del 75% al 85% d’encert en la passada

6 dies al càrrec, 10 sessions d’entrenament i 7 punts de 9 possibles. És tot el que ha necessitat David Gallego per capgirar l’espiral depressiva que vivia l’Espanyol tot just fa dues setmanes, quan el consell d’administració va decidir cessar Quique Sánchez Flores. El tècnic interí ha arribat acompanyat d’una bombona d’oxigen per a un grup que torna a somriure, i per a una afició que rescata arguments per seguir creient en el projecte malgrat el desencant arrossegat al llarg de tot el curs. El triomf al Wanda Metropolitano no és cap casualitat, per bé que el context del rival, que arribava amb baixes i enmig d’un ambient festiu, fos més propici.

El treball del tècnic interí ja fa dies que rep elogis dels jugadors. Després de tombar l’Atlètic de Madrid, la seva candidatura també comença a generar dubtes entre el consell i Òscar Perarnau que, si bé fa una setmana la descartaven gairebé per complet, ara es veuen obligats a estudiar-la seriosament com una opció de pes. “Tots sabem que ha de tornar al filial però està fent mèrits per continuar dirigint el primer equip”, es va sincerar David López diumenge.

Encara que els resultats immediats hagin sigut l’aspecte més cridaner de les dues setmanes amb Gallego, la seva feina ha anat molt més enllà de tres marcadors. L’Espanyol feia temps que tenia els llums d’alarma encesos, però quan ha passat pel taller mecànic de David Gallego s’han arreglat en temps rècord una bona part de les avaries que presentava. “No hi ha gaire mèrit de l’entrenador, és dels jugadors, que creuen en aquesta idea i s’han alliberat. Només hem fet tres sessions de treball tàctic en dues setmanes”, va comentar diumenge, restant-se protagonisme. Però la humilitat de Gallego no amaga el seu treball: en els partits contra el Las Palmas i l’Atlètic, en què ha pogut disposar d’una setmana sencera per entrenar, l’equip va registrar un 86% i un 85% d’encert en la passada, respectivament. La mitjana del curs era del 75,7%. Contra l’Atlètic, de fet, l’Espanyol va fer 488 passades, 124 més que contra el Girona (364). La xifra de possessió al Wanda (55,3%) també és superior a la mitjana de la temporada (47%). Que l’equip espanyolista procuri ara tenir un millor tracte de pilota és, per tant, un fet inqüestionable. També en xuts hi ha una millora: 14 al Wanda i 16 contra el Las Palmas (respecte a 10 per partit en el global del curs).

Pendent del càstig del Comitè

La victòria al Wanda Metropolitano podria acabar sent agredolça per al preparador de Súria. I és que el preu a pagar per un triomf tan prestigiós pot ser no dirigir més el primer equip en els dos partits que resten de curs, a casa contra el Màlaga i a San Mamés. El motiu? L’expulsió que va viure al descans per fer una observació a l’àrbitre Juan Martínez Munuera, que va reflectir a l’acta: “Ha sigut falta, ha sigut falta, segur que si fos al revés seria groga”. David Gallego haurà d’esperar a demà per saber el càstig imposat pel Comitè de Competició, però segons el codi disciplinari de la RFEF s’exposa a dos o tres partits de suspensió, i per això podria no tornar a asseure’s a la banqueta fins al final de curs, i hauria de mirar-se els últims partits des de la graderia. Abans de tornar al filial per intentar que pugi a la Segona Divisió B.

Podria no rebre cap sanció, en canvi, per haver dirigit l’equip a través d’indicacions amb trucades telefòniques des de la llotja a la banqueta. A l’acta no va quedar reflectit, i caldria esperar a veure si ho inclou l’informe posterior que l’observador de la Lliga envia als estadis. “No he pensat que una càmera m’estava enfocant i que podria ser sancionable. Al final, estàs tan ficat en el partit que fas les coses amb passió i sense maldat. Si m’he equivocat, ho he fet per ajudar l’Espanyol”, va lamentar Gallego, que va reconèixer que l’expulsió suposava “una pena” per a ell, perquè es podria perdre algun dels partits que li queden a Primera Divisió.

Si es confirma la sanció, serà Toni Clavero -preparador físic del primer equip, amb llicència d’entrenador UEFA Pro, i que ara fa de segon- qui s’asseurà a la banqueta. Dicti el que dicti el Comitè, l’entrenador de Súria seguirà dirigint el primer equip amb la mateixa convicció, conscient que haurà de tornar al filial al cap de pocs dies, però també amb l’esperança de canviar l’opinió dels qui encara creuen que no és el tècnic idoni de cara a la temporada vinent.

Més continguts de