Esports 21/07/2012

La sincronitzada: una aposta segura que aspira a dos metalls

Martí Molina
2 min
L'equip espanyol de natació sincronitzada va presentar dimecres les coreografies amb què competirà en aquests Jocs Olímpics.

Gemma Mengual va encapçalar durant molts anys l'equip espanyol de natació sincronitzada. Un grup de noies, la gran majoria catalanes, que es van guanyar el respecte internacional a base d'èxits. Fa tres anys la nedadora va abandonar la competició per ser mare, i aquest 2012 ha anunciat la retirada definitiva. Tanmateix, l'adéu de la sirena de Barcelona no va significar cap trencament, sinó un punt i seguit de l'equip que entrena Anna Tarrés, que és candidat a obtenir medalla a Londres.

Acabats els Jocs de Pequín (2008), l'equip va començar una renovació generacional que va continuar després del Mundial de Roma (2009) -en total, cinc cares noves d'un grup de vuit-. Potser és per això que Anna Tarrés evita parlar de favoritismes: "Abans teníem un equip madur, amb molta experiència internacional. I ara és molt jove, ja que hem hagut de fer en tres anys la feina de vuit".

Tot i això, els èxits esportius avalen aquest grup. Amb l'adéu de Mengual, Andrea Fuentes en va assumir el lideratge, fent parella amb Ona Carbonell en la modalitat de duo. Totes dues ja es van penjar la plata als Europeus de Debrecen (Holanda) a la primavera, només per darrere de Rússia, la gran favorita a pujar un cop més al graó més alt del podi.

El perill de la Xina i el Canadà

Però a la seleccionadora no la preocupa tant el nivell de l'equip rus, sinó els rivals que puguin venir de darrere. "A part de Rússia, també hi ha la Xina i el Canadà. Per tant, serem quatre equips lluitant per tres medalles", diu Tarrés.

Al Mundial de Xangai, l'equip xinès -que jugava a casa- ja va demostrar que estava fent bé els deures, va guanyar la plata i va relegar les sirenes al bronze. Però un any després l'entrenadora sap que les seves noies també han millorat. I a través de "la música, la innovació, el vestuari i la interpretació", el repte de Londres serà "acostar-se al màxim a l'execució de les rutines tècniques de les russes". Si ho aconsegueixen té clar que estaran "per sobre de les nedadores xineses", un fet que gairebé garantiria el podi.

"No ens podem obsessionar en les coses que no podem controlar. Hem de demostrar com hem estat treballant durant tants mesos i acostar-nos a la perfecció tant com sigui possible", diu Ona Carbonell.

Aquesta setmana l'equip ha presentat les coreografies en societat. "Hi ha gent que en veure'ns es va posar a plorar. I això per a nosaltres ja és suficient", explica Andrea Fuentes, que té clar que han de continuar apostant per "emocionar". Un concepte imprescindible en la natació sincronitzada per convèncer els jutges, i que les sirenes saben posar en pràctica millor que ningú dintre l'aigua.

Abans de marxar cap als Jocs l'equip donarà a conèixer el vestuari de les nedadores. Però es guardaran un petit detall. "Una sorpresa que no es veurà fins al dia de la competició", diu l'entrenadora. I és que Anna Tarrés sap perfectament que cuidar aquests petits detalls és imprescindible per donar un cop de mà a un equip que ja fa anys que viu dalt del podi.

stats