Tots els camins porten a Xavi

Segons ha pogut saber l’ARA, el Barça ha obert negociacions amb l'actual tècnic de l'Al-Sadd

4 min
Xavi Hernandez

BarcelonaEls camins del Barça i Xavi Hernández s’acosten cada cop més. Sis anys després d'haver abandonat el club per anar a jugar (i després entrenar) a l'Al-Sadd de Qatar, l'egarenc ja ha obert converses amb Joan Laporta i Mateu Alemany per estudiar convertir-se en l'entrenador del primer equip a partir d'aquest mateix estiu. Segons ha pogut confirmar l'ARA, Xavi i el mandatari tenen agendada una reunió els pròxims dies per començar a definir les condicions amb què tornaria a Barcelona, perquè la seva intenció és comptar amb el seu equip de treball i tenir control sobre àrees que ara mateix funcionen en paral·lel al cos tècnic, com la de metodologia i els serveis mèdics. Alemany també ha mantingut converses amb el seu entorn sobre la planificació de la plantilla, que viu pendent d'aspectes tan bàsics com la continuïtat de Leo Messi, que acaba contracte el 30 de juny i encara no ha comunicat clarament si vol renovar-lo o no.

Les negociacions entre el Barça i Xavi s'estan portant amb tota discreció per respectar els temps i sobretot la figura de Ronald Koeman, que té contracte fins al 2022 i genera consens pel que fa a la seva aportació en una temporada molt complicada. Tot i això, els moviments han arribat al vestidor, que espera novetats abans d'afrontar l'Eurocopa i la Copa Amèrica i de començar les vacances. L'ARA ha traslladat la informació a diversos estaments del club, que no han volgut confirmar res. Xavi, en aquest cas a través del canal Esport 3, tampoc ha admès els contactes amb la junta blaugrana. Ambdues parts volen desaparèixer del focus i no condicionar Koeman i el seu staff en els dos partits de Lliga que queden.

Tot i que l'Al-Sadd va anunciar dimecres l'ampliació de Xavi fins al 2023, cosa que el duria a completar quatre campanyes a la banqueta del conjunt qatarià, l'exjugador del Barça té una clàusula per poder anar-se'n quan el club de la seva vida el reclami. Ara ja s'ha donat aquesta condició, de manera que l'Al-Sadd no podria oposar-se a la voluntat de l'entrenador i només cobraria una petita xifra simbòlica com a compensació per la rescissió del contracte. A falta de múscul econòmic per poder reclutar jugadors de primer nivell com Haaland i Neymar, la solució de Laporta per il·lusionar la parròquia a curt termini passaria per la tornada de Xavi, una aposta que l'expresident Bartomeu va estar a punt de tancar el gener del 2020 després de perdre la Supercopa d'Espanya a Jiddah (Aràbia Saudita), una desfeta que va precipitar l'adeu d'Ernesto Valverde. El vallesà es va reunir amb l'ex secretari tècnic, Éric Abidal, i l'antic CEO, Òscar Grau, per parlar de la tornada, però l'acord a mitja temporada no va cristal·litzar.

Patrimoni de l'entitat

Aquella negativa va comportar l'arribada de Quique Setién, que no només no va millorar les prestacions de l'equip, sinó que va passar a la història com l'entrenador del 2-8 contra el Bayern. El naufragi de Lisboa va dur Bartomeu a fulminar el càntabre, a qui el club encara deu l'acomiadament, i a reclutar Koeman, que va renunciar a la selecció neerlandesa per acceptar el difícil repte de dirigir un Barça atrapat entre la decadència i la transició, amb Messi disposat a anar-se'n per la porta del darrere i la urgent necessitat d'alliberar massa salarial. Malgrat les dificultats de partida i després d'un mal inici de temporada, l'heroi de Wembley ha recuperat les constants de l'equip, ha promocionat joves com Pedri, Dest, Araujo i Ilaix Moriba i ha guanyat una Copa del Rei de manera brillant. Però la millorable gestió dels partits, la incapacitat a l'hora de competir amb els grans rivals, la poca fe en el joc de posició, els expedients sense resoldre de casos concrets al vestidor i la trajectòria erràtica de les últimes setmanes en debiliten el llegat.

Laporta i Koeman van dinar fa alguns dies en un restaurant de Barcelona per analitzar els mals resultats dels últims partits i escenificar normalitat tot i les escassíssimes opcions d'èxit a la Lliga. No van transcendir els detalls concrets de la trobada, però sí que es va assegurar que la vetllada havia sigut cordial. “Ha anat molt bé, molt bon ambient”, deia el president a la sortida, envoltat de periodistes. No va dir res més, mentre esquivava micròfons i càmeres per pujar al cotxe. Hermetisme absolut. Tanmateix, Laporta sabia que un sector important de la junta li reclama un canvi de rumb a la banqueta per engegar un nou cicle. La seva veu era una de les més partidàries de la feina de Koeman, però tot apunta que acabarà cedint al criteri majoritari. No li importa que Xavi, malgrat el silenci en campanya, ho tingués tot lligat amb l'excandidat Víctor Font abans de les eleccions del 7 de març. Té clar que l'excapità és patrimoni de l'entitat i que ja està preparat per fer el salt definitiu a la banqueta del Camp Nou.

Koeman defensa el càrrec

Mentrestant, i amb l'equip virtualment descartat de la lluita per una Lliga de la qual s'ha dimitit amb els resultats de les últimes jornades, Koeman va encarar la prèvia de la penúltima cita del calendari com una oportunitat per reivindicar la seva feina i esgotar les opcions de continuar a la banqueta blaugrana. “Per a qualsevol entrenador és important, per treballar, tenir la màxima confiança del club. Si és així, puc continuar-hi i vull continuar-hi. Estic content, crec que el camí que estem fent mereix continuar-lo la temporada que ve. Parlarem amb el president quan s’acabi la temporada. S’ha d’analitzar tot el curs. No és just que fa unes setmanes tot semblés que anava bé i ara tot siguin crítiques”, va plantejar l’entrenador a la roda de premsa prèvia a la visita del Celta al Camp Nou. Unes paraules que es poden interpretar com un dard a Laporta, que en cap moment ha assegurat en públic que Koeman s’asseurà a la banqueta el curs vinent.

El tècnic, que també va afirmar sentir-se “maltractat” per les crítiques que ha rebut de la premsa els últims dies, defensa que té el suport del vestidor. “I això no sempre és fàcil, perquè hi ha els titulars i també els jugadors que juguen menys. Soc un entrenador que dialoga. Parlo amb els jugadors i, si algú té algun problema, sap que pot venir a parlar amb mi. També soc un entrenador que pensa en el club. Ara he deixat a Mingueza que vagi amb el B. El jugador ha volgut ajudar el filial, que s'hi juga pujar de categoria”, va valorat el neerlandès, que sovint es defensa recordant que està ajudant a construir un “Barça de futur”.

stats