FUTBOL

Judici contra quatre policies per la tragèdia de Hillsborough 28 anys després

Homicidi involuntari, mala conducta i intent de pervertir el curs de la justícia, els càrrecs presentats per la fiscalia anglesa per la mort de 96 fans del Liverpool

La tragèdia de Hillsborough, estadi de Sheffield en què van morir 96 fans del Liverpool en la semifinal de la Copa anglesa del 1989, arribarà per fi a una cort criminal de justícia del Regne Unit  28 anys després dels fets. Sis persones en total, quatre dels quals  exmembres dels cossos policials, hauran d'asseure's davant d’un tribunal. El màxim responsable del dispositiu de seguretat, l'exsuperintendent de la policia del comtat de Yorkshire South,  David Duckenfield, ha estat acusat del delicte  d'homicidi involuntari de 95 persones per greu negligència, segons ha informat aquest migdia, a la localitat de Warrington, al nord d'Anglaterra, la fiscalia de la Corona. La víctima número 96 no s'ha inclòs a la causa perquè va morir quatre anys després dels esdeveniments, quan se li va retirar l'assistència mecànica que el va mantenir amb vida tot aquell temps. 

Un altre alt responsable de la policia de Merseyside i West Yorkshire, sir Norman Bettisson, s'enfrontarà a penes  per mala conducta en l’exercici de càrrec públic. A Graham Mackrell, director general de seguretat del Sheffield, oficialment designat per vetllar pels protocols de l'estadi de Hillsborough, també ha estat acusat d'incomplir les normes establertes sobre el terreny.

Les altres tres persones acusades ho estan per pervertir presumptament el curs de la justícia, per manipular, revisar i canviar les declaracions dels oficials de policia destacats a l'estadi el dia de la tragèdia. Són  Donald Denton, el seu ajudant, l'inspector en cap Alan Foster i el llavors advocat de la policia de South Yorkshire, Peter Metcalf.

Amb tot, la presentació formal de càrrecs contra Duckenfield encara ha de superar un últim entrebanc. L'any 1999, l'exsuperintendent va ser portat als tribunals per una acusació particular. Per poder tornar a ser jutjat per un mateix delicte, la fiscalia ha de demanar un permís especial al Tribunal Suprem d'Anglaterra i Gal·les.

A Hillsborough van morir aficionats del Liverpool d’entre 10 i 67 anys. Una investigació va sentenciar l’any passat que totes les morts va ser fruit d’un homicidi involuntari com a resultat de la greu negligència de Duckenfield. Aquella decisió va obrir la porta a l’actuació de la fiscalia de la Corona. De les vint persones inicialment investigades, però, finalment només sis han estat acusades. També s’han exclòs del procés organitzacions com els serveis d’ambulàncies i els cossos policials, com a organismes corporatius.

El veredicte conegut el 2016 va considerar que el fet que la policia considerés mortes totes les víctimes a les 15.15 h, va retardar l’assistència de les emergències a persones que haurien pogut ser salvades.

La decisió de la fiscalia reivindica les famílies de les víctimes, que han lluitat durant vint-i-vuit anys contra la versió oficial de la policia, segons la qual va ser el comportament dels fans del Liverpool el que va causar la tragèdia. La majoria de les víctimes van morir per aixafament contra les tanques. Amb la decisió d’aquest migdia també es revoca el dictamen de la primera investigació oficial, que el 1991 va concloure que les morts es van produir de forma accidental i que no hi havia cap responsable penal a qui jutjar. Hi havia contribuït a aquest veredicte tant la mala fama dels 'hoolingans' del Liverpool –aleshores, encara sota l’impacte d’un altre desastre, el de la final de Copa d’Europa a Heysel del 1985– com l’encobriment de la policia de proves clau: bàsicament les comunicacions mantingudes pels oficials durant els fets.

Més continguts de