FUTBOL
Esports 12/03/2020

El Tribunal de la UE anul·la la multa de 20,4 milions al València per les ajudes il·legals

El tribunal també dona la raó a l'Elx, que en el seu cas esquiva una sanció de 3,7 milions

Martí Molina
2 min
Peter Lim, nou propietari del València

BarcelonaEl Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha donat la raó al València i ha anul·lat la multa de 20,4 milions que li havia imposat la Comissió Europea per unes ajudes suposadament il·legals rebudes de l'Institut Valencià de Finances (IVF). La decisió també beneficia l'Elx, que ha quedat exempt de pagar els 3,7 milions de multa imposada al seu dia. Així, els dos clubs no hauran de tornar els diners que havien rebut el 2009.

El cas es remunta al 2009 quan el València passava per un moment econòmic delicat i va rebre un aval de 20,4 milions d'euros de l'IVF. La UE va investigar el cas i Brussel·les va acabar determinant que aquestes ajudes públiques eren il·legals, que representaven una competència deslleial respecte als altres clubs. O sigui, una ajuda d'estat. Per tant, va engegar el procés perquè el club tornés els diners rebuts.

A la sentència, el TGUE considera que la Comissió va cometre "un error d'apreciació" en considerar que les ajudes de l'IVF representaven un tracte de favor. La CE basava la decisió en la tesi que cap altra entitat financera hagués donat un crèdit a un club que estava en una situació econòmica delicada. Un punt de vista que, després de sis anys, el València ha pogut demostrar que no era així.

El València havia obtingut la cautelar

La decisió de la CE, presa el 2014, era un cop molt dur per a les finances de l'entitat, perquè havia de pagar al voltant de 23,3 milions, comptant-hi els interessos. Però el club va obtenir la cautelar mentre elaborava un recus que, sis anys després, li acabaria donant la raó.

La situació del València va ser calcada a la de l'Elx i de l'Hèrcules. Els tres clubs van presentar un recurs separadament i l'Hèrcules ja havia obtingut la raó al final del 2019, cosa que li va permetre estalviar-se de tornar els 6,1 milions que havia rebut. Ara l'última sentència ha anat en el mateix sentit i tant el València com l'Elx poden respirar alleujats.

stats