PRIMERA DIVISIÓ
Esports 11/05/2011

Un últim esforç per guanyar la cursa de fons al Madrid

No ha passat ni un mes i el Barça torna a València, on va perdre la Copa del Rei, per guanyar la seva tercera Lliga consecutiva, un fet que només ha passat un cop en més de cent anys d'història.

Toni Padilla
4 min
AL SAC I BEN LLIGAT El tercer títol de Lliga amb Guardiola ja és a un sol punt gràcies al triomf contra l'Espanyol.

Barcelona.Pep Guardiola, tan prudent sempre, no va poder amagar després de derrotar l'Espanyol al Camp Nou que, ara sí, la Lliga ja és a tocar. Malgrat que el tècnic de Santpedor va encertar de nou que el Madrid guanyaria el seu partit contra el Getafe encara que no s'hi jugava res, Guardiola s'ha emportat tots els jugadors al Ciutat de València perquè és conscient que només una sorpresa majúscula evitaria que avui el Barça guanyi la seva 21a Lliga.

Per a Guardiola aquest títol seria la tercera Lliga en tres temporades. Mai un tècnic del club ho havia aconseguit. L'entrenador que ha guanyat més títols de Lliga, Cruyff, se'n va endur quatre, però no van ser en els seus primers quatre anys al Camp Nou. Modest com sempre, Guardiola no va voler acceptar ahir cap comparació amb el Dream Team, al qual va reservar el dret de ser el millor Barça de la història perquè va fer coses inèdites en la història del club, com guanyar més de dues Lligues consecutives i estrenar-se a la Lliga de Campions. Guardiola, però, ha topat un cop i un altre amb un adversari, el Madrid, que s'ha gastat un munt de diners per intentar aturar el ritme del seu equip. Aquest any, haurà derrotat el Madrid més car de la història. I ho haurà fet amb dos partits de marge. La temporada passada va caler esperar fins a l'última jornada, amb aquell partit contra el Reial Valladolid.

Ambiciós, el tècnic blaugrana va advertir ahir a tothom que ell no sap com es planteja un partit per empatar. És a dir, que avui el Barça serà el Barça de sempre. Tothom sap que un sol punt ja fa campió els blaugranes -i, de passada, aquest punt salvaria el Llevant matemàticament d'un possible descens a Segona-, però Guardiola ha construït amb el seu esforç un equip que només sap buscar el triomf. I avui ho farà. Per evitar ensurts i per poder signar el certificat que li dóna un títol tan merescut com els dos anteriors.

Malgrat que avui València viurà una festa blaugrana similar a la que es va viure quan Frank Rijkaard, Ronaldinho i Joan Laporta van guanyar la seva primera Lliga al mateix escenari, és impossible no aixecar la vista i veure al final del camí la final de Wembley. Quan els jugadors tornin als vestuaris del Ciutat de València a la fi del matx, ja només quedaran divuit dies per a la final de Londres. I tant al Manchester United com al Barça li quedaran per jugar dos partits de Lliga.

Els blaugranes jugaran a casa contra el Deportivo diumenge i, l'última jornada, a la Rosaleda contra el Màlaga. I els homes de Sir Alex Ferguson, aquest cap de setmana juguen a Ewood Park contra el Blackburn Rovers i, una setmana més tard, a Old Trafford contra el Blackpool. I la clau és poder dosificar energies. Els anglesos saben que són campions amb un sol punt. El Barça ja el pot tenir avui i començar a descansar davant dels gallecs.

Avui, doncs, no hi haurà gaires rotacions sobre la gespa. Avui no importa si Cristiano Ronaldo fa gols a cabassos des que sap que no guanyarà la Lliga. Avui toca guanyar sobre la gespa, i si Lionel Messi marca, millor. Amb Fontàs amb moltes opcions de repetir com a lateral esquerre, el Barça jugarà amb un onze de gala que haurà de fer front a un equip granota que potser modifica el seu esquema tàctic de sempre per reforçar el centre del camp amb homes de contenció.

El Llevant busca un punt

Per al Llevant, el partit d'avui també pot ser una festa. El conjunt granota, que en les últimes temporades ha patit greus problemes econòmics, té la permanència a tocar després d'un any en què Luis García Plaza ha tret un rendiment increïble a la plantilla que menys diners cobra de Primera. Amb un pressupost ínfim i un grup de jugadors forjats en mil batalles, el Llevant sap que certificarà la permanència si aconsegueix un sol punt. El triomf del Deportivo, el Màlaga i el Racing de Santander d'ahir, de fet, significa que als valencians encara els cal sumar el punt, ja que els rivals que hi ha per sota no es rendeixen.

A l'entorn del Llevant, però, hi ha certa eufòria, ja que només una combinació increïble de resultats enviaria de nou a Segona un Llevant que s'ha fet fort a l'estadi Ciutat de València, on fa vuit partits consecutius que no coneix la derrota. El Llevant, que no derrota en Lliga el Barça des d'un espectacular 5 a 1 del 1965, té algunes baixes importants, com les de l'exjugador de l'Espanyol Sergio González, Juanlu Gómez i el que va ser defensa del Chelsea Asier del Horno, operat ahir. Rubén Suárez, per la seva banda, s'ha recuperat d'unes molèsties al bessó de la cama esquerra.

Si el Barça fa la feina i suma el punt que fa falta, el club farà públic avui mateix com s'organitzaran els actes per celebrar l'èxit. L'equip tornarà a Barcelona just després de jugar el partit, i demà segurament descansaria. Amb tota probabilitat, per celebrar la Lliga hi haurà una rua pels carrers de Barcelona divendres a la tarda, i la festa continuarà diumenge a l'estadi, quan el Deportivo es convertirà en l'últim rival oficial a l'estadi aquesta temporada.

El proper equip que hi jugui ja serà el Reial Madrid de José Mourinho, en el partit de tornada de la Supercopa d'Espanya del proper agost. Un Madrid que per tercer any consecutiu s'ha gastat un munt de diners i només ha aconseguit quedar com a subcampió. Un Madrid que ahir va derrotar el Getafe en un intent desesperat d'allargar al màxim una temporada que finalitza com les anteriors: amb la Lliga al sac d'un Barça capaç de superar-se a si mateix a mesura que els reptes són més ambiciosos.

Per a més informació

www.ara.cat/esports/barça

Per a més informació sobre el partit:

www.ara.cat/esports/barça

stats