Esports 31/07/2012

Els últims Jocs amb Juanitos?

Martí Molina
2 min
Els últims Jocs amb Juanitos?

Sota el sobrenom de Juanito s'hi amaga He Zhi Wen, un palista xinès de 51 anys que ha participat en aquests Jocs amb la bandera espanyola. Exactament el mateix cas que Shen Yanfei, de 32 anys, que ahir va caure en el torneig femení. Són dos exemples de jugadors de tenis de taula que van néixer a la Xina però que competeixen a escala internacional per altres països després d'haver-ne obtingut el passaport. Però no són els únics. Als Jocs de Londres hi ha jugadors nascuts a la Xina que representen Àustria, Turquia, Alemanya, Holanda i el Brasil, entre altres. Però aquesta situació està canviant de mica en mica per la normativa reguladora que va aprovar la Federació Internacional de Tenis de Taula (ITTF) el 2008, i que comença a donar els seus fruits.

"El nivell de la Xina és tan extraordinàriament alt que jugar amb la selecció costa molt. I fins ara anar a altres països era per a molts jugadors un bon refugi per poder competir", diu Enrique Pérez, responsable de l'UCAM Cartagena -un equip que aporta dues jugadores a la selecció espanyola-. Una circumstància de la qual se n'aprofitaven molts països, que milloraven notablement a escala internacional.

Però tot plegat es va començar a trencar en el Mundial del 2007, quan dels 600 participants n'hi havia més de 150 que havien nascut a la Xina. O en la final de l'Europeu, que van disputar l'holandesa Li Jiao i la luxemburguesa Ni Xialian. Davant d'això, la ITTF va dir prou i va prohibir que cap jugador nascut en un país pogués participar internacionalment per un altre, amb l'única excepció que hagués obtingut el passaport abans de complir els 21 anys.

Formats al país on competeixen

Amb aquesta normativa s'ha aconseguit "frenar les importacions massives de palistes de primer nivell", segons explica Manuel Sierra, vicepresident de la Federació Espanyola de Tenis de Taula. Ja no hi ha campions xinesos que de cop i volta brillen amb altres seleccions. "En la gran majoria de casos eren immigrants que venien a treballar, volien integrar-se i ho feien jugant a tenis de taula, però la federació es va voler assegurar que un palista només competís pel país on s'havia format com a jugador", afegeix Enrique Pérez. Dit d'una altra manera, els xinesos podran competir per altres estats, però només quan hi hagin crescut professionalment des de petits, sense l'avantatge que els donaven els entrenaments i el nivell competitiu del gegant asiàtic.

Així s'eviten casos com el de l'agost del 2008, quan Yanfei va aconseguir el passaport espanyol pocs dies abans dels Jocs de Pequín -encara que la Federació Espanyola nega que influís en aquesta decisió.

Els representants del tenis de taula comprenen aquesta decisió, però creuen que a la llarga acabarà sent perjudicial, perquè "el nivell de les altres lligues no pujarà com fins ara", diu Pérez. Els immigrants podran continuar jugant, però ja únicament a escala local.

stats