LA RENOVACIÓ DE GUARDIOLA
Esports 14/03/2012

El vestidor colla Guardiola perquè doni el sí

Fa dies que s'espera que el tècnic blaugrana confirmi que segueix com a mínim un any més. Els seus jugadors no perden l'ocasió de manifestar el desig de continuar sota les seves ordres, perquè, diuen, "és el líder".

Natalia Arroyo
4 min

BARCELONA.Aquesta és una setmana marcada amb vermell a l'altre calendari del Barça, el calendari que no recull els compromisos de l'equip sinó l'imminent anunci de la renovació de Pep Guardiola per una temporada més. Sense cap partit entre setmana i un cop superada la barrera dels vuitens de final de la Lliga de Campions, aquests dies són ideals per confirmar la continuïtat del tècnic.

Fa poc, periodistes molt pròxims al seu entorn com Xavi Torres i Joaquim Maria Puyal van filtrar que avui podria ser el dia que el tècnic de Santpedor donés "una alegria" al barcelonisme comprometent-se a seguir liderant el millor Barça de la història una temporada més. També els jugadors, que estan aprofitant els dies de descans per atendre els diversos compromisos promocionals que acumulen a l'agenda, esperen amb impaciència que el seu entrenador doni el sí. No s'imaginen cap altra resposta perquè, de fet, són incapaços de visualitzar un futur al Barça sense Pep Guardiola a la banqueta. Ahir era Xavi el que insistia en aquesta idea, com dilluns havien fet Iniesta i Messi i com en les últimes setmanes estan fent tots els pesos pesants de la plantilla. Ningú se n'ha lliurat. "El vestidor no està preparat per a un no de Guardiola -va dir el migcampista de Terrassa-. És el líder del vestidor".

"Una peça fonamental"

Sovint s'ha interpretat el llarg silenci de Guardiola com una mostra dels dubtes del tècnic, i fins i tot s'ha arribat a afirmar que l'entrenador no té clar si vol seguir perquè no veu prou compromesa la plantilla i perquè el rendiment d'alguns jugadors ha baixat sense que pugui trobar estratègies de motivació per reconduir-los i tornar a treure'ls el màxim. Davant de la premsa, els futbolistes intenten demostrar, com fan dins el terreny de joc, que segueixen fidels al seu entrenador, que estan motivats i disposats a fer el que calgui per donar-li la confiança que necessita per fer el pas de vincular-se, com a mínim, fins al juny del 2013. De portes endins, asseguren, no hi ha cap senyal que indiqui que Guardiola no continuarà.

El tècnic segueix dirigint els entrenaments amb la mateixa passió de sempre, segueix sent exigent amb els jugadors, segueix obsessionat a fer evolucionar el joc de l'equip per fer-lo encara millor. Ni rastre de relaxació, ni rastre de mandra. "Guardiola és una peça fonamental en tot això -insistia ahir Xavi-. Jo el veig content, està gaudint. Segueix tan competitiu com sempre i, a partir d'aquí, és decisió seva. Jo penso que renovarà". Cap jugador té informació. Cap futbolista pot aportar gaire més que les seves sensacions, però el feeling , tractant-se de Guardiola, té molta importància.

Pep o Messi? Guardiola i Messi!

Els futbolistes són conscients que estan vivint una etapa única al club i que bona part del mèrit d'aquests èxits porta el nom de Pep Guardiola. El barcelonisme interpreta el seu adéu com el final del cicle triomfal dels últims anys, encara que des del club i l'àrea tècnica s'intenta transmetre un missatge allunyat d'aquesta apocalíptica visió. A l'entrenador se li dóna tot el temps del món per reflexionar, sense que això impliqui deixar de treballar en el Barça del futur. ¿Per on passa aquest Barça si no és per Guardiola? Ningú s'ho planteja.

Fins i tot Leo Messi, el jugador que més està brillant des que el de Santpedor va arribar a la banqueta del primer equip, reconeixia dilluns que l'entrenador era més important que ell i avisava que seria "molt difícil" trobar-ne un altre que aconseguís el que ha aconseguit Guardiola, i fent-ho amb un joc tan atractiu.

Ahir Xavi es plantejava el dilema d'una altra manera, molt més optimista i menys dramàtica: "Per què triar [entre Messi o Guardiola] si tots dos poden ser al Barça durant molts anys? Guardiola és un entrenador que ens ha donat molt, tant al club com als futbolistes, mentre que Messi és qui marca les diferències".

De tota manera, el de Terrassa no amaga que el Barça és un club "molt exigent" i entén que "costa" resistir la pressió tants anys. És a dir, entén que Guardiola estigui trigant més del que s'esperava per decidir-se.

El primer contracte de Guardiola, amb Joan Laporta a la presidència, el vinculava per a dues temporades. Per trobar el primer procés de neguit sobre el futur del tècnic cal remuntar-se a la temporada 2009/2010. El 20 de gener del 2010 Guardiola va anunciar que es quedava un any més, però va condicionar la seva continuïtat al desig del nou president un cop fetes les eleccions a l'estiu. Aquesta renovació, doncs, es va haver de ratificar al juliol, concretament el dia 14, que és quan el tècnic, acompanyat de Tito Vilanova, va signar la pròrroga del seu contracte, ja amb Sandro Rosell com a president. L'últim referent d'aquest procés d'espera de la decisió de Guardiola és la de l'any passat, que es va resoldre a principis de febrer. El dia 8 l'entrenador blaugrana va anunciar en roda de premsa que seguiria un any més i el dia 23 es va materialitzar el sí en la signatura del contracte.

En aquesta ocasió l'interrogant s'està allargant més en el temps que altres vegades, i això dóna peu als rumors, sobretot des de Madrid, on especulen i sobreinterpreten cada frase del tècnic per resoldre la resposta en un no.

Ahir Guardiola, aprofitant que l'equip no s'entrenava i que encara tenia dos dies de descans després de guanyar a Santander, va anar a jugar a golf. Seguint amb l'espiral d'interpretacions exagerades dels últims dies, això es va analitzar com un gest de reflexió i, de passada, l'últim avís de la imminent decisió que podria prendre avui. O no.

stats