PARTITS

Esquerra Republicana anuncia que es presentarà a les autonòmiques

La formació dóna per romput l'acord amb MÉS "a tots els nivells" i insisteix a denunciar irregularitats en les primàries de fa un mes

Esquerra Republicana a Mallorca ha anunciat aquest dijous que es presentarà a les properes eleccions autonòmiques i municipals del maig del 2015, després de la sortida de la coalició MÉS. La formació, que dimecres va reunir la seva permanent, considera que s'hi ha de presentar perquè l'espai sobiranista a les Illes no és representat per cap altre partit.

Després que el PSM hagués donat per suspès l'acord de federació que permetia a Esquerra ser membre de MÉS i després que el líder de la coalició, Biel Barceló, hagués deixat clar aquesta setmana que no hi havia res a negociar amb Esquerra, la direcció de la formació "ha donat per trencat l'acord a tots els nivells", segons va explicar ahir la secretària general del grup independentista, Lluc Bauzà. "Lamentam que MÉS hagi decidit no sumar", hi ha afegit la número dos del partit liderat per Joan Lladó a Mallorca.

"MÉS ha decidit ser menys sobiranista i prioritzar l'espai d'Iniciativa. Esquerra Republicana apostarà per construir l'espai sobiranista. En aquest sentit, no podem defallir per situar dins l'agenda política i dins totes les institucions la necessitat prioritària d'esdevenir independents per donar una resposta real als problemes dels ciutadans", ha assegurat Bauzá, qui, tot i això, ha apuntat que Esquerra espera poder arribar a acords per establir coalicions d'àmbit local amb MÉS i amb tots aquells amb els quals comparteixin punts programàtics.

Lluny de rectificar les acusacions de tupinada i tractament racista en el procés de primàries de MÉS, que han anat amollant els dirigents d'Esquerra i que han provocat la reacció dels socis de deixar-los fora de la coalició, la formació ha insistit aquest dimecres a denunciar que el PSM els havia "marginat" de bon principi i que maniobra amb IniciativaVerds per excloure els membres de l'Esquerra de les candidatures. També ha tornat a recriminar suposades irregularitats en el procés que es va produir fa més d'un mes, com que es deixàs votar a Palma a ciutadans de la Part Forana i que en algunes taules "els membres de la llista promoguda per l'aparell de MÉS" obtinguessin més vots dels possibles, entre d'altres. "Hi ha hagut amenaces d'expulsió d'Esquerra Republicana de l'acord per censar immigrants i dificultats perquè aquests emetin el vot", ha denunciat també.

"No entenem que, 24 hores després que surti publicat que Joan Lladó assenyala que hi havia hagut incidències i el vot no havia estat plural, s'iniciï l'expulsió d'Esquerra Republicana i es demani la dimissió de Lladó al capdavant d'Esquerra, en lloc d'aclarir els fets", ha criticat Bauzà, per qui, "si hi hagués voluntat política, s'hauria establit una mesa de negociació per resoldre el que ha passat, tal com Esquerra ha proposat".

Més continguts de

El + vist

El + comentat