FESTA DE L'ESTENDARD
Balears 01/01/2015

Menys públic i participants en una ofrena al rei En Jaume sense incidents

Els grups gonelles i independentistes protagonitzen un enfrontament verbal però sense distreure l'acte oficial

Ll. P.
2 min

PalmaLa tradicional ofrena floral a l'estàtua del rei En Jaume amb motiu de la festa de l'Estendard s'ha celebrat amb menys públic i entitats que en anys anteriors i sense cap incident. Grups gonelles i de joves independentistes han protagonitzat el també tradicional enfrontament dialèctic, cadascun a un costat de les tanques col·locades a la plaça d'Espanya i envoltats d'un fort desplegament policial, però sense distreure l'acte oficial encapçalat pel batle Mateu Isern.

La comitiva institucional ha arribat passades les vuit del vespre, a diferència de l'any passat, quan la celebració abans d'hora provocà una polèmica perquè algunes entitats no pogueren fer l'ofrena. Enguany han estat menys (24) els participants (entitats, partits polítics o institucions) respecte de l'any passat.

Xiulets per als gonelles i per al PP

Les entitats gonelles, com el Grup d'Acció Baléà i el Círculo Balear, i el PP de Palma (encapçalat per José María Rodríguez) i les seves Noves Generacions han estat els més xiulats pel públic a l'hora de fer l'ofrena. Els consellers de Turisme i Serveis Socials, Jaime Martínez i Sandra Fernández, han fet l'ofrena en nom del Govern. Ni Marga Durán ni Maria Salom han representat el Parlament i el Consell, respectivament. Per part dels partits polítics han fet l'ofrena el PP de Palma, el PSIB-PSOE, el PSM-Entesa, Esquerra Republica i El Pi.

El batle Mateu Isern, acompanyat dels regidors del Consistori de tots els grups, ha tancat l'acte en nom de l'Ajuntament de Palma i tot seguit ha sonat 'La Balanguera' a càrrec de la banda municipal. Prèviament a això, la comitiva oficial havia assistit a una missa i al cant de la Salve a la Mare de Déu de la Salut a l'església de Sant Miquel.

Pregó a Cort

Els actes de la festa de l'Estendard per commemorar la conquesta catalana de la ciutat han començat al saló de plens de Cort amb la lectura del pregó a càrrec de l'antropòloga Jacqueline Waldren. Sota el títol 'Mallorquins: ahir, avui i demà', ha ofert "una visió de fora cap a dins i de dins cap a fora", d'"una estrangera" que ha passat més temps de la seva vida a l'illa "que a qualsevol altra part del món".

Waldren, vídua de l'arqueòleg i artista William H. Waldren, gran impulsor del coneixement de l'espècie extingida Myotragus Balearicus, s'ha referit a la festa de l'Estendard perquè "evidencia els esforços que es fan a l'illa per mantenir, recuperar i revitalitzar la seva història, el seu medi ambient i la seva cultura".

Els actes oficials acabaran aquest dimecres 31 de desembre al matí, amb la col·locació de l'estendard reial de la conquesta de Mallorca i de la cimera del rei Martí, amb el cerimonial acostumat, a la plaça de Cort. Després se celebrarà una missa a la Seu presidida pel bisbe Xavier Salinas i es tornarà a la plaça de Cort per a la representació de 'La Colcada', de Pere d'Alcàntara Penya, a càrrec de Miquela Lladó i els al·lots i les al·lotes de l'Escola de Música i Danses de Mallorca. Finalment, ja dins la sala de plens, es farà el lliurament de les medalles d'or de la Ciutat —CineCiutat, Auditòrium de Palma, ALAS, Càritas Diocesana de Mallorca, Creu Roja Illes Balears, Martí Mora Moragues i Margar Crespí Jaume– i el batle Mateu Isern conclourà amb el seu parlament.

stats