Concedeixen el tercer grau a Julián Muñoz per la seva "malaltia greu i incurable"

Segons un informe, l'exalcalde de Marbella té més d'un 50% de possibilitats de morir durant els propers cinc anys malgrat el tractament

El jutge de Vigilància Penitenciària de Màlaga ha acordat que l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz, intern a la presó d'Alhaurín de la Torre, segueixi complint la seva condemna en tercer grau per la seva "malaltia greu i incurable", per la qual els informes mèdics li  "assenyalen un pronòstic de vida curt". A més, en la resolució s'ha tingut en compte l'escassa facilitat per tornar a delinquir, la poca perillositat de l'intern i raons humanitàries i de dignitat personal, informa aquest dimarts el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA).

Aquest acord no suposa la supressió del compliment de la condemna ni cap tipus d'indult, ja que Julián Muñoz seguirà complint les penes imposades en una presó adequada a les característiques de l'intern, una vegada que passi al tercer grau. La resolució, a la qual ha tingut accés Efe, dóna resposta a un recurs presentat per l'advocat de Muñoz contra unes penes totals de 13 anys i 12 mesos per diversos casos de corrupció. El recurs, presentat a la secretaria general d'Institucions Penitenciàries al març, demana el tercer grau i no traslladar-lo a la presó d'Almeria.

Una llarga llista de malalties

El lletrat de l'exalcalde, Antonio José García Cabrera, ha detallat a Efe que l'acte respon al deteriorat estat de salut de Muñoz i a l'"alta possibilitat" de patir una mort sobtada, motiu pel qual ha avançat que demanarà ara la llibertat condicional de Muñoz. L'expolític té entre les seves dolències una cardiopatia isquèmica-hipertensiva, diabetis mellitus tipus I, dislipèmia, arteriopatia sistèmica, insuficiència venosa, hipoacúsia bilateral, adenoma de pròstata, artrosi cervical, ictus sense seqüeles neurològiques i aneurisma d'aorta.

Un dels informes assenyala que el risc de mort per a Muñoz és superior al 50% en els propers cinc anys malgrat el tractament. Un altre estudi alerta d'un "greu risc de patir algun atac fatal en termini breu".

L'últim informe, amb data de 17 de juliol, revela "pèrdua de pes en relació amb els exàmens previs, claudicació intermitent d'extremitats inferiors, desviació de la comissura bucal cap a la dreta amb baveig constant, pèrdua de massa muscular i mala ventilació dels lòbuls inferiors pulmonars". Tot i això, assegura que en aquest moment no es pot considerar l'exnòvio d'Isabel Pantoja un malalt terminal.

Allunyat de qualsevol "organització delictiva"

El recurs interposat suma als informes dels serveis mèdics penitenciaris un altre informe del catedràtic de Medicina Legal de la Universitat de Granada, Claudio Hernández Cueto, que va apuntar que "presenta una patologia àmplia, molt greu i incurable, que evoluciona a pitjor sense interrupció des de l'any 2004". La seva defensa manté, a més, que "resulta notori el seu allunyament de qualsevol trama o organització delictiva vinculada a l'Ajuntament de Marbella".

Aquesta resolució judicial no té efectes immediats, ja que pot ser recorreguda per les parts, i mentre no sigui ferma no es pot executar.