ENTRE AMICS
Estils 20/07/2018

Des de la malaltia del Narcís han intensificat la relació familiar i afectiva

Jaume Padrós, metge

Selena Soro
2 min
El Narcís no ha deixat de comptar amb l’amistat del Jaume, un vincle que ha crescut amb la malaltia.

Cada Nadal, des de fa més de 30 anys, el doctor i Creu de Sant Jordi Jaume Padrós reuneix amics i família per veure la pel·lícula Que bonic que és viure, de Frank Capra. Hi ha dues persones que no fallen mai: ell i el seu amic Narcís. És una amistat que ve de lluny. “De sempre. Vivíem al mateix barri, a la Dreta de l’Eixample. Els pares ja eren amics, i ara els fills també ho són. Una amistat de tres generacions!”, exclama el president del Col·legi de Metges de Barcelona.

Quan eren joves, el Jaume i el Narcís compartien una gran estima per Catalunya i la seva cultura i, sobretot, per la muntanya. Els caps de setmana sortien sovint a caçar bolets o pescar truites al riu Noguera Pallaresa, a Esterri d’Àneu. Després menjaven alguna cosa a Cal Mariano, un petit restaurant entre Sort i la Pobla de Segur. Era la seva escapada preferida, encara que la pesca i els bolets els van dur arreu de Catalunya: dels rius dels Pirineus a les platges del cap de Creus.

Fa 12 anys tot va canviar. El Narcís va tenir una malaltia molt greu que el va deixar amb una discapacitat. “Va estar a prop de la mort. La vida del Narcís es va transformar i l’amistat s’hi va haver d’adaptar, perquè era una amistat incondicional”, reivindica el Jaume.

Ara fan altres coses: “Hem intensificat la relació familiar i afectiva vivint el dia a dia, vivint més. La seva malaltia ens va fer veure a tots la importància d’aprofitar el que t’ofereix la vida”. Com ara el sentit de l’humor. “El sentit de l’humor amb afecte, sense cinisme, amb intel·ligència”, puntualitza el doctor: “Posar humor a situacions dramàtiques les humanitza”.

“Puc donar testimoni que el Narcís i jo hem rigut -i molt- junts, de les coses més intranscendents i també de les serioses, i això ens ha ajudat a desdramatitzar, a relativitzar i a adaptar-nos a la realitat”. Del Narcís, a banda del plaer senzill de la seva companyia, n’admira la generositat: “Valoro aquella generositat del «tot el que és meu és teu», de no fer-se el sord a les inquietuds o al patiment dels altres. El Narcís és molt generós”.

Jaume Padrós dona gràcies als seus pares per totes les bones amistats que ha fet i encara conserva. “Hi ha estudis que diuen que tenir bones amistats allarga la vida. Jo no ho sé, si amb bons amics vius més, però que vius millor, segur”. I afegeix: “Els meus pares sempre em deien: «Acosta’t a la bona gent, que això et farà millor. Cultiva l’amistat de la bona gent, que t’ajudaran a ser més bona persona»”. Els va fer cas i ara té la gran sort de ser amic del Narcís.

stats