De fer un sofregit cru a obrir un gimnàs: 10 coses que (potser) no saps de Jordi Cruz

El cuiner català ha estat en el focus mediàtic aquesta setmana després de protagonitzar una polèmica per haver defensat que els becaris no cobrin

El manresà guanyador de cinc estrelles Michelin (comptant tots els restaurants per on ha passat) i jurat del programa 'Masterchef' ha encès les xarxes aquesta setmana fins a arribar a ser 'trending topic'. El motiu: haver dit que els "stagiers" del seu restaurant són uns privilegiats pel fet de treballar-hi i haver defensat que no han de cobrar. La xarxa se n'ha fet ressò amb alguns mems enginyosos:

Repassem deu curiositats de la seva trajectòria:

1. El seu primer plat li va quedar cru

La seva primera experiència amb la cuina va ser amb 10 anys, quan va provar de reproduir la bolonyesa de la seva mare sofregint el tomàquet amb les salsitxes alhora. La carn li va quedar crua i la seva mare li va explicar que s'havia de rostir. Llavors la curiositat va fer que decidís dedicar-se a la cuina, tal com va explicar en una entrevista a l'ARA.

2. Nen prodigi a la cuina i el més jove a rebre l'estrella Michelin

Amb 14 anys, era  cambrer de caps de setmana al restaurant Estany Clar de Cercs, a la comarca del Berguedà. Amb 15, ja era cuiner, i amb 17, cap de cuina. Quan tenia 24 anys el restaurant Estany Clar va guanyar l'estrella Michelin, i ell es va convertir en el xef més jove de l'Estat a rebre el guardó i en  el segon més jove del món. Amb 26 anys, Cruz va obrir el seu propi restaurant a Sant Fruitós de Bages, l'Angle, que finalment va traslladar a Barcelona. 

3. Un delinqüent generós

Abans de trobar la seva vocació va ser un nen problemàtic. No s'amaga d'explicar que el seu pare, que tenia molt de caràcter, li acostumava a dir que era un delinqüent. En canvi, li agradava compartir: va robar 100.000 pessetes a la seva mare per convidar a llaminadures tota l'escola, segons va explicar en una entrevista a 'El Periódico'.

4. Perdre gairebé 10 quilos per ser portada de 'Men's Health'

Jordi Cruz va acceptar el 2014 el repte de la revista 'Men's Health' que proposa un entrenament i una dieta estricta durant 4 mesos per acabar sortint a la portada. Es va aprimar 8,9 quilos, va perdre nou centímetres de cintura i en va guanyar 5,5 de braç. El repte també l'han acceptat personatges mediàtics com Jesús Vázquez, Pablo Motos o Bertín Osborne. Aquest últim, però, no va aconseguir superar-lo.

5. 'León come gamba' com a obsequi de benvinguda en un hotel de Mèxic

El famós plat, que va costar a un concursant de 'Masterchef' l'expulsió fa dos anys i que va ser descrit pel jurat del programa com "una marranada" o una "burla a l'ofici", ha seguit el cuiner en la seva trajectòria. Cruz es va trobar sobre el llit d'un hotel a Mèxic un plat amb la mateixa forma que el 'león come gamba'. Tot i que era diferent perquè eren unes postres, va trucar a recepció i va demanar si era una broma. Li van explicar que era un plat típic de la zona que oferien a tots els hostes.

6. "Tapes gratis? No em sona, no ho conec. I estan oberts aquests locals?"

La dels becaris no és la primera polèmica en què ha estat implicat. En una visita al programa 'El hormiguero', el xef va ser criticat per una conversa amb Pablo Motos en què va dir que no sabia que existien els locals on se servia una tapa per acompanyar la canya i va preguntar si era rendible. El cuiner va comentar que hi estava d'acord mentre no se servissin més que "unes olivetes".

7. Dos Caps d'Any amb Anne Igartiburu

El cuiner va presentar les campanades de Cap d'Any de TVE juntament amb Anne Igartiburu i el xef Pepe Rodríguez, en substitució de Ramón García. Els dos membres del jurat de 'Masterchef' no van servir de reclam a la cadena, que no ha deixat de perdre audiència en aquesta data assenyalada.

8. Una picabaralla amb David Muñoz

En una entrevista a Catalunya Ràdio va dir que el xef de Diverxo acumulava tres estrelles Michelin per un "gest de favor" cap a Madrid a causa de "factors socials i polítics", ja que s'havia de compensar que la 'Guia' hagués premiat en moltes ocasions restaurants de Catalunya i del País Basc. Muñoz li va contestar amb un tuit que això eren "bajanades territorialistes". Aquest fet va desencadenar una picabaralla via xarxes entre els dos cuiners estrella que es van acabar trucant per fer les paus, segons va explicar el xef de Diverxo.

9. La seva cançó preferida és 'El far del sud', de Sopa de Cabra

Si ha de triar una cançó, escull 'El far del sud' del grup gironí. Per llegir, prefereix 'El cavaller de l'armadura rovellada', de Robert Fisher, un llibre d'autoajuda que explica la història d'un cavaller que intenta desfer-se de la cuirassa de les seves inseguretats en el procés d'acceptar-se i conèixer-se a ell mateix.

10. Quatre restaurants, quatre llibres, un gimnàs i molta dedicació

El cuiner manté el restaurant Angle, porta l'Àbac, el Ten's i l'Atempo. Però és que, a més, fa un parell d'anys va ser soci fundador del gimnàs Core, juntament amb l'entrenador personal Fito Florensa i la nutricionista Anabel Fernández, tot i que posteriorment se'n va desvincular. Al centre fitness, ubicat al carrer Aragó, Cruz s'encarregava de la proposta culinària. També ha publicat quatre llibres. L'últim, "El cuiner tenaç", reflexiona sobre la seva trajectòria vital i professional.