Més cacau, menys malalties

Els metges recorden que aquest aliment protegeix del càncer i de moltes malalties cardiovasculars

Incorporar el cacau natural a la dieta augmenta la protecció contra el càncer i les malalties cardiovasculars. Aquesta és una de les conclusions que comparteix el consultor sènior en medicina interna de l'Hospital Clínic de Barcelona i president del comitè científic de l'Observatori del Cacau, Ramon Estruch, amb motiu del Dia Mundial del Cor i el Dia Mundial del Cacau, que se celebraran el 29 de setembre i l'1 d'octubre, respectivament.

Estruch ha explicat a l'agència Efe que el cacau és un aliment ric en flavonoides, un tipus de polifenols "que ens protegeixen de malalties cròniques com el càncer o els problemes cardiovasculars, ja que poden reduir el colesterol de forma significativa, elevar el colesterol protector o HDL i controlar també la hipertensió arterial".

El metge ha explicat el cas dels Kuna, natius de l'illa de San Blas, a Panamà, que "consumeixen molt de cacau pur" -unes quatre tasses al dia-, cosa que es tradueix "en una reducció del 90% en la mortalitat de la població".

Una vida saludable, la millor prevenció

Estruch també ha recordat que la prevenció de malalties cròniques pot potenciar-se sovint " millorant l'estil de vida en comptes de recorrent a medicaments". A més de l'exercici físic, això implica portar una dieta mediterrània, "la més saludable", i la combinació amb "altres productes que no són mediterranis però que també són molt saludables, com el cafè, el te o el cacau".

El consum de cacau també redueix la resistència a la insulina -en possibilitar un efecte més gran amb una quantitat més petita- i millora les funcions mentals, ja que les persones que consumeixen més polifenols tenen una memòria immediata i endarrerida millor, ha afegit Estruch.

Xocolata amb un 70% mínim de cacau

Per la seva banda, Núria Roura, 'coach' especialitzada en salut i nutrició, ha situat la quantitat ideal de consum de cacau en una o dues cullerades al dia. Estruch ha explicat que si es prengués en la seva forma natural, el cacau seria "tot beneficis"; no obstant això, ha remarcat que "seria molt amarg", tant, que el 25% de la població no el toleraria. Per això la recomanació en el cas de menjar xocolata és que sigui, com a mínim, amb el 70% de cacau per obtenir tots aquests beneficis.