Estils 04/06/2017

Mor el dissenyador David Delfín als 46 anys

El malagueny ha mort aquest dissabte després d'un any de lluita contra el càncer

Joan Callarissa
5 min
David Delfín rep el Premio Nacional de moda

BarcelonaAquest dissabte ha mort el dissenyador de moda David Delfín als 46 anys. El malagueny no ha pogut superar la batalla contra els tres tumors cerebrals que li van detectar a principis del 2016. Un dels últims cops que s'havia tingut notícia d'ell va ser a finals de gener, quan una sèrie d'amics es van reunir a casa seva per fer el Cap d'Any, ja que el 31 de desembre el modista no va poder celebrar el canvi d'any perquè la seva salut passava per un moment especialment delicat. Després d'una lleu remuntada, amics com Bibiana Fernández o el realitzador Félix Sabroso van anar a casa seva per menjar-se el raïm.

El dissenyador David Delfín parla per primer cop de la seva greu malaltiaLes visites dels seus amics eren habituals i en deixaven rastre a les xarxes. L'últim cop que va transcendir una festa de les que feien per donar-li ànims va ser el dia 9 d'abril, quan la seva colla habitual el va acompanyar, amb seu inseparable nòvio, el fotògraf Pablo Sáez, fins a la Casa de Campo de Madrid per celebrar l'arribada de la primavera. En aquesta festa també hi havia Rossy de Palma, l'estilista Pelayo Díaz –exparella seva– i l'actriu Hiba Abouk.

Un cas molt complicat

La malaltia de Delfín, tres tumors cerebrals –un dels quals inoperable–, va fer-se pública a principis d'abril del 2016, poc després que el malagueny presentés una col·lecció a la Mercedes-Benz Fashion Week de Madrid, una desfilada que poc després reconeixeria que ja havia fet amb algunes molèsties. Després de l'operació, el dissenyador va concedir una entrevista a la revista 'Vogue' en què explicava alguns detalls del seu estat de salut i admetia aquella situació.

"A mitjans de gener vaig començar a tenir molèsties, com rampes a la part dreta del cos. Tres vegades en un cap de setmana", explicava a la publicació de moda. Tot i que el seu metge li va suggerir que allò podria ser "cosa de l'estrès", "un quadre d'ansietat", finalment la gravetat de la situació es va descobrir quan després de desfilar a la Madrid Fashion Week va tenir un atac epilèptic. "El dia 5 d'abril van decidir que s'havia d'operar. Un [dels tres tumors] no es podia tocar per la zona on era; un altre estava bé, es podia treure sense risc de lesions; i l'altre era complicat però operable", va confessar llavors. Concedida mentre ja estava rebent quimioteràpia i radioteràpia, Delfín reconeixia en l'entrevista: "Sé que és greu, que és una lluita real, que la malaltia vol seguir endavant… però hem de parar-la. Em sento amb moltes ganes, estic a punt. No tinc por".

David Delfín en una imatge de l'entrevista que va concedir a 'Vogue', que li va fer el seu nòvio després de l'operació

Bimba, la seva musa

La seva malaltia sempre va anar lligada pel temps i per l'amistat a la de Bimba Bosé, íntima amiga seva, sòcia de la seva marca i musa de totes les seves col·leccions. La neboda de Miguel Bosé moria el 23 de gener després de batallar contra un càncer de mama que se li havia manifestat també en forma de metàstasi arreu del cos. Tenia 41 anys i en el seu comiat va ser una de les últimes vegades en què es va poder veure Delfín, que va treure forces de flaquesa per assistir-hi tot i que la malaltia ja estava fent-li passar molts mals moments, tal com van explicar llavors la majoria de mitjans.

Tot i això, Delfín, que en els últims temps havia vist molt minvada la mobilitat i la capacitat de parlar, sempre es va mantenir ferotge contra la malaltia. "Rendir-se a la malaltia no em sembla una idea atractiva", va dir en una ocasió, quan va participar en un acte públic a favor de la prevenció contra la sida. Seria el seu últim acte públic i, algunes de les seves frases, van arrencar sonors aplaudiments entre el públic.

Reconeixement professional

Durant la malaltia, també hi ha hagut lloc per al reconeixement professional de Delfín. El dissenyador va ser guardonat amb el Premio Nacional de disseny de moda el 2016. L'"audàcia, valentia i compromís social de la seva obra, amb una assenyalada identitat espanyola que desenvolupa un univers avantguardista propi", van ser els motius que el van fer mereixedor, segons el jurat, del guardó. Una distinció que va rebre "feliç" però que, a causa de les seqüeles de la malaltia, va advertir que no sabia si podria anar a recollir.

El premi, atorgat pel ministeri d'Educació, Cultura i Esport i dotat amb 30.000 euros, volia reconèixer el caràcter rebel del creador, polèmic des del principi per la seva aproximació a la moda. "Traspassar les barreres entre la moda i l'art, els gèneres i les generacions, i l'àmbit comercial i artístic", van formar part també de les raons que li van fer merèixer la distinció.

Els orígens de la seva firma

El dissenyador va crear la seva marca, Davidelfin, el 2001, juntament amb la seva parella Gorka Postigo, els dos germans d'aquesta parella i la model Bimba Bosé. Només dos anys més tard, el 2003, ja va rebre el premi L'Oréal París a la millor col·lecció jove de la llavors passarel·la Cibeles. El 2009 va debutar a la Setmana de la Moda de Nova York. Dissenyador, pintor, actor i model fotogràfic, la seva creativitat anava més enllà del vestir, ja que també havia creat peces de decoració, ulleres o vestuari per a la Compañía Nacional de Danza espanyola.

Entre la seva àmplia aportació a la moda, en què plasmava totes les seves dèries, queda com a mèrit elevat el fet d'haver pogut mantenir dreta una marca en el context de la precària indústria espanyola –en què va construir una marca fàcilment identificable– i haver sigut dels primers d'haver-se endinsat en la tendència 'agender', tan en voga últimament. Pantalons que semblaven faldes o viceversa, samarretes amb elements de camises i una gran varietat de peces de vestir que incorporaven parts del davant al darrere i viceversa, van constituir un element molt identificable de la seva marca.

La mateixa determinació que va aplicar contra la malalta la va demostrar també en el negoci de la moda. Arribat a Madrid fa 25 anys amb la intenció de ser actor, va ser al Festival de Benicàssim del 1999 on se li va despertar la curiositat per la moda després que unes peces militars amb la seva característica tipografia triomfessin entre els assistents. Després d'allò, va viure molts alts i baixos. Els alts, presentar col·lecció a la Setmana de la Moda de Nova York el 2009 i 2010. Els baixos, el forat econòmic que allò li va deixar. Va haver de tancar la seva única botiga i el 2015 va haver de deixar d'assistir, fins i tot, a la Setmana de la Moda de Madrid. Tot i això, les seves presentacions sempre van comptar amb un ampli suport mediàtic en vista de la seva àmplia xarxa d'amics acèrrims del món de la faràndula i la seva constant habilitat per no deixar indiferent ningú.

stats