Xarxes

#Salvemlapassa: la campanya d'uns joves pallaresos per salvar el seu ball tradicional de Carnaval

L'associació cultural Els Esmolets vol crear consciència sobre la necessitat de conservar la cultura popular del Pallars Sobirà

L'associació cultural Els Esmolets, fundada per un grup de joves de Sort (Pallars Sobirà), ha arrencat una campanya a través de les xarxes socials per crear consciència entre la població de la necessitat de conservar les tradicions i la cultura popular de la seva zona, com ara el ball de la passa, la dansa que es balla tradicionalment durant el Carnaval de Sort.

A través de Facebook i Twitter, Els Esmolets s'han 'apropiat' de frases cèlebres d'il·lustres personatges per reivindicar aquesta pràctica . “És quan ballo la passa que hi veig clar”, “Una petita passa per a l'home, un gran ball per Carnaval” o “Sense la passa, la vida seria un error” són algunes de les frases de J.V. Foix, Neil Armstrong o Friedrich Nietzsche que el grup de joves han adaptat a la seva causa.

Compromesos amb la cultura
Els Esmolets, que va néixer l'1 d'agost de 2014, durant la festa major del poble, sorgeix de la reflexió d'un grup de joves sobre la creixent pèrdua de la cultura popular del poble de Sort i del Pallars Sobirà. A més del ball de la passa, aquesta associació vol consolidar també els rigodons de Sort i altres balls tradicionals del municipi, com la bolangera del Pallars, el ball francès d'Enviny o el Rotlletó d'Altron. Un dels seus projectes, d'altra banda, és crear un colla gegantera per aprofitar i donar utilitat als Gegants de Sort, així com recuperar la tradició oral de dites i costums del Pallars.

Més continguts de