Teresa Helbig, dues dècades de rock’n’roll a les passarel·les

La dissenyadora barcelonina celebra els 20 anys d’ofici amb una exposició de vestits icònics

Els inicis acostumen a ser fortuïts, incerts o inversemblants. Quin és el dia exacte que marca un naixement? On se situa el zero del comptador cronològic? On és la línia de sortida? Quan una vida gira entre vetes i fils, es fa difícil recordar el punt de partida. El temps es deforma i s’acaben cultivant les anècdotes, les satisfaccions i alguns temors que fan tocar de peus a terra.

L’experiència ensenya, la il·lusió motiva i la passió per l’ofici manté el caldo de cultiu creatiu en plena efervescència. I així han passat dues dècades. “ Segueixo igual d’entusiasmada i mai m’hauria imaginat que les coses haurien funcionat tan bé”, confessa la dissenyadora Teresa Helbig exhibint una mirada brillant que transmet la seva curiositat juvenil. La dissenyadora va créixer durant la infantesa envoltada de teixits al taller d’alta costura de la seva mare i és allà, entre els delicats processos manuals, on va adquirir el gust pel detall i la feina perfeccionista, dos trets que marquen l’essència de la firma. La Teresa mare va inspirar la Teresa filla i van crear un llaç ben fort entre les dues que es manté intacte.

Després d’una primera etapa com a aparadorista, la dissenyadora va abocar la seva creativitat cap al món del disseny sempre amb aquest suport maternal. “Ella és també part de l’ànima i, a més, és el cervell, perquè sempre ha estat al meu costat, les 24 hores del dia”, assegura. El primer disseny no s’oblida i ja imprimia l’ADN de la marca: una peça joia que no passa desapercebuda. “Era un vestit de plomes cosides a mà que em vaig fer per assistir a una festa. Recordo que va cridar moltíssim l’atenció”, relata. El triomf de la creació va fer que arribessin els primers encàrrecs i l’estil femení amb un punt gamberro de la mateixa Teresa enganxava a primer cop d’ull: “Anava fins i tot a comprar el pa amb els meus vestits i m’ho combinava com a mi m’agradava amb la meva caçadora de pell i les botes”, explica divertida. Era l’any 1996 i així naixia el disseny Teresa Helbig pròpiament dit.

Firma emblemàtica

A partir d’uns inicis prova-error, de divertides històries entre mare i filla dins d’un mar de showrooms casolans i amb mitjans inicialment precaris, a través del fenomen boca-orella de les clientes i fruit de l’aprenentatge i l’esperit de superació s’ha anat teixint una de les firmes més emblemàtiques de Barcelona.

Teresa Helbig ha anat acumulant èxits -premis i reconeixements- amb pas lent però segur, marcant el ritme a cada pas. “Preferim simplement la feina ben feta”, matisa. Actualment l’ atelier, on es dissenyen les col·leccions prêt-à-porter i les de núvia, està situat al carrer Mallorca, enmig de l’Eixample, en un espai polivalent que també acull el taller i casa seva. “Passió, feina i vida personal és tot el mateix”, comenta la Teresa. La dissenyadora i la seva mare treballen diàriament al costat d’una quinzena de costureres que confeccionen els vestits per encàrrec i les peces de la nova temporada que es presenten bianualment a la passarel·la madrilenya.

En el procés d’elaboració es busca la qualitat de les primeres matèries, la puresa de la tècnica i la minuciositat en els detalls, tres trets diferenciadors que distingeixen els seus dissenys. “És important controlar tot el procés, fer recerca sobre com es poden combinar teixits contradictoris i buscar solucions creatives si ens estanquem”, explica la Teresa. Així, la rigidesa de la pell o la brillantor del metacrilat es poden fondre amb la delicadesa del tul, els brodats d’extrema bellesa poden conviure amb les sanefes d’inspiració geomètrica o la porcellana pot decorar un vestit floral.

Al perfeccionisme i a la investigació s’hi afegeixen les muses cinematogràfiques dels anys 60 i 70, com Brigitte Bardot i Jane Birkin, que nodreixen l’imaginari de Teresa Helbig, entre altres referències culturals d’icones sensuals amb caràcter. I aquí s’afegeix el tercer ingredient de la fórmula Helbig: l’esperit rebel que ella mateix imprimeix en aparença i personalitat. Menuda i de complexió fina, mirada viva, mans nervioses i una veu molt característica d’una càlida rugositat que resulta reconfortant. Desprèn aquell carisma de les parisenques tan apreciat: un còctel de bones maneres combinat amb un esperit rebel i independent. Per això, la clienta transmet part de l’encant de la dissenyadora. “Són dones que trenquen les normes, dones treballadores, dones presumides i dones que si es mosseguen les ungles tampoc passa res”, comenta amb un somriure mentre es mira les mans.

En aquesta línia, els vestits s’impregnen de la falsa innocència que caracteritza els dissenys: “Ingenuïtat en la forma, però no en el fons”, recalca la Teresa. Així, és habitual trobar-se vestits d’escot tancat i màniga curta amb suggeridores transparències o camises de màniga llarga amb shorts de ganxet. “M’obsessiona la llenceria”, afirma. Nines de porcellana amb actitud d’estrelles de rock que dansen dins i fora de la passarel·la.

Precisament la seva última desfilada a Madrid, el setembre passat, es va convertir en un homenatge a l’imaginari creatiu de la dissenyadora en una proposta anomenada Let’s Dance inspirada en el ball. Bohèmies, ballarines, flappers, cowgirls... adornades amb plomes, brillantons, brodats florals, tuls i sedes. Al front row no hi faltaven actrius com Macarena Gómez o Úrsula Corberó, dues de les noies Helbig més destacades, que mantenen una relació estreta amb la dissenyadora. Aquesta última protagonitzarà el pròxim fashion film que està enllestint la marca. “Un projecte que veurà la llum molt aviat”, assegura la Teresa.

Botiga ‘online’

Durant aquest any de celebració, la firma prepara altres novetats. Una és el llançament de la botiga online, un projecte cuinat a foc lent. L’altre és l’impuls de la primera línia de perfums, que constarà de tres fragàncies: Teresa, Bulldog i Tanger. “L’essència de la roba i els complements també es transmetrà ara a través de les olors”, afegeix la dissenyadora. Teresa Helbig ha tancat una col·laboració amb l’empresa catalana Carner Barcelona per elaborar les tres fórmules conjuntament. “Formem una bona parella de ball perquè mantenim una filosofia de producte i esperit de treball bastant similar”, afirma la Teresa. I com a colofó final, una festa dels 20 anys que tindrà lloc aquest dijous a l’Hivernacle de Sants (Melcior de Palau 32-36) entre amics, familiars i professionals que han acompanyat la dissenyadora al llarg de la seva trajectòria. En aquest espai, s’exposaran els dissenys més memorables, com el vestit de silueta Medusa o l’icònic Little Black Dress de la primera col·lecció. Unes obres que aniran acompanyades d’un decàleg dels vint pensaments que defineixen l’esperit d’aquesta firma, que abandera el chic català amb pinzellades d’irreverència. “Davant del dubte, rock’n’roll”, diu un dels pensaments de Teresa Helbig.