La UB i la UPC creen un laboratori tecnològic d'investigació culinària

El projecte se centrarà en l'aplicació de les impressores 3D a la cuina

La Universitat de Barcelona (UB) i la Politècnica de Catalunya (UPC) han posat en marxa un laboratori de demostracions tecnològiques i investigació culinària.

Des del nou equipament, que estarà situat al campus de Torribera (Santa Coloma de Gramenet), es promouran un conjunt d'activitats dirigides a la investigació i l'aplicació de la tecnologia d'impressió 3D a l'alimentació i la gastronomia, un treball que es farà de manera conjunta amb restauradors. Amb aquest objectiu s'ha creat un equip interdisciplinari que es dedicarà a optimitzar la tècnica de la impressió 3D en el camp de l'alimentació i la gastronomia i que treballarà als espais del nou laboratori, situat al campus de l'Alimentació de la UB.

Aquest conveni s'integra en un projecte més ampli per crear el Centre d'Estudis i Investigació Gastronòmica de Catalunya, una iniciativa de la UB, la Fundació Alícia i l' Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que liderarà el cuiner Joan Roca, del Celler de Can Roca.

Innovacions en impressió 3D

El laboratori vol extreure el màxim partit de totes les innovacions i actualitzacions de les impressores 3D, segons han explicat les universitats en un comunicat. Una d’aquestes és el 'paste extruder', un sistema que controla la quantitat de material dipositat a través de la pressió exercida per una xeringa. Aquesta eina pot utilitzar materials molt diversos, que van des de la xocolata fins a elements ceràmics, l’única condició indispensable és que siguin capaços de fluir per dipositar-se en capes successives i així arribar a crear geometries molt lliures. Per tant, es tracta d’un instrument perfecte per ser usat en cuina creativa i d’autor, tal com ho va demostrar el projecte que es va dur a terme en col·laboració amb Carme Ruscalleda: una emulació, a través del 'paste extruder' i la tecnologia 3D, d’una vidriera de Santa Maria del Mar.

Aquest projecte vol ser un dels punts principals de la comunitat gastronòmica que s'està construint en el projecte RIS3CAT, que impulsa la Generalitat arran de la futura Regió Europea de la Gastronomia que assumirà Catalunya el 2016.