Estils 14/03/2016

L'amistat, un bon remei contra l'estrès

Un estudi se centra en els efectes positius dels vincles socials masculins

Thaïs Gutiérrez
2 min
Els vincles afectius fan augmentar els nivells d'oxitocina

BARCELONAL'amistat pot ser una bona cura contra l'estrès, especialment per als homes. Aquesta és una de les principals conclusions d'una investigació duta a terme per la Universitat de Berkeley i publicada la setmana passada a la revista 'Neuropsychopharmacology' de la qual s'ha fet ressò 'The Guardian'. L'estudi apunta que la vinculació estreta entre homes –el que s'anomena 'bromance', en anglès– pot alleujar l'estrès, ja que els vincles fan augmentar l'oxitocina, que popularment es coneix com l'hormona de l'afecte.

La investigació s'ha fet amb ratolins, i això implica que els resultats en humans podrien tenir diferències, però els seus responsables creuen que també hi pot haver similituds importants. Els investigadors van posar parelles de ratolins mascles junts en gàbies durant una setmana i després els van separar durant tres hores. Quan els van tornar a reunir, els ratolins es van mostrar més amables que abans de la separació, i no només això, en mesurar els nivells cerebrals d'oxitocina van veure que eren més alts un cop tenien companyia i que tendien a buscar el contacte físic.

Segons ha dit Elizabeth Kirby, una de les autores de l'article i professora a la Universitat de Stanford, al diari 'Berkeley News', no només cal fixar-se en les interaccions socials d'animals mascles agressius, ja que "fins i tot els ratolins mascles necessiten una bona abraçada per recuperar-se d'un mal dia", i recorda que "qualsevol tipus de vinculació social augmenta els nivells d'oxitocina i et protegeix de l'estrès".

Kirby explica que moltes vegades s'acusa els homes de tenir amistats "superficials", però segons ella i seguint els resultats de la investigació, "les relacions no cal que siguin molt profundes per tenir beneficis per a la salut".

stats