Alimentació
Estils 24/11/2021

Còctels comestibles per canviar el món

El Foodture Barcelona torna a la presencialitat posant el focus en l'emergència climàtica

3 min
Innovació alimentària per a la regeneració mediambiental.

BarcelonaAquest divendres comença una nova edició del Foodture Barcelona, que aquest any posa el radar en l'emergència climàtica. Organitzat per Barcelona Centre de Disseny i el Plat Institute, la trobada torna al format presencial després de les restriccions de l'any passat. Serà aquest divendres i dissabte al Disseny Hub Barcelona, des d'on els organitzadors buscaran donar una resposta al problema mediambiental a partir d'una visió innovadora i disruptiva en l'àmbit de l'alimentació i la gastronomia.

Una de les claus del Footure Barcelona és l'aposta per l'anomenat food design, que se centra en el diàleg entre alimentació i disseny: "Agafem la idea que el disseny és transformar productes que milloren la vida de les persones i les adaptem a l'alimentació", explica Anna Anchon, responsable del festival. És a dir, en aquesta trobada s'hi trobaran totes aquelles tècniques, serveis i productes que busquen la innovació en la gastronomia i que utilitzen la tecnologia per donar respostes a problemes de sostenibilitat, com per exemple el malbaratament alimentari. En aquest sentit s'emmarquen idees tan innovadores, ecològiques i a primera vista xocants com els recipients comestibles i els còctels voladors.

Jellys, els populars còctels comestibles de gelatina

Foodture Barcelona s'articula a través de xerrades, taules rodones i espais de treball sobre el paper de la indústria regenerativa en el món de l'alimentació. "Tots els convidats que venen aquí ho fan perquè proposen canvis realment substancials", explica Anna Anchon, que esmenta les noves tecnologies aplicades a l'alimentació i la innovació gastronòmica com a eixos del festival. Això sí, sempre fugint del tòpic d'altres esdeveniments semblants: "El nostre no és un esdeveniment cool. Tot el que hi mostrem són projectes que poden portar millores a escala mundial".

Presència del sector

A la primera part de festival s'hi concentrarà el públic professional, que arriba a Foodture a través del disseny, l'alimentació i la recerca i que centralitza el gruix de la programació de la jornada inaugural. La gent del sector podrà assistir a sessions amb noms tan potents com els que formen la taula rodona Women in Food, amb la participació de les populars xefs Carme Ruscalleda, Laura Veraguas i Adnaloy Osio. Hi debatran sobre innovació gastronòmica en clau de gènere i reivindicaran el paper del talent femení en un món àmpliament liderat per homes. 

A més, hi haurà les ponències Regenerative Brands, amb participacions de primer nivell internacional com Antonis Mavropoulus, exconsultor d'Al Gore en matèria de sostenibilitat, Michael Chtepa, president de Seaqual, Marga Andrés, investigadora del centre científic Azti, i Suelen Souza, responsable de sostenibilitat i nutrició a Danone.

Disseny i alimentació al Foodture d'aquest cap de setmana.

Per a tots els públics

Una clau de l'èxit de Foodture Barcelona és haver fidelitzat un perfil de visitant interessat en aquestes matèries, tot i no dedicar-s'hi professionalment. Són gent que vol anar un pas més enllà d'una simple xerrada: "No només convidem la gent a escoltar, sinó que també hi venen a viure una experiència gastronòmica", explica la programadora, que detalla algunes de les més cridaneres, com la possibilitat de tastar carn impresa en 3D o còctels comestibles de gelatina.

"Volem que la gent surti d'aquí sabent que és el food design, la food tech i quines aplicacions reals estan tenint: de com, per exemple, pots crear una làmpara amb el pinyol d'una oliva", explica Anchon. Per complir aquest propòsit s'hi concentraran diversos tastos i workshops que tenen l'absoluta voluntat de sorprendre el visitant per mitjà de la innovació. "La gent que vingui al Foodture se n'anirà amb la sensació d'haver conegut projectes innovadors que poden aplicar al seu dia a dia i que no només els sorprendran, sinó que també ajudaran el planeta". En definitiva: tot el que està passant en el món de la innovació en alimentació i sostenibilitat serà aquí.

Una aposta de futur

Una de les claus de Foodture Barcelona és la visió de futur. "Tenim clar que els inventors del demà són els joves d'avui", explica Anna Anchon. Per això han volgut dedicar un espai específic a la zona village dedicat als talents emergents, on estaran representades les sis escoles i universitats de disseny més importants de Catalunya –Elisava, IED, Fablab, IAAC, ESDI i BAU– i hi mostraran els seus projectes, realitzats per nous talents, que ja es trobin en fase final.

A més, s'entregaran els Premis Foodture d'Innovació Sostenible, que destacaran un dels projectes presentats i que se centren en trobar solucions al malbaratament alimentari. Amb prop de 40 propostes, els organitzadors pensen que alguns "poden arribar a suposar un canvi de paradigma en aquest camp". Finalment, el Disseny Hub Barcelona acollirà els premis Empowering Women in Agrifood, un programa que dona suport integral a deu emprenedores amb projectes d'innovació en el sector agroalimentari.

stats