Estils 28/06/2019

10 consells per anar de rebaixes (i no gastar-te tota la paga doble)

Us presentem un decàleg per evitar les compres compulsives i les despeses imprevistes

Ara
2 min
Una botiga amb els cartells que anuncien les rebaixes

BARCELONALes rebaixes d'estiu comencen aquest dilluns, 1 de juliol, i s'allargaran fins al 31 d'agost, tot i que ja fa setmanes que botigues i marques anuncien descomptes. Per intentar evitar les compres compulsives, el malbaratament i les despeses descontrolades, la professora d'economia i empresa de la UOC Neus Soler proposa un decàleg de bones pràctiques per als dies de rebaixes:

  1. Preparar una llista. Cal fer una llista del que realment necessitem. El primer pas és identificar el que ja tenim i el que realment ens fa falta.
  2. Fer un pressupost. Si es destina a les rebaixes un pressupost tancat, es pot repartir millor la quantitat que es dedicada a aquestes compres i s'hi pot anar amb uns objectius clars i realistes. El consumidor ha de pensar quina quantitat màxima pot gastar i cenyir-s'hi.
  3. Comprovar que tots els productes rebaixats són articles que s'han exposat anteriorment. A l'etiqueta de cada producte hi ha de constar el preu anterior i el rebaixat o el percentatge del descompte.
  4. Comparar preus. Cal intentar no cedir a la impulsivitat: és millor comparar preus diferents abans de tirar endavant la compra. S'ha de valorar la relació qualitat/preu del producte; comprar a preus molt baixos anima a comprar més.
  5. Comparar marques. Les rebaixes són una bona oportunitat per comprar un producte de qualitat i de marca a un preu més baix que durant la resta de la temporada.
  6. Tenir en compte les franges horàries. Quan hi ha molta gent a les botigues se sol comprar d'una manera més estressada i impulsiva. El fet de triar uns bons horaris de compra ens pot ajudar a mirar tota la gamma de productes i a pensar bé el que volem comprar.
  7. Emprovar-se la roba abans de comprar-la. Moltes vegades es compra roba que no és de la nostra talla només perquè està bé de preu. Segurament aquest article acabarà penjat a l'armari amb l'etiqueta durant molt de temps. És recomanable emprovar-se amb calma la roba, triar la talla adequada i només comprar el que realment necessitem.
  8. La qualitat té un preu. Els preus han de ser inferiors però no la qualitat del producte. És important revisar els articles (els acabats, les costures, els complements, les peces...) abans de comprar-los per no tenir un disgust. També és aconsellable anar a botigues de confiança o amb productes dels quals tinguem referències.
  9. Pagar en efectiu o targeta és diferent. Pagar amb targeta ens impedeix controlar físicament els diners que gastem. No es tracta de pagar només en efectiu, però sí que hem de prendre consciència del que anem pagant amb la targeta o bé apuntar-ho. A més, el comerç ha d'anunciar les diverses formes de pagament de manera visible i exposar la informació de serveis addicionals, com ara les tarifes, els terminis i el funcionament.
  10. Guardar el tiquet de compra. El comprovant de pagament és la nostra garantia de compra per a demanar un canvi, una devolució o un reemborsament. A més, si l'article és defectuós, el comerciant està obligat a canviar-lo. La normativa vigent indica que els productes de les rebaixes també tenen una garantia de dos anys.

Aquesta experta destaca, finalment, que és important saber el que necessitem realment, sobretot quan estem envoltats de productes amb descomptes. "Cal ser molt conscient de la necessitat real o no d'adquirir un producte i, si es tracta d'un caprici, establir un pressupost màxim".

stats