Estils 26/07/2019

6 destinacions 'eco-friendly' que no et pots perdre

Vuit de cada deu turistes prefereixen destinacions i allotjaments que tinguin pràctiques ecològiques

Aure Farran I Llorca
6 min
Costa Rica té catalogat prop del 30% de les seves terres a parcs nacionals, reserves naturals i terres protegides.

BarcelonaEl moviment eco ha arribat al món del turisme i ha vingut per quedar-se. Tot i que els experts alerten que encara és massa aviat per parlar de ciutats o destinacions turístiques 100% ‘eco-friendly’, el cert és que s'estan emprenent mesures en diferents països encaminades a aconseguir un turisme més ecològic i sostenible. Per què? Doncs molt probablement perquè hi ha una demanda creixent, ja que, segons dades de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), cada cop són més els que busquen destinacions amb valors i filosofies respectuoses amb el medi ambient i l'entorn i que marquin un nou rumb en la societat actual. Per exemple, les xifres mostren com 8 de cada 10 turistes prefereixen allotjaments que posin en marxa iniciatives i pràctiques ecològiques i sostenibles. No només hi ha més demanda, sinó que hi ha zones on es nota especialment, com a Catalunya. José Luis Rivera, guia i soci d'Ecowildlife Travel, explica que des del 2012 ha detectat que la demanda de viatges sostenibles “ha anat creixent". "Veiem com les grans companyies intenten especialitzar-se també en aquest tipus de turisme, i això vol dir que la gent ho demana", explica.

Maria del Pilar Leal, directora del Centre d'Investigació, Divulgació i Transferència de Coneixement (IDITUR) d'Ostelea, precisa que parlem de turisme sostenible quan ens referim als indrets que aposten per la sostenibilitat tant ambiental com social i econòmica, "aquells que tenen una sensibilitat per la cultura local, per la societat, on el valor econòmic que hi ha a la destinació es reparteix amb tota la comunitat, i que és respectuosa amb el medi ambient, amb mesures, per exemple, encaminades a reduir la contaminació". Una ciutat (o país) ‘eco-friendly’ ha de "treballar per la conservació del patrimoni local –explica Leal–, però ha de vetllar també perquè l'ocupabilitat de la població local sigui de qualitat. Per aconseguir-ho, i això no és fàcil, la comunitat ha de poder participar en la definició de les polítiques per gestionar el turisme, de manera que repercuteixi en la seva qualitat de vida".

Felisa Palacio, directora general de Tarannà - Viatges amb Sentit, diu que "quan parlem de turisme sostenible ens referim al fet que els nostres viatges tinguin un impacte positiu en els països que visitem, tant a nivell social, com econòmic i mediambiental". I hi afegeix: "En la part social i econòmica, fomentem que l’impacte econòmic del viatge recaigui en la població local del país. Per això intentem sempre contractar serveis locals, tant els guies com l’hoteleria, moltes vegades de gestió familiar. Pel que fa al medi ambient, fomentem que els nostres viatges tinguin el mínim impacte negatiu possible". Per la seva banda, José Luis Rivera alerta que “fins ara la gent pensava que fer turisme de natura o d'aventura era el mateix que fer ecoturisme, però el cert és que l'ecoturisme és una forma de viure i de pensar. És respecte pel medi ambient, per les persones i pels animals, i afecta a tot el que fas durant el viatge, des del transport que utilitzes fins a l'hotel o el guia que tries". I ho rebla: "El més important és que durant la teva estada intentis degradar com menys millor el medi ambient i mantenir una relació sana amb la gent del lloc".

Un país que destaca com a destinació ‘eco-friendly’ és Eslovènia, país on el 66% de la seva superfície és bosc.

Què és (o com és) una destinació ‘eco-friendly’? "Aquesta etiqueta –diu Maria Pilar Leal, doctora en planificació territorial i gestió ambiental– posa el focus en les destinacions que estan treballant per fer un canvi de polítiques, com la implantació de carrils bici, l'aposta per la mobilitat elèctrica o altres accions que repercuteixin en la vida del ciutadà i també del turista. Barcelona en seria un exemple. És cert que encara queda molta feina per fer, però s'estan fent passos interessants en aquest sentit". Així, l'ecoturisme ha d'estar fonamentat en cinc elements: ha d'estar basat en la natura; ha de ser ecològicament sostenible; ha de ser un mitjà per a l'educació ambiental; ha de ser econòmicament beneficiós per a la comunitat local, i ha d'oferir una satisfacció òptima als turistes.

Més eco, més car

Som més responsables com a viatgers? La resposta fàcil seria que sí, però el cert és que aquest 'sí' aniria acompanyat de molts 'peròs'. Maria del Pilar Leal, directora d'IDITUR, reconeix que els més joves estan més sensibilitzats, però que cal tenir en compte que aconseguir que les destinacions siguin ‘eco-friendly’ comporta haver de pagar un preu més alt (perquè sigui just) i que, "a l'hora de la veritat, quan toca pagar més, no hi ha tanta gent que hi estigui disposada. Ens pot agradar tenir un allotjament sostenible, però encara hi renunciem si resulta més car". Ho corrobora José Luis Rivera, d'Ecowildlife Travel: "Mantenir els espais amb filosofia eco costa diners, per tant, l'ecoturisme és incompatible amb viatges ‘low cost’".

En aquest sentit, el perfil d'aquests turistes més responsables en matèria eco respondria a gent que ha viatjat molt, amb un cert nivell d'educació i un poder adquisitiu alt. "S'assembla, en part, al turista cultural", diu Leal. Si ens fixem en els resultats d'una enquesta del Club Ecoturisme a Espanya, el perfil d'ecoturista es correspon majoritàriament amb un home o una dona d'entre 35 i 49 anys que es reconeix aficionat a la natura, amb feina i estudis superiors i que viatja en vehicle propi amb la seva parella o en família –el 30% amb nens.

La regió francesa de l'Alsàcia té pobles com Mulhouse amb molts espais considerats 'ecofriendly'.

Per l'experiència de Tarannà, Felisa Palacio explica que en el seu cas "els viatgers són cada cop més conscients de la necessitat de preservar i actuar amb responsabilitat en els països que visiten, i es preocupen que el seu viatge es porti a terme de manera responsable". "Saben que només així podrem seguir gaudint del món i de la seva diversitat", hi afegeix.

Destinacions eco de primera línia

Ungersheim (França)

Una petita localitat de la regió francesa d'Alsàcia que destaca per ser un lloc "en transició", és a dir, en procés d'abandonar els recursos fòssils com el petroli, per reduir la petjada ecològica. Entre les accions que s'estan duent a terme, per exemple, destaca la iniciativa dels terrenys adquirits per l'Ajuntament, transformats en horts ecològics i de reinserció social o amb construccions que respecten el medi ambient i en què treballen els mateixos veïns. A més, l'Ecomuseu d'Alsàcia s'ha convertit en un dels més importants d'Europa, amb 100 hectàrees de poblat, camps i zones boscoses.

Oslo (Noruega)

La capital noruega s'ha fixat com a repte la batalla contra el canvi climàtic. L'esforç dels seus habitants per reduir la pol·lució ambiental i conservar els espais naturals urbans l'han fet mereixedora del nomenament com a Capital Verda Europea d'aquest 2019. Una de les seves iniciatives per ser una ciutat ecosostenible és la reducció del consum energètic dels edificis. Com? Amb iniciatives com el projecte arquitectònic ecològic del barri de Vulkan, on s'han construït pous geotèrmics, ruscs d'abelles, edificis amb plaques solars a les façanes i dos hotels que reciclen energia del sistema de refrigeració.

Copenhaguen (Dinamarca)

Dinamarca va ser el primer país del món a posar en marxa una legislació ambiental, i la ciutat de Copenhaguen ha aconseguit que el 35% del consum energètic produït sigui a través d'energies renovables. Pel que fa al transport, la bicicleta és el mitjà més utilitzat i compten amb més de 350 quilòmetres de carrers especials.

Oslo, la capital de Noruega, s'ha fixat com a repte la batalla contra el canvi climàtic.

Vitòria (Espanya)

La ciutat basca ha aconseguit situar-se entre les ciutats més sostenibles del món i el 2012 va rebre el guardó European Green Capital de la UE. Destaquen iniciatives com la gestió de residus (les 5 erres), el seu pla de mobilitat sostenible o la iniciativa anomenada Anella Verda, un conjunt de parcs enllaçats estratègicament mitjançant corredors ecorecreatius.

Costa Rica

Si hi ha un país que destaca per la seva aposta eco és, sens dubte, Costa Rica, que té catalogat prop del 30% de les seves terres en parcs nacionals, reserves naturals i terres protegides. S'aposta fermament per la protecció dels grans tresors naturals del país, alhora que s'ofereixen oportunitats econòmiques per a les zones rurals. És el que fan, per exemple, amb els Caminos de Osa, un projecte que promou el desenvolupament integral de la població local i en què els mateixos habitants obren les portes de casa seva com a allotjaments (amb encant) i ofereixen al visitant la seva artesania, el seu estil de vida i la seva gastronomia.

Eslovènia

I un altre país que destaca com a destinació ‘eco-friendly’ és Eslovènia, país on el 66% de la superfície és bosc. A més, les seves granges turístiques ecològiques ofereixen un entorn saludable i menjar elaborat ecològicament, per al qual compten amb el certificat de l'organització de control competent. A Eslovènia hi ha desenes d'aquest tipus de granges i suposen una manera molt especial d'entrar en contacte amb el món de la natura i els animals. Eslovènia compta amb prop de 16.000 quilòmetres de territori per fer senderisme i 3.000 quilòmetres habilitats per fer rutes en bici.

stats