Estils 15/07/2019

Un estiu per lluir tots els cossos

L’actual onada feminista ha fet que moltes dones diguin prou. Prou a les dietes i a la pressió per estar perfectes. Es reivindica la diversitat corporal i es reclama una bellesa real més enllà dels cànons de la indústria de la moda

Thaïs Gutiérrez
5 min
UN ESTIU PER LLUIR TOTS ELS COSSOS

Barcelona“Mai és massa aviat per començar amb l’operació biquini”. Aquesta és una de les frases que han proliferat les setmanes prèvies a l’inici de l’estiu, ja sigui en anuncis al carrer, al metro o a l’autobús, a les xarxes socials o fins i tot en publicitat via e-mail. Un d’aquests anuncis deia: “Després de mesos lluitant amb l’operació biquini, arriba el moment de posar-se’n un”. Un altre destacava que “l’arribada del bon temps provoca la necessitat de posar-nos en forma per lluir figura”. I també hi ha promeses del tipus: “Perd 7 quilos en 3 setmanes”, o una altra que assegura que amb un “reparador de flaccidesa corporal” s’aconsegueix un “efecte lífting” a la panxa. I és que el bombardeig de notificacions que exigeixen, d’una banda, i prometen, de l’altra, estar perfectes de cara a l’estiu és molt intens i no és fàcil escapar-ne, ja que arriben pels canals tradicionals i pels nous i connecten, doncs, amb les noves generacions de manera immediata.

“L’allau de missatges que parlen de l’operació biquini és, encara avui dia, molt forta”, diu Vega Perez-Chirinos, sociòloga i professora col·laboradora de la UOC, que tot i això explica que l’actual auge del feminisme ha aportat moltes veus crítiques amb la pressió per estar perfectes a l’estiu.

“El feminisme reivindica la diversitat corporal i això passa per rebutjar l’operació biquini. La idea és acceptar el nostre cos tal com és i destapar que aquestes dietes miracle que es proposen no són gens saludables”, diu. “El feminisme ens ha fet veure que darrere l’operació biquini hi ha un intent de control i sotmetiment que no té res a veure amb la salut sinó amb la pressió per complir uns estereotips de bellesa femenina”, diu . I cita l’escriptora nord-americana Naomi Wolf, que en la seva obra apunta que les cultures obsessionades amb l’estar prim no estan obsessionades amb la bellesa sinó amb el sotmetiment, en aquest cas de les dones. “Quan anem a la platja veiem senyors grassos i peluts que no tenen cap problema amb el seu cos, però nosaltres en canvi estem patint i molt preocupades pel nostre aspecte i volem estar perfectes”, diu Perez-Chirinos.

Per la seva banda, la professora de la Facultat de Ciències de la Salut de la URL i experta en nutrició Eulàlia Vidal coincideix en aquesta anàlisi crítica. “L’operació biquini no hauria d’existir”, diu Vidal. “Hauríem de trencar amb la pressió que patim per encaixar en uns esquemes físics que no són saludables. No hem de buscar un cos espectacular sinó un cos sa”, reivindica. I és que per a Vidal el missatge implícit en l’operació biquini és molt negatiu perquè “es dona a entendre que si no tens un cos esvelt per lluir-lo a la platja no ets prou bo”.

Aquesta professora explica que “hi ha molts tipus de bellesa, com hi ha molts tipus de cossos i d’estructures corporals, i les hem d’acceptar totes perquè no n’hi ha una que sigui correcta i les altres no”. I recomana “obrir la ment per anar més enllà dels estereotips de la publicitat i la moda, perquè no són normals ni saludables”. Perez-Chirino hi està d’acord: “El cànon de bellesa femení que hi ha actualment no és gens saludable. De fet, moltes de les models que veiem a la passarel·la o als anuncis semblen malaltes”, diu, i critica que aquest cànon va en contra de processos naturals del cos com poden ser l’envelliment i els canvis derivats de la maternitat, “que ens diuen que s’han d’amagar”. En aquesta línia, des del portal digital Cómete el Mundo, que gira al voltant dels trastorns alimentaris, aquest estiu han llançat la campanya #NibikiniNibikino, en què participen diferents professionals de la salut per intentar lluitar contra aquesta pressió per tenir un cos semblant al de les models.

Dins de la campanya, un grup d’aquests professionals han fet un vídeo on expliquen què faran aquest estiu però sobretot què no faran, posant en relleu que no faran dietes poc saludables ni intentaran tenir un cos diferent del seu. La campanya vol fomentar l’autoestima i l’acceptació del propi cos i lluitar contra l’operació biquini i l’obsessió per tenir una imatge física perfecta.

La psicòloga especialista en trastorns alimentaris María Sopeña és una de les que surt al vídeo de la campanya i explica que a l’estiu “hi ha molta gent, sobretot noies, que no van a la platja o que hi van amb samarreta o tapant-se tot i tenir un pes normal, perquè se senten molt insegures”. En declaracions a l’agència Efe, Sopeña explica que encara hi ha la idea “d’haver d’estar a l’altura”, és a dir, “d’haver de tenir un bon cos per anar a la platja”, i alerta que llavors pot aparèixer una dicotomia entre el “jo percebut i el jo ideal”, que és el que aspirem a mostrar i que porta moltes noies a comparar-se entre elles, amb els cànons de bellesa o amb la seva pròpia idea.

Per la seva banda, la psicòloga Andrea Arroyo, coordinadora del grup de treball de trastorns de la conducta alimentària del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC), explica que a consulta veu molts casos “de persones que pateixen molt quan arriba el moment d’exposar el seu cos”. Aquesta experta explica que per a aquestes persones “l’estiu és molt difícil, pateixen molt i en molts casos opten per l’aïllament i deixen de fer activitats socials per no haver de mostrar-se”. Arroyo creu que l’operació biquini és un gran muntatge del qual es beneficien moltes companyies per fer diners, “que s’aprofiten de la vulnerabilitat i la manca d’informació de les persones”. “El seu objectiu -diu-és fer-nos sentir sempre insatisfets amb el nostre cos, buscant una perfecció que no és real i que no té a veure amb la felicitat i el benestar sinó amb encaixar amb els actuals ideals de bellesa”.

Per a aquesta psicòloga els missatges de l’operació biquini poden generar “frustració i insatisfacció” i poden afectar també l’autoestima “perquè fan que només ens sentim valorats pel nostre físic, com si tota la nostra identitat es basés en l’aparença”, lamenta. I destaca que pot arribar a ser un dels factors que desencadenen un trastorn de la conducta alimentària. “Aquestes malalties són multifactorials i dins d’aquests factors hi ha la pressió per tenir un cos perfecte, que per als cànons actuals vol dir prim, i que pot ser molt negatiu per a persones vulnerables”, lamenta la psicòloga.

Eulàlia Vidal, d’altra banda, alerta del perill de voler fer dieta en molt poc temps per perdre molt de pes. “La gent vol les coses fàcils i ràpid i hi ha empreses que fan l’agost amb promeses que no podran complir. Cal estar molt atents amb les informacions falses i consultar sempre un professional de la salut”, diu. Aquesta experta recorda que el més important és tenir un cos saludable. “Qui vulgui perdre pes en un mes que se n’oblidi”, conclou.

El primer pas per tenir un cos saludable és menjar bé, i per això aconsella que tothom que no faci una dieta sana canviï d’hàbits. “Cal eliminar ultraprocessats, greixos, sucres... Això és una molt bona idea i ens farà tenir un cos molt més saludable, i en el cas que hi hagi un excés de pes segur que en perdrem”, diu. Pel que fa al tipus de dieta que hem de fer a l’estiu, la professora de ciències de la salut aconsella canviar-la una mica en el cas que hàgim de fer unes vacances molt sedentàries. “Llavors el consell seria reduir una mica la ingestió d’aliments. Canviar els volums del que mengem, prioritzar vegetals i beure molts líquids. I saber que no passa res si un dia ens mengem un gelat, sempre que fem una dieta sana!”, diu. Aquesta especialista explica que els cossos normals i sans poden patir oscil·lacions de pes, ja sigui perquè és estiu i fem menys activitat o per altres motius, i assegura que “pujar o baixar 3 o 4 quilos no és un problema que ens hagi d’obsessionar”.

Així doncs, sembla que ha arribat el moment de gaudir de l’estiu i dir adeu definitivament a l’operació biquini.

stats