Quin és el lloc més brut d'un avió?

Un microbiòleg ha estudiat la concentració de gèrmens a avions i aeroports. Les conclusions del seu estudi són sorprenents

Hi ha gèrmens arreu, a qualsevol superfície. Un bon motiu per rentar-se les mans sovint o, en el cas dels més conscienciats (o obsessionats), per fer servir mocadors amb líquids desinfectants. La web de viatges Travel Maths es va decidir a saber quins són els llocs més bruts d'un avió i d'un aeroport. Per trobar la resposta va enviar un microbiòleg a estudiar la concentració de gèrmens en diferents superfícies a avions i aeroports. Les conclusions de la seva recerca són sorprenents.

Sense pensar-hi gaire, podem pensar que el lloc més brut d'un avió és el lavabo. Però el cert és que el lloc on es concentren més gèrmens és, amb diferència, la tauleta que hi ha davant de cada seient i que fem servir per deixar la safata amb el menjar (o, en els vols 'low cost', per deixar un entrepà, un cafè…). Les xifres són sorprenents. La quantitat de gèrmens en una tauleta d'avió arriba a les 2.155 CFU (unitats formadores de colònies, en les sigles en anglès), per cada polzada quadrada. Molt per sota, el segon lloc més brut és el botó que serveix per regular el flux d'aire damunt de cada seient (285 CFU). El tercer lloc més brut és el botó per descarregar aigua al vàter (265), i la sivella del cinturó de seguretat (230).

En comparació dels avions, els aeroports són llocs més nets. La superfície més bruta d'un aeroport és el botó de les fonts d'aigua (1.240 CFU), a molta distància de les baldes en les portes dels lavabos (70).

Per posar aquestes xifres en perspectiva la mateixa web explica que, amb dades de la Fundació Nacional de les Ciències dels EUA, un bitllet té 5 CFU, un telèfon mòbil 27, el seient del vàter 172 i les superfícies de la cuina, com marbres o fustes, 361. Tot, a una distància sideral d'allà on es concentren més gèrmens: les joguines del gos o altres animals domèstics (19.000 CFU) i, coronant la llista dels llocs més bruts, el plat on mengen gossos o gats (306.000 CFU).

 

Més continguts de