Estils 27/04/2022

El luxe es menja a 7 euros al passeig de Gràcia

Del 28 d’abril al 8 de maig, onze restaurants participen en el festival gastronòmic Passeig de Gourmets, que arriba a la quarta edició

4 min
ruta de tapes

BarcelonaEl festival gastronòmic Passeig de Gourmets torna per quarta vegada al passeig de Gràcia de Barcelona i carrers propers. Onze restaurants obren de bat a bat les portes perquè els comensals hi entrin i tastin algunes de les seves millors receptes per 7 euros amb beguda inclosa –que pot ser Estrella Damm, DO Cava i Royal Bliss–. “Tota la professió està molt contenta i motivada per tornar a la normalitat amb promocions tan interessants com el que representa el Passeig de Gourmets”, explica la cuinera Carme Ruscalleda, a qui l’organització va convidar a la presentació del festival per la seva relació amb l’Hotel Mandarin Oriental.

Al restaurant Solomillo, Manel Castelló, director d’aliments i de begudes de l’Hotel Alexandra, situat al carrer Mallorca, explica que el platet que cuinaran és el melós de filet de vedella, cuinat a baixa temperatura. “La carn està cuinada durant vint-i-quatre hores a baixa temperatura i després la marinem amb jalapeño, un puré d'api que abaixa la potència del picant i es completa amb ceba envinagrada”, explica Castelló, que afegeix que el plat tindria un valor de més de 7 euros però que el restaurant pensa que el festival és una bona opció de màrqueting. “En les edicions anteriors hem preparat 1.000 platillos i d’aquestes 1.000 persones que els van tastar segurament n’hi havia que no ens coneixien i que van entrar al restaurant per primera vegada, i que així ja ens han conegut”. El platet, doncs, el serviran en una part del restaurant, mentre que en una altra també hi haurà la possibilitat de menjar un menú de degustació que consistirà en mortadel·la trufada amb pa de vidre amb tomàquet; albergínia fumada amb burrata, sèsam i mel; múrgoles amb salsa de foie, i filet de frisona filetejat amb diversos acompanyaments.

El plat del restaurant Solomillo.

A l’H10 Casa Mimosa, al carrer de Pau Claris, el plat que s’hi podrà menjar en dos dels espais del restaurant, a la barra i al pati, serà el babaganuix, que es podrà menjar juntament amb un aperitiu d’anxova. “He pensat en aquest plat perquè és fàcil de menjar, és fresc i també perquè ara comença la temporada d'albergínies”, relata el cuiner Víctor Bardavio. Per la seva banda, a l’Hotel Mandarin Oriental Barcelona el platet que cuinaran serà verat marinat amb espècies que completaran amb alga salicòrnia i una salsa cítrica de mango. Per als que vulguin conèixer el menú de degustació, les preparacions que podran tastar seran croquetes de garrí ibèric, pèsols estofats amb bacallà i menta, lluç amb navalles i postres, que seran pinya, granissat de menta i gingebre i gel de llima. Aquest menú de degustació l’hotel el servirà al restaurant Blanc.

Al Majestic Hotel, el plat que hi serviran és una coca de rosbif amb chimichurri i mostassa d’herbes. “He buscat que en una mossegada hi hagi textures i sabors diferents”, explica el xef David Romero, que afegeix que “el platet, que representa una mitja ració d’un plat, està pensat perquè combini amb la ruta que possiblement farà el comensal pels diferents restaurants que hi participen”. En altres edicions, el cuiner va arribar a servir fins a 1.200 racions.

La proposta del Majestic.

Al mateix temps, al restaurant de l’hotel, anomenat SOLC, el cuiner assessor de l’hotel, Nandu Jubany, proposa tastar productes acabats de collir. L’experiència l’anomenen From farm to table i això vol dir que en el menú es cuinaran les verdures i hortalisses que cullen a l’hort propi del Maresme, les carns de productors locals i peix de les llotges de Barcelona i de Vilanova i la Geltrú. En concret, els plats que compondran el menú de degustació seran amanida de carxofes, porros guisats amb brots tendres, cocotxes de bacallà, garrinet amb compota de poma de Girona i, de postres, pastís de fruits vermells. El menú de degustació costarà 50 €, amb cervesa, cava o Royal Bliss. Per 15 € més, el menú es pot acompanyar amb un maridatge de caves.

Al The Bistrot - Santa Eulalia, el propietari, Lluís Sans, assenyala que per a aquesta edició prepararan un plat que és un èxit al restaurant des que el van inaugurar, fa 11 anys. Es tracta dels espàrrecs amb tomàquets secs i festucs. “El plat representa la senzillesa de la nostra carta, que està feta amb productes excepcionals, així que puc assegurar que els espàrrecs són una troballa, de bons, i acompanyats amb la vinagreta els sabors s’exalcen”, conclou Sans.

El plat del Santa Eulalia.

Finalment, l’Hotel Alma, situat al carrer de Mallorca, aposta pel menú de degustació només dins del festival Gourmets. Com és característic en la cuina dirigida pel cuiner Gio Esteve, els productes de temporada seran el fil conductor. Per començar, hi haurà croquetes de pollastre ecològic, després amanida de colinap amb anxoves del Cantàbric; espàrrecs de Cabanillas, ou poché i papada ibèrica; corball salvatge amb mongetes tendres i llimona salada, i, per acabar, de postres flam de rovell d’ou Bernadó. El menú es podrà maridar amb caves diferents.

Els xefs que participen en aquesta edició del 2022

Lluís Sans: “El passeig de Gràcia és una via gastronòmica incomparable”

El president de l’Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, afirma que “el passeig de Gràcia és una via gastronòmica incomparable” i alhora també és un centre comercial i cultural. “Unir aquests tres conceptes en un únic carrer és únic, i diferent del que hi ha en altres països”. Per continuar, Sans relata que el festival permet anar d’un restaurant a un altre, per fer-hi ruta. Si no, qui ho prefereixi, pot entaular-se i seguir el menú de degustació, per 50 €. A més, “el festival aconsegueix que persones interessades en la gastronomia que no coneixen els restaurants hi entrin i els coneguin”. En el cas dels hotels, el festival també ajuda que s’hi entri amb familiaritat. “A casa nostra cada vegada és més habitual anar-hi a dinar o a sopar malgrat que no s’hi estigui allotjat”. En resum, “és una oportunitat perquè un públic diferent conegui la gastronomia i l’espai”, conclou Sans.

La ruta de platets
  • 83,3 Terrace Bar 'Tacos' de pollastre.
  • Belbo Terrenal Gofra, burrata, salmó marinat amb herbes balsàmiques i pesto de nou de Macadàmia.
  • H10 Casa Mimosa Babaganuix d’albergínia amb 'snack' d’anxoves.
  • Hotel Casa Fuster (Cafè Vienès) Caneló de rostit, foie, beixamel de ceba de Figueres i cebetes caramel·litzades.
  • Majestic Hotel & Spa (El Bar del Majestic) Coca de rosbif amb 'chimichurri' i mostassa d’herbes.
  • Mandarin Oriental Barcelona (Banker’s Bar) Verat marinat, alga salicòrnia i salsa cítrica de mango.
  • Monument Hotel (Terraza Verbena) 'Mollete' de ploma ibèrica de bellota marinada amb pa torrat, maionesa de 'yuzu' i xili fermentat amb 'piparra' fumada.
  • The Bistrot - Santa Eulalia Espàrrecs amb tomàquets secs i festucs.
  • Sintonia Cruixent de tàrtar de llobarro amb maionesa de coriandre.
  • Restaurant Solomillo Melós de filet a baixa temperatura amb api, 'jalapeño' i ceba envinagrada.
  • The One Barcelona (Somni) Cua de bou, pasta de full de croissant, patata suflé i envinagrats.
stats