Estils 16/05/2018

Els micos de Kipling sobreviuen a la trentena

Nascuda fa trenta anys, la firma belga revisa els 90 i s'acosta al públic masculí en ple rellançament

Joan Callarissa
4 min
Presentació de la darrera col·lecció de Kipling a Anvers, Bèlgica

AnversTrenta anys després de la seva fundació, la firma de bosses i complements Kipling ha tornat a Anvers. Des de la capital flamenca de Bèlgica, on va néixer gràcies a tres joves estudiants que van començar a experimentar amb el niló, l'empresa ha celebrat un aniversari multitudinari amb el qual s'ha volgut rellançar internacionalment. Una festa amb premsa especialitzada de tot el món que volia deixar clar que no estan disposats a convertir-se en una marca de bosses només per a dones d'una determinada edat, sinó que volen ser membres de ple dret de la nova moda de les bosses, que ja no són només complements utilitaris per portar-hi coses, sinó un element essencial de la nostra categorització social.

Tot i que actualment és present en 68 països i que, segons la marca, cada dos segons es ven una de les seves bosses, això no garanteix ni el creixement ni la diversitat entre la clientela. Per això l'aniversari ha volgut reivindicar que la qualitat de la seva factura i el seu segell informal, però polivalent, pot seduir altres 'targets'. Fins i tot el masculí. I perquè no quedi cap dubte de les seves intencions, l'empresa ha fet dos fitxatges com a garantia de renovació que van viure la seva posada de llarg en la celebració –retransmesa en directe per les xarxes davant de 7 milions de persones–: Vera Breuer, nova presidenta global, i Danielle Wolfe, vicepresidenta de disseny de producte.

Presentació de la nova col·lecció de bosses de la firma belga Kipling

La nova col·lecció tardor-hivern 2018 aposta per les 'business women'; per fer visibles els nens en la foscor amb motxilles de leds; fa una incursió a la nit amb acabats brillants i peluts; se suma astutament al ressorgiment dels anys noranta amb una reedició revisada d'alguns dels seus clàssics; i intensifica el seu segell 'fashion' amb una col·laboració amb la dissenyadora xinesa Helen Lee, que treu amb cura la marca de la seva zona de confort. Amb tot, hi ha clars avisos de les tendències que estan disposats a seguir: no perdre els nens a una determinada edat, no renunciar frontalment al públic masculí i obrir les portes a dones de més edats i en diferents contextos. Un rellançament de debò, vaja.

Tornada a les arrels

Totes aquestes direccions les emprenen, reconeix Wolfe, després d'"haver estat una mica perduts". "Des que hi he arribat he estat mirant les arrels de la marca. Celebrem trenta anys i hem de reflexionar d'on venim i crec que, després d'haver estat una mica perduts, hem de fer una ullada a les nostres arrels i aconseguir que tornin a resultar fresques", explica la creativa, que ha passat per firmes de bosses de la talla de Tumi i explica que, després de la seva arribada, també dissenyaran "com un únic equip als EUA, Europa i l'Àsia".

Part de la col·lecció inspirada en anys noranta de Kipling

La directora creativa confirma el que demostren els dissenys de la seva nova col·lecció: la reducció de la típica feminitat de la marca. "Volem reduir el volum del rosa. L'aspecte important de les marques són els valors que les acompanyen. L'equip de Kipling som una mescla molt eclèctica de persones de moltes cultures i amb moltes experiències diferents. Per tant, hem de ser inclusius. El que farem és dedicar-nos a dissenyar per a humans", relata irònica.

Els micos se'n salven

Finalment, Wolfe assegura que el rellançament no implicarà la desaparició dels característics primats que pengen de les cremalleres de les seves bosses i que lliguen la marca a la seva imatge més tradicional. "Els micos són un repte per a nosaltres, però la feina dels dissenyadors és aportar solucions als reptes. Són una part de la nostra marca i ho seguiran sent. Representen el nostre caràcter juganer. Però no volem ser la marca del mico, volem ser Kipling. Per tant, la forma com tindrem el mico dins la marca de cara al futur és diferent de com la gent el coneix ara", anticipa.

Un dels típics primats que pengen de les bosses de Kipling. Cadascun porta imprès en una etiqueta el nom d'algun treballador de la firma

Mans lliures

Sobre les tendències del sector, Wolfe té clar que el que ve és tot allò que ens deixi les "mans lliures", per exemple ronyoneres i similars. "Si mirem endavant, tot anirà de mans lliures, no de bosses que he de portar a les mans i em molesten o em generen restriccions. Així que bosses creuades al cos o motxilles, que podem utilitzar de moltes maneres diferents i portar en diferents contextos, tenen futur. Tot el que pot venir amb mi i transformar-se amb mi, tot el que és versàtil, siguin coses modernes o clàssics amb un 'twist', és cap on estem anant", pronostica Wolfe.

Kipling és una marca del conglomerat VF Corporation des del 2004. En aquest grup, especialitzat en moda, comparteix espai amb altres firmes de producció global com Vans, Napapijri i Eastpack. Una de les principals característiques de les seves bosses actualment és que són hidròfugues –el segell belga, s'entén...– i que tenen una vida útil llarga gràcies a la permanent millora del niló a què es dedica la firma.

stats