El 65% dels nens no esmorzen correctament

Un estudi destaca la falta de fruita i fibra en el primer àpat del dia entre els més petits

El 65% dels nens de l'Estat no esmorzen correctament, encara que el 80% dels pares considerin el contrari, segons l'últim estudi de l'Observatori Nestlé sobre Hàbits Nutricionals i Estils de Vida de les Famílies, recollit per l'agència Efe. 

L'estudi que, en aquesta edició ha volgut aprofundir en la falta de conscienciació sobre el problema de l'obesitat infantil, revela que encara que els nens solen consumir a primera hora del matí productes lactis (llet, iogurt o formatge) i cereals (pa, galetes, torrades i cereals d'esmorzar) la majoria no ingereixen prou fibra. Així, només el 46% dels nens prenen fruita en l'esmorzar i fins a un 80% no consumeixen productes integrals en aquest àpat.

Anatomia d’un esmorzar infantil saludable

Considerant que l'esmorzar nutricionalment adequat és el que conté lactis, cereals i fruita, només un 35% dels nens enquestats el fan correctament.

"El moment ideal per introduir la fibra"

Segons ha explicat la responsable de Nutrició de Nestlé España, Laura González, "l'esmorzar és un moment ideal per incorporar a la dieta el pa o els cereals integrals i una peça de fruita. És recomanable, tant en nens com en adults, incrementar la quantitat de fibra en la dieta pels seus nombrosos beneficis per a la salut". "Entre d'altres, consumir-ne està relacionat amb una menor prevalença del sobrepès, per la qual cosa és important incloure'n en els menús dels més petits de la casa a partir dels primers anys de vida", ha afegit González.

20 minuts per esmorzar

L'estudi denuncia també que el 60% dels petits esmorzen en menys de 10 minuts, quan l'aconsellable és dedicar-hi almenys uns 20 minuts. Segons els experts, l'esmorzar ha d'aportar el 25% de l'energia total del dia (entre 300 i 400 kcal), ajudar el creixement i regular les funcions metabòliques i per això cal dedicar-hi temps i menjar amb calma. 

L'estudi també revela que els nens més petits realitzen els 5 àpats diaris, però, a mesura que creixen, es perd l'hàbit de l'àpat de mig matí i el berenar. Així, el 53% dels nens d'entre 3 i 6 anys prenen el piscolabis de mig matí cada dia, mentre que en la franja de 10 a 12 anys el percentatge només arriba al 37%. En el cas del berenar, la diferència persisteix, encara que en menor grau, i passa del 93% al 87%. Segons l'estudi, el piscolabis del matí es consolida com un àpat que es realitza bàsicament entre setmana. Gairebé el 90% el fan de dilluns a divendres, però menys del 50% el mantenen el cap de setmana. Encara que no hi ha unes pautes concretes sobre quins ingredients s'han de consumir en el berenar, el quart àpat del dia hauria d'aportar entre un 10 i 15% de l'energia total de la jornada.

Més continguts de