Estils 23/07/2019

Cinc propostes que marquen tendència aquesta temporada

Els pantalons curts però elegants, els vestits vaporosos i les ronyoneres són algunes de les peces estrella

Laura Sangrà
5 min
Vestit de dues peces del dissenyador barceloní Xevi Fernández.

BarcelonaAquest estiu, amb la pujada de les temperatures, la roba s’escurça i es fa fluida i lleugera. No hi ha colors estridents ni patrons impossibles, tot tendeix cap a una comoditat elegant que us hem resumit en cinc tendències que vam poder veure a la 080 Barcelona Fashion, la passarel·la de moda de la capital catalana, per a aquesta primavera-estiu:

1. Vestits sastre 'oversize' i 'cropped'

Encara que et toqui treballar a l’estiu en una oficina, pots empeltar-te de la laxitud estival i anar perfecta a la feina amb un vestit de dues peces com el que va presentar el dissenyador barceloní Xevi Fernández a la 080 en un to verd empolsimat. La gràcia que té és que la jaqueta és tipus 'blazer' i 'oversize' -aquell efecte que fa que sembli més gran de la teva talla- i pantaló 'cropped', el que s’acaba un pam per sobre del turmell. “Com a silueta em sembla força interessant i atractiva”, opina Xavi Zazo, dissenyador de Zazo&Brull, tot i que puntualitza: “Penso que en aquest cas un ha de saber què li queda bé i què potencia la seva imatge, i no sacrificar-ho per estar a la moda o de tendència”.

“La idea de combinar-ho amb pantaló 'cropped' o 'capri' fa que l'estilisme respiri molt més i que no es mengi a qui ho porta”. També, que la jaqueta sigui llarga farà que persones de malucs amples se sentin molt còmodes i afavorides. A l’estiu tot flueix, però si fos una proposta d’hivern, amb teixits gruixuts, potser no seria tan portable: “Cal tenir en compte que els materials rígids i amb cos faran molt més exagerada la proposta que no pas si està realitzada amb teixits més fins”, rebla Zazo.

Vestit de Brain & Beast.

2. Mono masculí

N’hi ha que diran que no són pràctics per anar segons on (per exemple, a un macrofestival o una discoteca) perquè per anar al lavabo t’has de despullar de dalt a baix i corres el risc de sucar les mànigues per terra. Si vas amb presses, malament; si no tens traça, zero higiènic. Malgrat els reptes, el cert és que cada estiu molts dissenyadors i marques fan monos, també per a homes. “És una de les meves peces preferides, gairebé en totes les col·leccions n’he fet almenys un per a home”, explica Victor von Schwarz, dissenyador de Barcelona que va guanyar el Premi al Mèrit en Disseny de Moda del MODA-FAD 2018 i que ha vestit artistes com Rosalía, Bad Gyal i La Mala Rodríguez.

Per a ell, en un mono tot són avantatges: “És fresc, còmode i et treu complicacions perquè no has de pensar amb què el combines. Normalment els faig de popelín amb patró recte i ample, tot i que aquesta temporada n’he fet amb 'tweed' fi d’estiu amb acabats rivetats”.

Si us animeu a comprar-vos el vostre primer mono, opteu per una tela discreta, ni de colors llampants ni estampada, perquè us serà més fàcil de combinar i portar, avisa Von Schwarz: “És força versàtil si en tries un de sobri i en tons terres o foscos de llana freda. Així pots anar a un esdeveniment més formal amb sabates, i si te'l poses amb vambes li dones un toc més actual”.

3. Peces de vestir fluides i amples

La comoditat feta teixit, així són els vestits vaporosos que tan de moda estan aquesta temporada. Són ideals tant de dia, per tornar de la platja sense fer-te una exfoliació pel camí amb la roba que s’ajusta al cos, com de nit, per sortir a sopar o de festa, amb la seva languidesa tan elegant. “Són preferibles en teixits que tinguin caiguda o bé que siguin vaporosos, que volin al caminar. Són vestits que tenen moviment i insinuen el cos en lloc de marcar-lo”, explica Clara Brull, estilista de Betevé.

Ara bé, malgrat el que pugui semblar, és una proposta que no afavoreix tots els cossos: “És una línia un pèl enganyosa perquè sembla que sigui per a tots els públics i en realitat és difícil de portar. El fet que tingui tant teixit i no marqui la silueta en cap punt fa que tingui un efecte sac si no el porta una noia de cos estilitzat”, considera Brull. Però no us amoïneu que aquí arriba el truc: “En el cas de tenir corbes, millor marcar la silueta en algun punt: sota el pit, a la cintura o als malucs amb un cinturó”. També ajuda a no ampliar la silueta que sigui d’un color pla, no estampat, i que sigui de tirants amples i no de coll 'halter' -lligat al clatell- perquè d’aquesta manera la meitat superior i inferior de la silueta òpticament queden més proporcionades.

Ronyonera penjada al coll de Robustella.

4: Ronyoneres

Als anys 80 s’havien portat moltíssim, però ara ja feia dècades que havíem cedit les ronyoneres totalment al turista mitjà, el de sandàlia amb mitjó. Però ara fa un parell d’anys que han tornat amb tota l’embranzida del món “perquè a la moda tot és cíclic. La ronyonera, com el xandall i la gorra, forma part d’un passat ‘callejero-dominguero’ que ha tornat, tot i que alguns no el vam deixar mai: sempre he fet servir ronyoneres, tinc Eastpacks de tots els colors i mides”, confessa la dissenyadora Krizia Robustella.

Ella, que va complementar molts models amb ronyoneres a la seva proposta de la 080 per aquest estiu, creu que ja es pot portar a tot arreu, no només lligada a la zona dels ronyons. De fet pel carrer veureu molta gent que la porta creuada al pit, com el model que proposava Antonio Miró. Robustella va anar un pas més enllà i opta per les ronyoneres penjades al coll.

N’hi ha per a tots els gustos, ocasions i edats, tot i que de sempre “s’ha associat a un tipus de persona i de personalitat, però tot ben combinat es pot dur, no?”, raona la dissenyadora, per qui la clau del nou èxit de la ronyonera és que és “una bossa còmoda i petita". "Havia de tornar”, diu.

5. Transparències

Deixar veure sense ensenyar és combatre la calor de la manera més sexi: amb transparències. “Jo sempre havia fet peces transparents però més per a la passarel·la, perquè després no es venien. Però ara sí: ens hem tret els complexos, la gent porta transparències i no es veu com que va provocant”, explica la dissenyadora Txell Miras, que per la col·lecció d’aquesta temporada proposa alguns vestits transparents.

És una col·lecció inspirada en els hospitals i, en concret, aquest model està inspirat en la camisa de força, amb cintes als punts i a l’esquena, però en lloc d’un cotó gruixut i resistent la dissenyadora ha optat per una viscosa amb seda: “La transparència li dona lleugeresa, delicadesa: les transparències poden ser molt elegants, no tenen perquè ser vulgars”, valora. Tot depèn amb què es combini, i en aquest joc està la clau de l’elegància. Per exemple, una transparència pot servir per crear un volum irreal que una capa de teixit opac, interior i ajustat al cos ja s’encarregarà de desmentir.

“La transparència és una manera d’ensenyar el cos que implica una dualitat que trobo molt interessant: ensenyo i amago alhora”, opina Miras. D’una sensualitat extremament femenina, les transparències han arribat en comptagotes al vestuari masculí i gairebé sempre vinculades al món gai nocturn. Però s’estan començant a combatre els apriorismes, i més des que la moda unisex s’obre pas al sector.

Joc de transparències de la dissenyadora Txell Miras.
stats