La tardor arreu del món

Els llocs més espectaculars per gaudir dels paisatges de colors al planeta

Els dies de calor sembla que s’han acabat, però, tot i l’ambient fresc, no hi ha motiu per quedar-se a casa. La tardor és, probablement, l’estació més espectacular de l’any, ja que suposa un espectacle cromàtic del qual val la pena gaudir. La Terra s’allunya a poc a poc del Sol i comença la transició cap a l’hivern. Per a molts és una època de recolliment i fins i tot de tristesa en què s’acaben els dies llargs i les nits càlides, quan estar fora de casa es fa més agradable.

Però, des del vessant visual, la tardor transforma els paisatges i els nodreix de colors càlids i fotogènics abans de despullar-los per complet. Un moment ideal per caminar pels boscos, que, de mica en mica, es van omplint de fulles a terra creant una catifa de colors que molts no volen deixar de fotografiar.

A prop de casa tenim llocs increïbles per fer-ho, com ara la Fageda d’en Jordà, el Montseny o els boscos de l’Alt Pirineu, però avui fem una passejada pel món i descobrim els llocs més espectaculars per gaudir dels paisatges de tardor al planeta.

Les vinyes del Chianti, Itàlia

No hi ha un lloc millor per gaudir dels ocres, vermells, taronges i marrons de la tardor que les vinyes. La zona del Chianti, al bell mig de la Toscana italiana, és un paratge incomparable envoltat, a més, de pobles medievals que us enamoraran i on podreu tastar els millors vins negres del món: els que tenen DO Chianti. A part de passejar entre vinyes i boscos de colors, la tardor en aquesta zona, i a la Toscana en general, és una bona època per degustar productes de temporada. A més del vi, les castanyes, les trufes blanques i l’oli nou són els principals protagonistes gastronòmics.

La selva d’Irati, Navarra

No gaire lluny de casa, a Navarra, trobem la selva d’Irati, un dels boscos de faigs i avets més grans de tot Europa. De fet, és la segona extensió boscosa més gran del continent després de la Selva Negra, a Alemanya. A Irati s’hi guarda un paisatge de gran valor ecològic que canvia amb l’arribada de cada estació i que a la tardor enamora tots els que visiten l’indret amb els ocres, taronges i marrons dels faigs que es combinen amb els verds dels avets. Una exposició cromàtica que es converteix en un festival per a tots els sentits. A la web oficial de la selva d’Irati hi trobareu rutes per fer a peu o en bicicleta, des d’ascensions per als més muntanyencs fins a passejades per si hi aneu amb la canalla. També hi ha 16 senders clarament senyalitzats en verd i blanc amb recorreguts inferiors als 10 quilòmetres. Per arribar a la zona podeu fer-ho a través d’Otsagabia, a la vall de Salazar, o a través d’Orbaizeta, a la vall d’Aezkoa.

La Provença, França

Sí, tothom recomana visitar la Provença francesa a l’estiu, quan els seus camps de lavanda es tenyeixen de violeta, i, realment, és quan els paisatges de la regió es vesteixen amb les seves millors gales. Però a la Provença també hi ha vinyes i la tardor és un moment ideal per visitar aquesta zona que, un cop passat l’estiu, es buida del turisme massiu. El paisatge canvia els tons verds i liles de la temporada estival pels vermells i ocres de la tardor i es pot combinar la visita amb passejades per pobles de conte i tastos de vins. Gordes, amb carrers i cases empedrades; Arles, amb orígens romans, o Les Baux-de-Provence, amb una fortalesa medieval amb vistes envejables, són alguns dels pobles que no et pots perdre. Una escapada ideal si busques tranquil·litat i bona gastronomia.

La muntanya Huangshan, Xina

També anomenada la muntanya groga, aquest emplaçament és, indubtablement, el millor lloc per gaudir de la tardor a la Xina. N’hi ha que diuen que és una de les zones muntanyoses més boniques de la Xina, famosa per albades espectaculars que contrasten amb la boira que hi sol haver i per les valls plenes de pins. Però també hi ha una gran quantitat d’aurons, que fan que a la tardor el blau del cel (si la boira ho permet) contrasti amb el vermell dels arbres. A més, a prop hi ha el poble Tachuan, un dels més pintorescos de la zona.

La tardor, en dades

La tardor va començar el 23 de setembre a les 9.50h i acabarà el 22 de desembre a les 5.20 h. Per tant, durarà un total de 89 dies, 20 hores i 30 minuts. Mentre duri, tindrem dues pluges de meteors força visibles: els Leònids, cap al 18 de novembre, i els Gemínids, cap al 14 de desembre. També tornaran a ser visibles els planetes Mart i Venus, que feia mesos que no es podien veure. Mart es veurà a l’albada, juntament amb Mercuri, que apareixerà cap a finals de novembre i principis de desembre quan claregi. Els vespres seran per a Venus, que es deixarà veure amb la companyia de Júpiter i Saturn.