Estils 09/06/2021

Viatjar sense multituds? Encara és possible

Alguns turistes volen aprofitar que moltes destinacions icòniques encara estan buides per viure una experiència de viatge única

Julie Weed. The New York Times
5 min
Un turista al davant del Colisseu de Roma

Nova YorkEra l’oportunitat de visitar una destinació única en un moment únic i pràcticament sols. Conèixer les restes de l’Antic Egipte havia sigut un dels viatges somiats durant molt de temps per a Alexander Pancoe, de 34 anys, i Nina Laski, de 27 anys, de Chicago. L’hivern passat, quan es van assabentar que Egipte seguia obert als turistes van organitzar un viatge a Luxor i a la Vall dels Reis. Llocs com el Temple de Karnak, que en un any normal hauria estat ple de turistes de gom a gom, era tot per a ells, recorda Pancoe, que reconeix que els va impressionar més del que esperaven. “No hi ha cap foto o vídeo que faci justícia al lloc”, diu. Però no sempre van percebre aquesta buidor com una cosa positiva. Les fileres de botigues de souvenirs i menjar buides en són un exemple. “Era molt trist de veure, perquè molta gent depèn del turisme”, diu Pancoe, que afegeix que a ells els va fer sentir bé el fet de contribuir a l’economia local. 

L’any passat, els turistes —condicionats per les restriccions internacionals per la pandèmia— van haver de renunciar als seus viatges somiades, ja fossin arribar al camp base de l’Everest o visitar les meravelles de l’antiguitat. Ara, en canvi, amb l'acceleració de la vacunació, molts països s’estan començant a obrir al turisme i els turoperadors estan notant un augment de l’interès per als viatges per a aquest estiu i per a la tardor, però molts confien en poder anar a llocs especials i no trobar la típica multitud, sinó llocs pràcticament buits de visitants. 

Un grup de turistes amb mascareta.
Turistes a les piràmides de Giza, a Egipte.

"El retorn del turisme es percep volàtil", alerta Warren Webster, director executiu de la companyia de viatges Atlas Obscura. Durant mesos, “cada cop que l’horitzó semblava millorar, tot canviava”, diu. De fet, segons dades de l’International Air Transport Association, la demanda de passatgers internacionals el març del 2020 era un 88% inferior a l’any anterior. Ara, però, “sembla que els núvols estan marxant i hi ha molta demanda de viatges especials, d’aquells que es fan un cop a la vida”, diu Webster. La seva companyia està pensant en reservar més tours aquest estiu del que havia reservat mai abans de la pandèmia. I és que... ¿quant de temps seguiran sense multituds, aquestes destinacions icòniques? Això dependrà de les restriccions locals i de la velocitat de les vacunes, diu Webster. 

“És com una celebració”

 El ritme de vacunació als EUA, per exemple, ha animat moltes persones que tenien ganes de viatjar, i molts turoperadors expliquen que la gent els truca per demanar viatges per just després de la primera dosi de la vacuna. “És com una celebració”, diu Jim Moses, president de la companyia de viatges Road Scholar, que afegeix que “hi ha un gran interès en destinacions clàssiques com Itàlia, el Regne Unit i Croàcia”. Els viatges d’estiu per a l'Amèrica del Nord també estan gairebé tots plens. Les peticions i les reserves també han anat augmentant a mesura que arribaven bones notícies de la pandèmia. Quan la UE va anunciar que deixaria entrar els viatgers vacunats dels EUA i d’altres països aquest estiu, el trànsit a la web de l’empresa Intrepid Travel’s Italy es va disparar un 44%, segons expliquen des de la companyia. 

Una de les més ràpides va ser Jane Stewart, que s’acaba de jubilar, després d’anys treballant com a infermera a Seattle i després d’un any molt dur per la pandèmia. Aquest hivern es va dedicar a treballar de manera voluntària en un centre de vacunació de la ciutat en lloc de voltar pel món, com li hauria agradat. A l’abril, però, ella i el seu marit Marc, tots dos a la seixantena, van decidir marxar a l’Everest, on van fer un trekking fins al camp base gràcies a un viatge amb una agència de viatges de Seattle. “Planificar aquest viatge ens va ajudar molt, durant la pandèmia”, diu Stewart, que destaca que quan va arribar el moment en què van poder marxar ho van aprofitar: “Volíem aprofitar l’oportunitat, perquè no sabem quan tornarà a estar massificat com abans”. Al llarg de la setmana que van estar viatjant a peu des de Katmandú fins al camp base, els Stewart i els seus companys de viatge van estar-se en cases de locals on els donaven menjar i allotjament. Hi havia dies que eren els únics turistes que es quedaven a dormir en un poble que en època prepandèmica hauria tingut uns 500 turistes allotjats en una sola nit. Acompanyats per mules i yaks que portaven el seu equipatge, van tenir el camí per a ells sols "la major part del viatge”, diu ella, que recorda que el guia els va dir que allò era totalment inusual. El viatge va satisfer les aspiracions de la parella. "El paisatge és imponent", diu Stewart, que destaca una natura increïble. La gent que van conèixer van ser molt hospitalaris i “estaven molt agraïts" que ells fossin allà, perquè molts havien estat "sense ingressos durant un any”. 

Aprofitar les oportunitats

Els turistes, però, han d’estar preparats per a canvis sobtats. Quan els Stewart van arribar a Katmandú, la quarantena que es requeria als visitants estrangers s’acabava d’abolir, així que no van haver de passar cinc dies a la seva habitació d’hotel. Però recentment Katmandú ha viscut un nou confinament i els vols al país s’han restringit. Hi ha hagut gent que ha organitzat un viatge d’aventura en pocs dies, quan normalment els hauria portat mesos de planificar, però ho han fet perquè han vist una finestra d’oportunitat. Susan Oomen, de Seattle, està pensant en marxar amb el seu marit i els seus fills adolescents al Machu Picchu, al Perú, quan els nens acabin l’escola. En circumstàncies normals hauria fet molta recerca prèvia i ho hauria reservat tot en qüestió de mesos, diu, però ara, amb la possibilitat que les condicions per viatjar canviïn en qualsevol moment, ho organitzarà en les pròximes setmanes. Depèn d’un agent de viatges que treballa al Perú i que s’encarrega de la logística, inclosos els tests i els canvis que hi pugui haver en la situació de salut del país. Oomen diu que el risc de perdre diners és baix. “Les aerolínies i els hotels encara són flexibles amb les seves polítiques de reemborsament si s’ha de cancel·lar”, diu.

Mentre els requisits especials per entrar a la majoria de països europeus encara s’estan definint per als viatgers internacionals, les reserves per a viatges d’estiu estan creixent. Stefanie Schmudde, responsable de desenvolupament de producte i operacions de l’agència de viatges Abercrombie and Kent, diu que hi ha un augment de l’interès per viatjar a Europa, sobretot a Islàndia, una de les destinacions preferides de molts turistes i que s’ha obert als viatgers internacionals i ofereix moltes activitats a l’aire lliure. També hi ha algunes agències que donen als seus viatges un significat especial. “Hem vist molt interès per part d’avis que han estat separats dels seus nets per la pandèmia i volen organitzar un viatge especial”, diu Moses. I en la mateixa línia també els viatges amb activitats a l’aire lliure estan guanyant popularitat, segons les enquestes que ha fet American Express Travel.

Però un cop comença el viatge encara hi ha reticències: no tothom vol compartir les seves aventures un cop han marxat. És el que es coneix com a travel shaming, perquè hi ha gent que creu que viatjar és egoista, perillós i suposa un risc sobretot per als països que no tenen un sistema de salut fort.

stats