Estils 10/05/2018

Aprendre a fer ganxet a YouTube

Aquest cap de setmana se celebra el Handmade Festival, una cita per als amants de les manualitats

Laura Saula
4 min

BARCELONASón les reines dels videotutorials i les seves xarxes socials compten amb milers de seguidors. De fet, gràcies a elles aprendre a fer manualitats no havia sigut mai tan fàcil ni havia estat mai tan a l’abast de tothom. Perquè mentre que abans qui t’acostumava a ensenyar a fer ganxet era l’àvia o una amiga aficionada, ara les opcions per trobar una mentora en línia són infinites, des de YouTube fins a Instagram. Són les 'influencers' del món DIY ('do it yourself'), i moltes seran presents aquest cap de setmana a la cinquena edició del Handmade Festival de Barcelona. Organitzat per la Fira de Barcelona i l’agència Evident Events, es tracta del principal punt de trobada del sud d’Europa dels aficionats als treballs manuals creatius. I com a novetat, aquest any tota la mostra s’inspira en els països nòrdics i el 'hygge', la clau de la felicitat danesa. Un marc de recolliment i relaxació que comptarà des d’avui amb prop de 130 expositors i fins a 350 activitats, entre tallers, exposicions i 'masterclasses'. Unes sessions que, evidentment, seran impartides per algunes de les principals 'celebrities' del sector.

És el cas de Susimiu, àlies de Laura Carmona, la 'influencer' líder a Espanya pel que fa al món del ganxet. Entre els seus comptes d’Instagram, Facebook i Pinterest suma més de 160.000 seguidors. De fet, és una de les poques 'influencers' que actualment pot presumir de viure gràcies a aquesta afició. Durant el festival oferirà tres tallers de ganxet a l’àrea de fil, en què ensenyarà a fer un sotaplat decoratiu, una manyopla per a la cuina, un coixí, un puf i una estora de ganxet, sempre amb el seu estil de sobrietat inconfusible.

Experimentar amb el material

D’altra banda, Knitting the Skyline, o Lucía Cabrera, que compta amb 13.000 seguidors a les xarxes, oferirà una 'masterclass' en què explicarà com amb un mateix material, en aquest cas el 'cotton air', cordó de cotó trenat, es pot treballar amb tècniques diferents, des del ganxet fins al macramé. Una sessió que també servirà perquè els visitants aprenguin el que es coneix com a 'finger crochet', que en anglès vol dir cosir amb els dits.

Una altra de les infal·libles serà la 'influencer' Desteje, Vanessa Montoro, que també compta amb tot un seguit d’adeptes en línia i que combina la seva passió pel ganxet amb l’ensenyament del hatha ioga. Ella s'encarregarà de mostrar al públic assistent com es poden fer bonics bolsos amb la tècnica del ganxet. Els assistents també podran aprendre a donar una nova vida a un escriptori envellit de la mà d’Antic&Chic; fer un hort urbà amb Ester Casanova, autora del llibre 'Hortelanos de ciudad'; construir llums amb material reciclable amb Evdae i fins i tot el presentador del 'Ja t’ho faràs' de TV3, Rafel Vives, mostrarà com fer un test decoratiu.

L’emprenedoria creativa també tindrà presència en aquesta nova edició del festival amb la bloguera Mamma DIY Patterns, àlies de Cecilia Losada. Ella s'encarregarà de fer una 'masterclass' per a “ganxeteres emprenedores”, en què explicarà la seva pròpia experiència com a 'influencer' d’èxit i les eines que li han permès convertir el seu 'hobby' en un negoci sostenible. Amb més de 40.000 seguidors a les xarxes socials, aquesta argentina establerta a Barcelona fa tres anys que va obrir la seva botiga online, on comercialitza els seus dissenys i ensenya a teixir. Losada creu que sempre hi ha hagut persones aficionades a les manualitats, però que gràcies a internet i a recursos com els blogs i vídeos, on es veuen les tècniques de sempre però readaptades al moment actual, s'està donant molta més presència a l’afició. A més, l’experta recorda els beneficis que aporta una sessió de ganxet, sobretot si es fa en companyia: “Teixir t’ajuda a desconnectar de les preocupacions personals i, si es fa en comunitat, és molt beneficiós per a les persones grans que estan soles a casa”. A més, assegura que si al grup hi ha persones joves, s’estableix una connexió molt beneficiosa entre les dues generacions.

Moda que evoluciona

Pel que fa a l’àrea de paper, s’han organitzat tallers d’autoedició de llibres amb l’editorial Gustavo Gili; tallers de 'scrapbooking', una afició que consisteix a decorar els àlbums de fotografies amb tota mena d’objectes, i de 'lettering', una tècnica per dibuixar lletres a mà. En aquesta última disciplina es comptarà amb formacions per part de MTM Editores i també amb la 'influencer' Three Feelings, nom artístic de Laura Massana. Aquesta dissenyadora gràfica va obrir la seva empresa el 2013 i ja compta amb més de 32.000 seguidors a Instagram. “Els vídeos que tenen més èxit són aquells en què intento experimentar amb un producte nou”, assegura la 'influencer', que creu que el millor del festival és que tothom pugui tocar i jugar amb els elements en directe. “Ara estem intentant introduir més els retoladors, perquè sempre s’han associat als nens, però els que venem tenen la punta molt fina i són molt diferents”, explica. D’altra banda, creu que els aficionats als treballs manuals sempre havien estat vistos com els “bitxos raros”, però ara, per fi, s’està potenciant molt l’afició gràcies a internet i als festivals. “No passarà mai de moda mentre es vagin traient productes nous”, assegura Massana. Això sí, per als que vulguin iniciar-se en el món de les manualitats, l’experta aconsella gastar primer els diners en un curs i després, a poc a poc, anar comprant tot el material. I, per descomptat, tenir molta pràctica i paciència.

stats