Estils 01/12/2015

Cuina ‘underground’

Proliferen les iniciatives gastronòmiques que ofereixen una alternativa seductora als restaurants

Maria Almenar
5 min
Cuina  ‘underground’ Arriben noves  (i originals) guies gastronòmiques

BarcelonaDos quarts de vuit d’un dimecres de tardor. Un pis del Barri Gòtic de Barcelona amb nou comensals vinguts d’arreu que esperen l’últim convidat: jo mateixa que arribo deu minuts tard. Em rescata de l’eixam de timbres que decoren el portal el mateix Peter Vivant, que serà el cuiner d’un sopar fora de sèrie a casa seva.

Amb puntualitat britànica, el Peter ens assigna un lloc a la taula del menjador de manera aleatòria. Aparentment. Un cop asseguts sembla el fòrum de les cultures: alemanys, asiàtics, australians i catalans. Homes i dones de mitjana edat barrejats. Tots units en comunió per degustar les delícies que ens ha preparat en exclusiva aquest talent emergent dels fogons.

El menú el formen una dotzena de plats elaborats amb productes frescos del Mercat de la Boqueria que porten la seva empremta: una fusió de cuina asiàtica i europea feta amb amor i delicadesa. Les viandes no paren d’entrar i sortir de la cuina, i el Peter aprofita l’estona entre plat i plat per explicar anècdotes de les receptes i servir una mica més de vi als presents. El perfecte amfitrió d’un àpat privat amb convidats que acaben rient, aplaudint i intercanviant-se targetes. Feia una setmana que el Peter Vivant s’havia anunciat al portal virtual Eat With, especificant els detalls i les condicions del sopar. Al cap de poques hores ja penjava el cartell de complet.

Xef creatiu i comensal curiós

Mig català, mig neozelandès. El Joel Serra és un cuiner de món que també ofereix experiències efímeres a Eat With. La seva especialitat és que no té especialitat i la seva cuina destaca per ser pròxima, enginyosa i sorprenent: 100% creativa. Unes qualitats que destaquen en la trajectòria d’aquest professional autodidacte que ha après l’art de manera totalment vocacional.

“Vaig començar a cuinar per als amics d’Austràlia i després em vaig animar a portar desconeguts a casa”, recorda dels seus inicis. A més a més, el Joel és l’impulsor a Barcelona d’aquesta plataforma mundial encarregada de gestionar esdeveniments gastronòmics genuïns que ofereixen una alternativa sorprenent als restaurants de sempre.

La iniciativa Eat With va sorgir el 2013 per connectar persones a través del menjar i, des de llavors, el nombre d’ofertes no ha parat de créixer. “La clau de l’èxit ha sigut unificar totes les experiències no convencionals amb una cartera de cuiners carismàtics que volen oferir els seus plats als altres”, assegura el Joel Serra.

Xefs emergents que cuinen a casa seva, menús únics per a esdeveniments concrets, sopars privats en entorns singulars, banquets temàtics, degustacions gurmet... Aquestes són algunes de les propostes que apareixen al portal cada dia, dirigides a grups reduïts -de 8 a 16 comensals- amb un preu mitjà que ronda els 25-40 euros. Un cop registrat, l’usuari rep les propostes detallades i s’apunta a la que més li interessa, segons les seves necessitats.

Un detall important: els cuiners marquen les regles del joc. “Se’ls considera artistes perquè creen l’experiència de dalt a baix al seu gust i la seva creativitat no està subjecta als paràmetres d’un restaurant”, explica el Joel. “Fan el que volen, com volen”, detalla. Els comensals solen tenir un perfil determinat. “Són amants del bon menjar, de les trobades exclusives i els agrada conèixer gent nova”, explica el Joel. En alguns casos el plaer pel menjar pot donar peu a altres vivències. “D’aquestes trobades n’han arribat a sorgir fins i tot parelles”, confessa el Joel.

Sopars clandestins en alça

Un espai secret. Un menú suggeridor. Uns acompanyants desconeguts i un eix vertebrador que vincula tota l’experiència. Són els elements imprescindibles dels sopars clandestins, un dels esdeveniments gastronòmics que desperten més expectatives.

A Barcelona, l’equip creatiu de la BCN Foodie Guide, que dirigeix l’agència Lamaga Comunica, fa un any que n’organitza amb èxit. Els anomena Foodie Pop Up Experience i són una iniciativa bimestral. “Aquestes trobades enganxen gràcies a la seva exclusivitat i al factor sorpresa”, assegura la Marta Garreta, directora de Lamaga Comunica. I continua: “Oferim poques places i donem poca informació als comensals, de manera que han de confiar en nosaltres. És com una cita a cegues”. Sopars íntims en un restaurant de cuina vegana caribenya, un piscolabis al jardí modernista de Torre Amat, una revetlla hindú en un terrat o, l’últim, una festa temàtica en un pis de la plaça Reial en homenatge als locals clandestins de Nova York en l’època de la llei seca durant els feliços anys 20. En aquesta última trobada, celebrada a The Phillippines Club, el xef francès Eric Basset, de Foodingood, es va encarregar de servir als convidats un seguit de plats inspirats en la festa temàtica sense deixar de banda les últimes tendències del sector, com el finger food -menjar amb els dits-, amb plats com el famós lobster roll embolicat amb paper de diari vintage. Completava l’oferta un sofisticat còctel, obra del mestre Simone Guido, del Bar Bonavida, en homenatge a la clandestinitat de l’època: un deliciós Cucumber Elderflower Martini elaborat amb la ginebra catalana GinRaw. Collars de perles, guants llargs, corbates de llacet, portacigarretes i molts plomalls en una trobada on l’estètica gàngster maridava a la perfecció amb la música jazz i la gastronomia.

Plats d’estrella en petit comitè

En alguns casos són els reputats xefs els que ofereixen experiències pop-up en altres ciutats que no són la seva. És el cas de l’asturià Nacho Manzano, del popular restaurant Casa Marcial, guardonat amb dos estrelles Michelin, que s’ha unit últimament a la marca Alhambra Reserva 1925 per crear sopars especials en altres locals.

“M’entusiasma transmetre la meva personalitat als fogons fora del meu entorn i provar nous formats gastronòmics on pugui experimentar”, recalca Nacho Manzano. A Barcelona la cita va tenir lloc a mitjan novembre al Restaurant Lando, al barri de Sant Antoni, i va representar una oportunitat d’or per donar a conèixer la seva cuina entre els gurmets de la capital catalana. Un menú de vuit plats i dos postres amb la cervesa com a fil conductor vinculava aquesta proposta, que es va oferir només durant una nit i per a un centenar de persones. “Sóc un fidel creient de la cervesa com a beguda per acompanyar el menjar, i en aquesta iniciativa volia demostrar-ho amb plats que també estan elaborats a partir d’aquest ingredient”, assegura el xef. L’oferta s’havia publicat uns dies abans a la plataforma Eat With, i les places es van esgotar al moment entre els gurmets curiosos que en aquell moment rebien les novetats del concorregut portal online. Qui no corre vola.

Arriben noves (i originals) guies gastronòmiques

Amb les festes de Nadal a la cantonada, sorgeixen noves guies adequades per als que innoven a la cuina, o bé per als que aprofiten els dies festius per descobrir nous temples foodies a Barcelona.

En el primer cas, es fa imprescindible el llibre Papalosophy,del Joel Serra, a base de receptes originals que mostren el seu bagatge culinari entre Tasmània i Catalunya. L’acompanya un tipus de fotografia visceral que il·lustra diverses anècdotes personals dins i fora dels fogons de casa seva. Un viatge sensorial que es mou entre el refinament estètic i la poesia gamberra. L’essència d’aquest cuiner 2.0.

Aviat també es publicarà la segona edició de la BCN Foodie Guide, amb una nova tongada de restaurants que marquen tendència.

24 hour foodie people s’edita des de l’agència Lamaga Comunica i compta amb la supervisió d’un equip de bloguers gastronòmics que han pentinat la ciutat a la caça dels millors establiments gastronòmics. Tota una festa per als cinc sentits.

stats