Estils 24/01/2016

Disseny fet a la presó

Presos i expresidiaris creen productes artístics com una manera de potenciar la seva reinserció social i trencar barreres amb la societat

Laura Saula
4 min
Disseny fet a la presó

BarcelonaSi li preguntéssim a una persona presa quins són els seus somnis, les seves pors o què pensa de la seva estada a la presó, quin missatge ens donaria? Algunes d’aquestes respostes han sigut plasmades en el projecte Printing Freedom (Imprimint Llibertat), una iniciativa de l’estudi Antídot Gràfic i la Fundació Marianao que ha donat l’oportunitat a persones preses i expresidiàries d’establir un diàleg amb la societat a través del disseny. Concretament, amb la creació d’una petita col·lecció de bosses de tela amb sis missatges proposats per interns de centres penitenciaris i que han sigut serigrafiades per persones que ja han sortit de la presó.

Aquesta aventura va començar fa més d’un any, quan el Projecte David de la Fundació Marianao va guanyar el premi Reactiu, convocat per l’estudi de disseny Antídot Gràfic, que consistia a fer una campanya de publicitat en un projecte social. Dels vint-i-cinc projectes rebuts van escollir el que més tard es convertiria en Printing Freedom. “Perquè tractava un tema amb una forta estigmatització i compartíem la seva visió”, expliquen Roger Flaquer i Oriol Porta, responsables d’Antídot Gràfic, que remarquen que és un projecte “en què el disseny i la comunicació són entesos com una eina de transformació social”.

Sense sirenes ni recomptes

A l’hora d’elaborar les bosses es van realitzar tallers en diferents presons catalanes, com Quatre Camins o Can Brians. En aquestes trobades els presidiaris van tenir l’oportunitat de dialogar i compartir pensaments sobre el seu dia a dia a la presó, així com els seus temors davant la futura sortida i reinserció a la societat. D’aquestes reflexions es van recollir sis missatges de consens, alguns de tan colpidors com “ Mi vida no es ésta”, “ No somos tan malas”, “Buscant la sortida, “ No es de paso” o “Viure sense sirenes ni recomptes. Amb aquests escrits un grup d’artistes va crear les il·lustracions per acabar de configurar les bosses de tela.

El procés va culminar amb un grup d’exreclusos que es va encarregar de serigrafiar els dissenys al taller Print Workers, que també va col·laborar de forma desinteressada. Un dels participants és Domingo García, ex-pres de 45 anys, que considera l’experiència molt “positiva i constructiva”, dues paraules que, segons García, “costen molt de sentir quan surts de la presó”. I és que un dels principals objectius de Printing Freedom és reivindicar la dignitat de les persones que estan en una situació de privació de llibertat i “potenciar el seu protagonisme en el procés de reinserció social, interpel·lant la comunitat perquè sigui acollidora i receptiva”, explica Xavier Pedrós, president de la Fundació Marianao. Un projecte que no només va dirigit a la societat, sinó també a l’administració “perquè s’impliqui amb els recursos necessaris per garantir la plena ciutadania d’aquestes persones”, reclama.

Domingo García encara recorda el dia que es van presentar les bosses al públic. “Em vaig emocionar molt quan vaig veure que hi havia tantes persones del carrer, externes a tot el món de la presó, que mostressin interès. Sempre penses que estàs sol en tot aquest procés”. Actualment les bosses de Printing Freedom es poden comprar a través de la web www.printingfreedom.org i en diferents botigues col·laboradores. Els beneficis van destinats a acompanyar les noranta persones que participen en el Projecte David.

La reinserció com a objectiu

De la presó també surten altres objectes de disseny fabricats pels mateixos presos o ex-presos, i que van adreçats al consum de la societat. La marca Made in Cire, creada el 2004, n’és un exemple. Es tracta d’un projecte creat pel Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública del departament de Justícia que té com a objectiu fonamental la reinserció sociolaboral de les persones privades de llibertat.

Una de les seves línies d’acció és aquesta marca, que actualment ofereix, a través de la seva botiga en línia, www.madeincire.cat, una nova col·lecció de productes dissenyats per Mauxi, on l’element estrella és el tradicional mocador de fer farcells català. Amb aquesta peça s’han dissenyat accessoris tan actuals i versàtils com bosses de mà, davantals, productes per a la llar i fins i tot fundes per a tauletes tàctils.

Reconeixement social

Encara que els presos estiguin interns i allunyats del dia a dia de la població, no per això deixen de tenir ganes de formar-ne part i participar en els actes més significatius de l’any. Un exemple és el que va passar en l’últim Carnaval de Santa Cruz de Tenerife. Els reclusos van voler intervenir d’alguna manera en aquest famós esdeveniment, i per això van proposar dissenyar ells mateixos la disfressa per a una candidata a reina del Carnaval. Aquesta iniciativa va ser acceptada i l’organització Ecoembes, dedicada al reciclatge, els va patrocinar. Durant unes setmanes més d’un centenar d’interns es van encarregar de confeccionar la disfressa amb material reciclat, com ampolles, taps, fusta, cartrons o caixes de fruites. Segons fonts de l’organització, el que els feia més il·lusió era que la seva obra “fos vista per tots els que participessin en la festa”.

Amb aquestes petites accions, als interns o ex-presos que intenten tirar endavant en un món que s’obre de nou se’ls ajuda a enfocar el seu camí cap a la reinserció. “Un benefici que és bidireccional”, explica José Antonio Álvarez, un dels participants del projecte Printing Freedom. “Els principals interessats som nosaltres, és evident, però aquesta feina també reverteix en la societat quan ens en fem membres actius”. I per acabar, Álvarez llança un missatge esperançador: “Tenim molt a aportar i estem desitjant fer-ho, només necessitem una mica de suport i confiança”.

stats