Estils 14/02/2015

El rei Joan Carles recorre al Suprem l'admissió de la demanda de paternitat contra ell

L'afectada, la belga Ingrid Sartieau, també ha recorregut la resolució del Suprem d'admetre la seva demanda a tràmit perquè diu que no li respon a la petició de proves d'ADN del rei emèrit que sol·licitava

Efe
2 min
El rei Joan Carles en una imatge d'arxiu / AFP

MadridLa defensa del rei Joan Carles ha recorregut al Tribunal Suprem l'admissió a tràmit de la demanda de paternitat interposada contra ell per la dona de nacionalitat belga Ingrid Sartieau. Segons han informat fonts jurídiques a Efe, Sartieau també ha recorregut la resolució de la Sala Civil del Suprem d'admetre la seva demanda, ja que considera que no se li ha donat resposta a la petició de prova d'ADN que sol·licitava.

Un cop presentats els dos recursos, s'han de traslladar al fiscal perquè informi i després la sala ha de resoldre, cosa que no passarà abans de vint dies. La resolució dels dotze magistrats de la Sala Civil considerava "insuficients" els mitjans de prova presentats per Sartieau perquè la demanda de paternitat contra el rei Joan Carles prosperés, però sí suficients per admetre-la a tràmit.

Els jutges, que van rebutjar una altra demanda de paternitat presentada pel ciutadà de Girona Albert Solà, expliquen que Sartieau va presentar com a prova de la seva demanda una acta notarial que reflecteix les declaracions de la seva mare "sobre algunes circumstàncies de lloc i temps de la afirmada relació sexual esporàdica que va produir la concepció", així com "l'afirmació d'alguns contactes amb persones de les que es diu són parents" de Joan Carles i proves d'ADN entre ella i Solà.

"No hi ha dubte que aquests mitjans de prova serien avui insuficients per a l'estimació de la demanda", explicava el Suprem en l'admissió, i destacava que, de fet, així ho admetia la pròpia demandant. No obstant això, la interlocutòria afegia que, d'acord amb la jurisprudència, aquests indicis "constitueixen un principi de prova suficient per a l'admissió a tràmit de la demanda".

La Sala Civil del Suprem es basava per a això en la seva pròpia doctrina sobre l'article 767.1 de la Llei d'enjudiciament civil en establir "un requisit de procedibilitat" destinat a preservar la serietat d'aquest tipus de processos que contribueixi a "conferir el suport fàctic de la petició, credibilitat i versemblança, encara que després no prosperi la demanda". L'alt tribunal va considerar també que en aquest moment processal, en què no s'havia donat audiència al rei, la seva inviolabilitat no ha d'impedir l'admissió a tràmit de la demanda.

El Suprem va rebutjar, en canvi, la demanda de paternitat que el ciutadà Albert Solà també va presentar contra el rei Joan Carles perquè no aportava una prova d'ADN, ocultava dades voluntàriament i contenia al·legacions que no tenen suport documental segur. La decisió de Suprem implica que se celebrarà una vista pública en els pròxims mesos amb tota probabilitat, la qual podrà ser o no a porta tancada, i incloure o no l'interrogatori al rei emèrit, Joan Carles de Borbó.

stats