L’alta cuina s’instal·la a la Rambla

40 restaurants, bars i pastisseries cuinaran plats durant 4 dies en la 5a edició del Tast a la Rambla

“El nivell gastronòmic de la Rambla ha pujat lleugerament d'ençà que organitzem el Tast a la Rambla, que ja és una festa gastronòmica consolidada”, assegura Fermín Villar, president de l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla, que organitza aquesta cita gastronòmica que enguany arriba a la 5a edició. Des de demà fins al 10 de juny hi haurà més de 40 restaurants, bars i pastisseries, entre els més destacats de la ciutat, instal·lats a la rambla de Santa Mònica, on prepararan plats creatius a 4 euros. “La cita és un incentiu per als establiments de la zona”, sosté Villar.

Tot i això, reconeix que a la Rambla encara hi ha pràctiques gastronòmiques que no els agraden i per això l’associació “hi està a sobre”. “A la Rambla hi passen cada any 120 milions de passavolants i hi ha comerços que creuen que tot el que venguin tindrà sortida, malgrat que també n’hi ha que saben que ho han de fer bé”, diu Villar. Just en aquesta línia treballa l’associació.

Sigui com sigui, entre les novetats d’enguany del Tast a la Rambla hi ha el davantal que portaran tots els cuiners, que contindrà les lletres #Notenimpor en record dels atemptats del 17 d’agost del 2017. “No hi volem incidir en excés, però tampoc no volíem obviar-ho, per això vam pensar en els davantals per dir que ho tenim present”, diu Villar. La proposta de degustació d’enguany es dividirà en cinc àrees: cuina d’autor, pastisseria, tapes i platets, cuina tradicional i un nou espai dedicat a la cuina asiàtica, que han batejat amb el nom Asia Street Food.

Us expliquem què podreu trobar a cada espai.

Cuina d’autor

El cuiner Alain Guiard, de l’A Restaurant de l’Hotel Neri, és un dels que hi seran presents. Guiard ha apostat per un ou escumat amb carbassa escalivada i amb cremós de llamàntol i gambes. “La idea és que, a l’hora de menjar-lo, es trenqui el rovell de l’ou, que estarà cru, i llavors es barregi amb la resta d’ingredients, la carbassa, les gambes i també uns crostons de pa”, explica el xef. Per acabar el plat, dos tocs, el picant i el dolç: “El posaré amb la mel i en serà molt poc”, diu.

Per la seva banda, el cuiner Jordi Esteve, del Restaurant Nectari, ha buscat un plat fred “perquè les previsions meteorològiques apunten que farà molta calor”, explica. Per això ha optat per un caneló fred. “El fem amb salmó marinat per nosaltres, amb un concentrat de teriyaki, que realcem amb gambes, amb alvocat i una emulsió de l’alga espirulina”, detalla. “En farem unes 6.000 racions, perquè cada any el Tast a la Rambla és més conegut”.

Per continuar, qui tirarà l’aigua a l’arròs serà Fran López, del Restaurant Xerta, que prepararà l’arròs amb ànec collverd. “Són dos productes molt representatius del delta de l’Ebre, d’on som nosaltres, i per això hem volgut apostar-hi”. La varietat d’arròs que faran servir serà el bomba.

Altres restaurants que seran en aquesta àrea són Estimar, La Barra, Pur (el nou restaurant de Nandu Jubany a Barcelona), Sofia Be So i Yakimanka (del peruà Gastón Acurio).

Tapes i platets

En aquesta zona hi haurà, entre d’altres, el Restaurant Bellavista, amb el cuiner Rafa Morales al capdavant, que ha optat pel lluç fregit, “per la tradició dels fregits”, i també perquè hi aportarà un toc asiàtic. “El lluç va marinat amb una barreja d’espècies i, a més, el presentem amb una maionesa de 'kimchi'”, que és el fermentat que triomfa. Per als quatre dies, el Bellavista, propietat de la família del jugador del FC Barcelona Leo Messi i els germans Iglesias, ha previst cuinar-hi 1.500 racions. “Sabem que és un mos fàcil de menjar, que es pot agafar fàcilment amb les mans”.

El restaurant El Filete Ruso, que aquesta mateixa setmana celebra 8 anys, ha optat per l’hamburguesa de vedella ecològica, amb formatge manxec, ruca, pernil ibèric i oli de tòfona. “En el primer Tast a la Rambla vam fer aquest plat, i enguany, que és la cinquena edició, hem decidit tornar-hi”, explica el propietari, Claudio Oyos. Es dona la circumstància que aquest plat va ser el més venut del Tast a la Rambla llavors, i esperen repetir la gesta.

Per la seva banda, el xef Romain Fornell, del Restaurant Joël’s Oyster Bar, prepararà un plat de dues ostres per persona. De fet, n’hi haurà una que serviran al natural i l’altra amb un escabetx. “Totes dues provenen de Bordeus, d'un productor amb qui treballem i que ens les porta a Barcelona”, diu el cuiner. El plat l’ha escollit perquè és un dels que és a la carta del restaurant.

Altres restaurants d’aquesta àrea seran Bar Ri, Casa Nova, Mano Rota, Pepa Tomate i Quillo Bar.

Cuina tradicional

El Restaurant D'Aprop, situat a l’Hotel Yurbban Passage, s’estrena al Tast a la Rambla amb un sofregit de fesolets, ceba, anxoves i ou de Calaf. “El cuinarem a baixa temperatura”, explica el cuiner Xavier Franco. A finals d’agost obria portes amb una carta que ret homenatge a la cuina catalana. “He previst cuinar-ne entre 2.500 i 3.000 racions perquè, per la meva experiència d’altres anys, és el que he calculat”, diu Franco, que també afegeix que els llegums són fàcils de menjar amb cullera i a peu dret.

Mentrestant, la cuinera Ada Parellada, del Semproniana, ha triat un plat que vol reivindicar, “un xurro, és a dir, una preparació culinària ancestral, molt típica de casa nostra i que passa per hores baixes”. Parellada el cuinarà salat, i el proposa de menjar “com a tapa per dinar o sopar”, en comptes de reservar-lo per a esmorzars o berenars.

Altres restaurants seran Hoffmann, Arume, Bicnic, Casa Leopoldo, El Chigre, Fonda España, L’Olivé i Restaurant Amaya.

Asia Street Food

“Hem volgut aprofitar que un restaurant prop de la Rambla, el Dos Palillos, feia enguany 10 anys, i hem pensat que era un bon homenatge”, diu el president de l’Associació, Fermin Villar. El cuiner del Dos Palillos, Albert Raurich, hi cuinarà tres plats: un serà un rèmol salvatge macerat amb una pasta japonesa 'sake kasu', que és el sediment sòlid del 'sake'. “També farem uns fideus agredolços amb llagostins, perquè pensem en plats freds per a la calor”. I, per continuar, han pensat “en unes postres, concretament en un pa de pessic, cuinat al vapor, i amb un gelat de 'yuzu' al damunt”, afegeix el cuiner.

Altres restaurants de l’Asia Street Food seran el Bao Bar by Paco Pérez, Casa Xica, Grup Nomo, KaoDimSum, Kak-Koy, Nelumbo (del cuiner LyLeap) i el Tandoor (del cuiner Ivan Surinder). “Tots ens hem coordinat perquè cadascú de nosaltres hi faci un plat diferent”, comenta el cuiner del Dos Palillos.

Pastisseria

Per a la zona de dolços, l’Espai Sucre-Essence ha buscat una elaboració que “vingui molt de gust, fresca i que alhora sigui reconeixible”, explica el xef copropietari Xano Saguer. Per això, han optat per un pastís de formatge amb un gelat de fruites vermelles, “que serà atractiu tant per als ulls com per al paladar”, diu Saguer.

La pastisseria Escribà hi prepararà uns 'cannoli', una galeta feta amb massa semblant a la de la gofra, farcits amb tres ingredients diferents, que es podran escollir: crema de xocolata, gingebre i albercoc; crema de fruita de la passió i mango, i el tercer, crema de mascarpone, cardamom i xocolata blanca. “Els farciments els farem al moment”, explica Xavi Marco, cap de projectes de la pastisseria Escribà.

La Donuteria, Le Sucré Coeur Barcelona, la pastisseria Canal i la Takishi Cohai seran les altres pastisseries que oferiran postres.

Més continguts de