Estils 21/05/2018

L’art més efímer de tots

La floristeria creativa viu un bon moment amb tècniques i creacions insòlites més enllà de l’ornamentació

Maria Almenar
4 min
L’art  més efímer  de tots

BarcelonaVivim un autèntic boom de pètals. Una revolució del sector que demostra que les flors poden ser genuïnes obres d’art efímer. Més enllà de la funció ornamental, les noves composicions apel·len a les emocions, a l’estil o a la identitat de qui les fa i també de qui les exhibeix. Descobrim el nou llenguatge artístic a través de la floristeria creativa i els nous perfils professionals que hi treballen.

“M’encanta escriure poesia amb les flors i evocar sentiments en cada composició”, explica Manuela Sosa, directora de la floristeria Gang & The Wool. Dins del taller d’arranjaments florals situat a Vallvidrera, la Manuela treballa per elaborar cada petició a mida. “Intento combinar flors que m’arriben d’Holanda amb altres materials mediterranis que jo mateixa cullo per crear rams més assilvestrats, improvisats i bucòlics”, detalla. Les flors sempre són de temporada: “Ara tenim molts lilàs, jacints, tulipes, hortènsies, roses, i aviat arribaran les peònies”. Tot i la diversitat, l’estil és fàcilment identificable. “Treballem la naturalesa en el seu estat més salvatge per crear un ball de flors, fulles i branques on s’aprecia la imperfecció”, diu. Així, els colors dansen amb els materials i les textures per crear un diàleg harmoniós en un homenatge al que és natural: “M’esforço per donar aquest caràcter espontani que tenen les flors i m’oblido de les estructures condicionades per la tècnica”. Més enllà dels encàrrecs personalitzats, Gang & The Wool expandeix el seu negoci cap a l’escola floral. “Impartim workshops i tallers botànics per tot el món”.

Aires orientals

Inspirat en l’art floral japonès, Luis Rotili, de la floristeria sitgetana Kizuna Arte Floral, acosta la tècnica centenària ikebana -originària de Kyoto- a les costes del Garraf. Consisteix a tornar a donar vida a la flor tallada a través d’arranjaments senzills però elegants. “Les nostres creacions fusionen les tècniques ancestrals del Japó amb les dels dissenys de l’art floral contemporani en treballs que resulten sorprenents”, explica el Luis, que, a més, recorda: “Són coneguts els beneficis que aporten les flors a la nostra salut física i emocional. Si a tot això hi sumes el treball original i personalitzat de la floristeria creativa, el resultat és una explosió de sensacions”. Precisament entre la seva clientela habitual s’hi troben diversos hotels de luxe, com el grup Majestic, que busquen aquest component emocional a través dels arranjaments florals. “Són clients que volen crear ambients suaus i sofisticats amb composicions que causin efectes agradables”. La recerca d’aquest equilibri també passa pel gerro que s’utilitza: “El color juga un paper decisiu, així com les textures, els volums i les formes. Tot ha d’anar en consonància”, conclou.

Marina Ibáñez és estilista floral i fa encàrrecs de decoració per a grans empreses a través del seu negoci The Original Fleurs. Titulada a l’Escola d’Art Floral de Catalunya, la Marina se centra especialment en l’element ornamental sense deixar de banda la identitat. “M’esforço per consolidar el missatge que busca el client, perquè se senti identificat amb obres florals que generen sensacions i perduren en el temps”, diu la Marina. Més enllà dels workshops i les formacions a l’estranger, la Marina també rep moltes comandes vinculades amb ocasions especials com els casaments. “Creem records, no rams”, diu mentre es prepara per afrontar un gran repte professional: “L’ornamentació d’una cerimònia a la Provença d’un personatge de ressò mediàtic”. Amb seu a Sant Cugat del Vallès, aquesta professional detallista té una especialitat que és marca de la casa: “Els rams XXL”.

Trencant motlles

Joan Xapellí fa 10 anys que revoluciona la floristeria creativa a través de Flowers by Bornay. Acompanyat per Fàtima Valldeperas i Marta Vidal, elaboren “autèntiques bogeries” dins del seu laboratori d’estètica industrial al barri de Sants. Els inspira la cultura popular en tots els seus vessants: des d’una novel·la de Verne fins els escacs de Bobby Fischer, l’última obsessió del Joan. El procés de creació és intuït, fruit de les seves experiències personals: “Nosaltres ho tenim al cap, és un ADN molt concret que arriba quan menys t’ho esperes, i quan tenim la idea la comencem a treballar”, detalla el Joan, impulsor del projecte. Les seves composicions barregen flors naturals i altres elements orgànics amb flors artificials utilitzant tècniques tan sorprenents com l’aplicació de pintura amb esprai i l’ús de píxels d’espuma. Una fusió estètica amb un resultat sorprenent: “Has d’obrir la ment i deixar que vagi sola perquè accepti el que veuen els teus ulls. Si una composició t’agrada, t’agrada, i no cal donar-hi més voltes”, assegura. La clientela és variada però sap el que busca. “Entenen de seguida el concepte gràcies, en part, a les xarxes socials”, diu el Joan. La seva floristeria està molt vinculada amb la moda i col·labora habitualment amb Chanel, Burberry o Hermès. Entre la seva cartera de clients hi figuren famosos com Lady Gaga o Mark Zuckerberg, per citar-ne alguns. Tot i així, l’anècdota més sonada se l’emporta el productor nord-americà Joel Silver en un rodatge que va fer al Maresme: “Li vam fer creacions inspirades en films seus, com Matrix, i a l’entrar a casa seva per deixar-les, el vam veure debatent detalls del guió amb l’actor Sean Pean. És al·lucinant com pots entrar als espais privats amb la frase «Hola, som els floristes»”.

El mètode genuí de Flowers by Bornay

Flowers by Bornay acaba de publicar un llibre, editat per Gustavo Gili, on es mostra el pas a pas de les seves últimes 23 creacions florals, que tenen inspiracions com l’obra de Matisse o Van Gogh, un còmic de Tarzan, la fotografia de Guy Bourdin o el clàssic del terror Dràcula. Així, l’estètica pop conviu amb un component didàctic: “Ensenyem les tècniques que utilitzem per mostrar com barregem sense timidesa les flors naturals amb altres elements artificials”, diu Joan Xapellí. I ho fan sense temor al plagi. “No ens importa gaire que ens copiïn perquè aquestes obres ja formen part del passat. La composició final és el que ens interessa”. Així, Arte floral. Un taller contemporáneo condensa el mètode genuí de Flowers by Bornay. No és un model canònic, és simplement el seu.

stats