Estils 20/05/2018

Menjar sa és més fàcil del que et penses

Us donem cinc consells per canviar la dieta i aconseguir uns hàbits alimentaris més saludables

Thaïs Gutiérrez
4 min
Menjar sa és més fàcil del que et penses

BarcelonaUna de les paradoxes de l’època en què vivim és que, tot i tenir un accés fàcil i directe a multitud d’aliments, cada vegada mengem pitjor. La nostra dieta és lluny de ser saludable i les excuses són múltiples: la falta de temps, àpats fora de casa, no saber cuinar... Però en realitat tots els experts coincideixen a dir que portar una dieta saludable és molt més fàcil del que sembla. Ho sap bé el dietista nutricionista Aitor Sánchez, que acaba de publicar Mi dieta ya no cojea (Paidós), amb un pròleg de Ferran Adrià en què el famós cuiner destaca que “si comprenem no ens podran manipular i tindrem el poder de decidir, la llibertat d’escollir què mengem i com ho fem”. I és que el més important per menjar sa és la informació. Us donem 5 claus per aconseguir petits canvis que, com deia aquell heroi ecologista de TV3 anomenat Capità Enciam, seran “poderosos” i us permetran dur una dieta molt més saludable.

Conèixer els aliments sans

Una de les coses que Aitor Sánchez deixa clar és que “hi ha aliments saludables que ajuden a prevenir malalties i aliments perjudicials que constitueixen factors de risc per a la salut”. La clau, doncs, és conèixer-los. Els aliments saludables tenen en general algunes característiques en comú: són primeres matèries sense processar i normalment són d’origen vegetal, mentre que els aliments perjudicials són processats o ultraprocessats, productes refinats amb ingredients addicionals, que no aporten res des del punt de vista nutricional. Exemples d’aliments saludables són les verdures, la fruita, el peix i els llegums, mentre que a l’altre grup hi trobem des dels embotits fins a la brioixeria industrial.

Alerta! Aliments ultraprocessats

Per a aquest nutricionista és important aprofundir en el concepte aliments ultraprocessats, perquè són els que hem d’intentar evitar sempre, ja que, tal com diu, “no són mai saludables”. Sota aquesta etiqueta hi trobem aliments com el menjar preparat congelat, les galetes, els cereals industrials, les begudes ensucrades, els dolços... que tenen en comú olis de mala qualitat, sucre i sal afegits, grasses hidrogenades i farines refinades. “Un còctel gens saludable”, conclou.

Sánchez explica que el fet de processar aliments havia anat lligat històricament a la seguretat alimentària, a garantir la higiene del que es menjava i evitar toxoinfeccions, però això ha canviat. “En les últimes dècades ja no processem per motius de seguretat”, diu Sánchez, sinó que es fa per aconseguir aliments “més saborosos i atractius”. I aquí comencen els problemes, perquè s’afegeixen a la composició ingredients “poc saludables”.

Com fer la compra saludable?

Aquest és un punt fonamental per començar a menjar millor, ja que molta gent es pensa que per seguir una dieta saludable cal anar a botigues especialitzades. Doncs no. La compra saludable es pot fer sobretot al mercat i a les botigues de barri i només cal “comprar adequadament”. Els supermercats són llocs que no convencen aquest nutricionista. “Als supermercats els aliments poc sans hi estan sobrerepresentats -diu-, els passadissos amb aliments perjudicials ocupen molta més superfície que els que tenen fruita o verdura”. Però tot i això Sánchez creu que també s’hi pot fer una compra saludable. “Només cal prioritzar els aliments que trobaríem en un mercat, i deixar de banda tot allò que no hi trobaríem. No cal passar per tots els passadissos! -recomana aquest expert-. Et pots posar unes ulleres imaginàries per passar de llarg totes aquelles seccions plenes d’aliments superflus i anar directament a buscar menjar saludable”.

Fem-ho fàcil

Sánchez té clar que fer una dieta saludable ha de ser fàcil, si no la gent no la farà. Per això, més enllà d’aquests tres punts que hem analitzat, hi ha un consell molt bàsic: posa-t’ho fàcil. I això vol dir, per exemple, que per menjar aliments sans hem de tenir-los a la nostra disposició. La nevera i el rebost han d’estar plens d’aquests aliments sans, perquè seran els que agafarem quan tinguem gana i comencem a cuinar. Que a casa no hi hagi aliments perjudicials per a la salut és un gran pas, i per això aquest nutricionista recomana “no comprar capricis poc saludables”. Adeu a les galetes, al menjar precuinat i als purés de tetrabric. Un altre consell és comprar aliments que siguin fàcils de cuinar o almenys que sapiguem com preparar-los, perquè si ens compliquem la vida acabarem tirant la tovallola.

Sempre amb verdures

Sánchez ho té clar: només calen 5 elements per aconseguir un àpat saludable. I quins són? En primer lloc, tots els àpats han de tenir verdures. Aquest és el mantra més repetit en el món de la nutrició. “Ja sigui una amanida o verdura cuita o cuinada, però hi ha de ser sempre present”. La segona és que la proteïna “ha de ser de qualitat”: “Sigui carn, peix, ou o llegums, ha de ser bona, no s’hi val a menjar nuggets o surimi, perquè no és de qualitat”. També hem d’incloure un greix saludable, com l’oli d’oliva verge extra, i per acabar beure sempre aigua i menjar fruita de postres. “Perquè una altra beguda o unes altres postres no ens esguerrin un àpat saludable”, diu aquest expert.

stats